Afbeelding

Hollandse ljeppers springen twee meter verder

Sport Sport

De landing van Bart Helmholt uit Burgum in het rulle zand van z’n ‘eigen’ schans. (Foto: Klaas Rozema)

Friezen verliezen voor ‘t eerst ‘thuis’

BURGUM – De Hollandse fier­ljeppers hebben zaterdag de tweekamp van hun Friese tegenstanders gewonnen. Nadat de balans van de vier ronden was opgemaakt, was er een verschil van twee meter en negen centimeter in het voordeel van de Hollanders.

Alleen bij de senioren wonnen de Friezen. De eindstand ontstaat door de beste sprongen van alle deelnemers bij elkaar op te tellen.

De ljeppers en het publiek doorstonden de tropische omstandigheden en eigenlijk viel de hitte wel mee. Ljeppersklup Burgum had een overkapping gebouwd, waardoor de ljeppers de schaduw konden opzoeken.
Nadat Erwin Timmerarends (Montfoort) in zijn vierde en laatste sprong bij de junioren de winnende sprong van 19,73 meter had afgeleverd, doken de Hollanders massaal het water in om hun overwinning te vieren. Zij konden de bokaal mee naar huis nemen.

Bart Helmholt leverde bij de senioren de beste sprong af met 19,95 meter. Eerzuchtig als hij is, kwam de nederlaag tegen de Hollanders toch als een koude douche. “Ferlieze is net myn sterkste punt, op de eigen skâns wol ik graach winne.” Over zijn 19,95 meter was hij niet bijzonder opgetogen. “Dy hie iennentweintich meter wêze moatten. It hat te krijen mei konsintraasje, wy binne noch te betiid yn it seizoen. Twaëntweintich meter sit der yn, mar dan moat alles klopje.”
Helmholt zette in ieder geval betere prestaties neer dan teamgenoot Oane Galama uit Wiuwert, die allesbehalve de vorm van de dag had en vier keer nat sprong. De enige ljepper die Helmholt nog enigszins kon benaderen was de Hollander Jaco de Groot met 19,34 meter. Age Hulder uit Burgum had met 18,31 de zevende sprong bij de senioren. De Friese senioren kwamen in totaal tot 144,29 meter en de Hollanders tot 142.76 meter.

De Friese dames leden een nederlaag: 112.12 tegen 113.37 meter.  Julia van Eijck van polsstokclub De Vlist uit Holland – waar het komende Nederlands kampioenschap wordt gehouden – genoot ondanks de hoge temperaturen van de tweekamp. “Het is een leuke wedstrijd, anders dan het Nederlands kampioenschap. De ljeppers springen nu eens niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het is een teamprestatie.”
Ze eindigde in de eerste groep als vierde, een plaats lager dan Anneke Broersma uit Feanwâlden, die met haar eerste sprong 13,55 meter scoorde.
In de tweede groep werd verder gesprongen. Niet de Friese favoriet Marrit van der Wal (It Heidenskip), maar de Hollandse Dymphie van Rooijen (IJsselstein) zette de beste sprong neer met 15,89 meter.
Hiske Galama van Ljeppersklup Burgum werd vijfde met een beste sprong van 14,33 meter. “Dêr bin ik wol oer te sprekken”, concludeerde Galama.
Het fierljeppen staat enigszins op het tweede plan omdat haar studie geneeskunde in Groningen voorrang heeft. “Ik haw in drok jier hân en net folle traine kinnen. No’t de fakânsje oanbrekt haw ik mear tiid foar it fierljeppen. Ik fyn it noch altyd in leuke sport, mar bin der no net sa fanatyk mei dwaande.”

De Friese jongens moesten eveneens het onderspit delven (59,83 tegen 60,81 meter voor Holland) en ook bij de junioren sloeg de balans (72,95 tegen 71,56 meter) in het voordeel van de Hollanders door.
Nadat het eindklassement werd opgemaakt, hadden de Hollanders 389.89 meter bij elkaar gesprongen. De Friezen bleven steken op 387.80 meter.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 9 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 10 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 11 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 12 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 13 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 16 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 17 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00