Afbeelding

Hollandse ljeppers springen twee meter verder

Nieuws

De landing van Bart Helmholt uit Burgum in het rulle zand van z’n ‘eigen’ schans. (Foto: Klaas Rozema)

Friezen verliezen voor ‘t eerst ‘thuis’

BURGUM – De Hollandse fier­ljeppers hebben zaterdag de tweekamp van hun Friese tegenstanders gewonnen. Nadat de balans van de vier ronden was opgemaakt, was er een verschil van twee meter en negen centimeter in het voordeel van de Hollanders.

Alleen bij de senioren wonnen de Friezen. De eindstand ontstaat door de beste sprongen van alle deelnemers bij elkaar op te tellen.

De ljeppers en het publiek doorstonden de tropische omstandigheden en eigenlijk viel de hitte wel mee. Ljeppersklup Burgum had een overkapping gebouwd, waardoor de ljeppers de schaduw konden opzoeken.
Nadat Erwin Timmerarends (Montfoort) in zijn vierde en laatste sprong bij de junioren de winnende sprong van 19,73 meter had afgeleverd, doken de Hollanders massaal het water in om hun overwinning te vieren. Zij konden de bokaal mee naar huis nemen.

Bart Helmholt leverde bij de senioren de beste sprong af met 19,95 meter. Eerzuchtig als hij is, kwam de nederlaag tegen de Hollanders toch als een koude douche. “Ferlieze is net myn sterkste punt, op de eigen skâns wol ik graach winne.” Over zijn 19,95 meter was hij niet bijzonder opgetogen. “Dy hie iennentweintich meter wêze moatten. It hat te krijen mei konsintraasje, wy binne noch te betiid yn it seizoen. Twaëntweintich meter sit der yn, mar dan moat alles klopje.”
Helmholt zette in ieder geval betere prestaties neer dan teamgenoot Oane Galama uit Wiuwert, die allesbehalve de vorm van de dag had en vier keer nat sprong. De enige ljepper die Helmholt nog enigszins kon benaderen was de Hollander Jaco de Groot met 19,34 meter. Age Hulder uit Burgum had met 18,31 de zevende sprong bij de senioren. De Friese senioren kwamen in totaal tot 144,29 meter en de Hollanders tot 142.76 meter.

De Friese dames leden een nederlaag: 112.12 tegen 113.37 meter.  Julia van Eijck van polsstokclub De Vlist uit Holland – waar het komende Nederlands kampioenschap wordt gehouden – genoot ondanks de hoge temperaturen van de tweekamp. “Het is een leuke wedstrijd, anders dan het Nederlands kampioenschap. De ljeppers springen nu eens niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het is een teamprestatie.”
Ze eindigde in de eerste groep als vierde, een plaats lager dan Anneke Broersma uit Feanwâlden, die met haar eerste sprong 13,55 meter scoorde.
In de tweede groep werd verder gesprongen. Niet de Friese favoriet Marrit van der Wal (It Heidenskip), maar de Hollandse Dymphie van Rooijen (IJsselstein) zette de beste sprong neer met 15,89 meter.
Hiske Galama van Ljeppersklup Burgum werd vijfde met een beste sprong van 14,33 meter. “Dêr bin ik wol oer te sprekken”, concludeerde Galama.
Het fierljeppen staat enigszins op het tweede plan omdat haar studie geneeskunde in Groningen voorrang heeft. “Ik haw in drok jier hân en net folle traine kinnen. No’t de fakânsje oanbrekt haw ik mear tiid foar it fierljeppen. Ik fyn it noch altyd in leuke sport, mar bin der no net sa fanatyk mei dwaande.”

De Friese jongens moesten eveneens het onderspit delven (59,83 tegen 60,81 meter voor Holland) en ook bij de junioren sloeg de balans (72,95 tegen 71,56 meter) in het voordeel van de Hollanders door.
Nadat het eindklassement werd opgemaakt, hadden de Hollanders 389.89 meter bij elkaar gesprongen. De Friezen bleven steken op 387.80 meter.

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 28 mrt, 13:08