Afbeelding

Dierenartsassistente thuisgebracht als een paradepaardje

Nieuws

Dierenarts Klaas Siebe Broersma vroeg toen Jifke Heslinga bij hem te komen werken.  Nu zette hij haar thuis af, op haar laatste werkdag.(Ingezonden foto)

De omgang met dieren werd haar met de paplepel ingegoten

OENTSJERK – Jifke Heslinga uit Oentsjerk heeft een punt gezet achter haar carrière.  De gewaardeerde dierenartsassistente bereikte de pensioengerechtigde leeftijd. Vijfentwintig jaar werkte ze bij praktijk DAP in Hurdegaryp.

DAP Giekerk-Hardegarijp-Veenwouden is de officiële naam van de dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren, paarden en herkauwers. De doelgroep van de praktijk is altijd koren op de molen geweest van Jifke Heslinga.

Boerendochter
Ze groeide op tussen de koeien. Goede herinneringen heeft ze aan de tijd op de boerderij van haar pake en beppe in Jelsum, waar ze met haar ouders en haar vijf broers en zussen inwoonde. “Ik heb een prachtige, beschermde jeugd gehad. Ik was drie jaar toen ik van mijn vader leerde dat je een koe beet moest houden en nooit los moest laten. Ik was nergens bang voor.”

Ze reed paard en de voorzitter van de rijvereniging wees haar op een vacature voor een volontaire die voor kost en inwoning wilde komen werken in de stallen van een kasteel in Heukelum. Dat leek de  toen 17-jarige Jifke wel wat. Tot op de dag van vandaag herinnert ze zich woord voor woord hoe de kasteelheer, baron Van Heeckeren van Brandsenburg, haar telefonisch uitlegde hoe ze er heen moest reizen.

Het paardenmeisje
Ze bleef er drie jaar en werd in die tijd gediplomeerd rij-instructrice. De baron was blij met de hardwerkende, sociale Jifke uit Friesland die het omgaan met dieren met de paplepel kreeg ingegoten.
In de stallen stonden Engelse volbloedpaarden die zij verzorgde en beleerde. “Dat zijn supergevoelige paarden, die je met te strenge commando’s volledig kunt verknoeien.” Jifke leerde van hen ‘respect’.

“Ze wilden míj”
Ze trouwde met haar vroegere vriendje, romantisch met een koets met paarden ervoor, en vestigde zich bij Birdaard op een boerenbedrijf. Het jonge gezin emigreerde naar Amerika, maar daar liep het huwelijk spaak. Terug in Nederland volgden moeilijke jaren.

“En toen vroeg dierenarts Klaas Siebe Broersma of ik dierenartsassistent wilde worden bij hem in de praktijk”, vertelt Jifke Heslinga nog altijd dankbaar voor dit lichtpuntje in een donkere periode. “Ik had helemaal geen opleiding en toch wilden ze mij graag.” Haar praktijkervaring bleek ruim voldoende om een goede dierenartsassistent te zijn.

Ervaren met dieren
“Als een hond bang is voor de dokter, of agressief omdat hij zijn baasje wil beschermen, moet je kunnen doorpakken,” vertelt Jifke. “Ik was niet bang zo’n hond stevig vast te grijpen. Ik liet zien dat ik sterk was, maar zorgde er altijd voor in die greep ook weer te ontspannen, zodat het dier bescherming kan ervaren.”

Ze lacht om de verandering die momenteel plaatsvindt bij eigenaren van gezelschapsdieren. “Je ziet steeds vaker dat mensen het gevoel van het dier voorop zetten. ‘Hij wil niet op de weegschaal’ zeggen ze dan bijvoorbeeld.” Jifke ziet aan het gedrag van de beesten dat ze daarvan onzeker worden. “Een hond voelt zich fijner als hij merkt dat jij de baas bent.”

‘Zo trouw als een hond’
Leerde Jifke van paarden wat respect  inhoudt, honden brachten haar trouw. “De trouwheid van een hond kan genezend werken”, ervaarde ze. Trouw stond ze ook alle mensen om haar heen jarenlang terzijde.

Jifke begrijpt de eigenaren van gezelschapsdieren die van slag zijn als hun beest iets mankeert. Ze begrijpt de hardwerkende boeren voor wie elk ziek dier een tegenslag is in de bedrijfsvoering. Ze begrijpt de dierenartsen die bij nacht en ontij klaar staan voor hun klanten.

En dan nu ‘pensioen’. Ze moet wennen aan het gevoel dat de druk van ‘werken voor de kost’ wegvalt. “Ik heb nu tijd voor andere dingen. Dat is heerlijk.”

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 9 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 10 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 11 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 12 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 13 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 16 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 17 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00