Afbeelding

Zonnepark Garyp gaat door

Politiek

(Foto van http://tenwolthuis.nl)

 

‘Ambitieuze droom wordt werkelijkheid’
Zonnepark Garyp gaat door

GARYP – Enerzjy Koöperaasje Garyp heeft zowel de vergunningen als de financiering voor elkaar voor een groot ‘zonnepanelenpark’ op de voormalige afvalstort van Holwerda bij Garyp. Het ministerie van Economische Zaken stelt maximaal 9,2 miljoen euro beschikbaar.

Dit meldt voorzitter Gjalt Benedictus namens de coöperatie. De procedures zijn mede zo vlot verlopen, omdat de eigenaar van het terrein, Tjalling Holwerda, de gemeente Tytsjerksteradiel en de Provincie Fryslân onvoorwaardelijk hebben meegewerkt om dit grote park op de voormalige grofvuillocatie te realiseren.
Benedictus verwacht binnenkort te kunnen starten met de verdere uitwerking van de plannen. “Wy nimme de tiid om te sjen wat de bêste juridysk-finansjele konstruksje is. Mooglik kin it sa, dat de Enerzjykoöperaasje Garyp net hoofdlik oanspraaklik is. De subsydzjeferstrekker RVO stelt as eask dat de subsudje binnen trije jier ynfestearre wurde moat.”

Als alle 22.500 panelen geplaatst zijn, kan het park jaarlijks 6000 megawatt stroom produceren, goed voor ruim 1700 huishoudens! De groene energie zal worden opgewekt door ongeveer 22.500 zonnepanelen van 300 Wattpiek, die op een terrein van zes hectare geplaatst worden.
De aanvraag voor de subsidie en de verdere begeleiding hierbij is verzorgd door Zonneparken Nederland BV. Ook de vaste adviseur van Enerzjy Koöperaasje Garyp, Charlie Kock van ‘Kock Volhoudbaar advies’ uit Bontebok, is van grote waarde in dit unieke project.

De subsidie voor Stimulering van Duurzame Energieproductie is een exploitatiesubsidie en vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie. Er wordt subsidie uitgekeerd voor de opgewekte energie in de vorm van een vergoeding per geproduceerde kWh. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de energieprijs. De subsidie wordt over een periode van 15 jaar vrijgegeven, tot het genoemde maximum van 9,2 miljoen euro.
De ‘Enerzjykoöperaasje Garyp’ ondersteunt sociaal duurzame initiatieven in eigen dorp en omgeving. Ook de omgeving van het zonnepark kan worden betrokken bij deze initiatieven.
De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt de SDE-plus-subsidie. Blijkens het actuele overzicht van subsidie-aanvragen – dit jaar 3,5 miljard euro beschikbaar – zijn dit jaar 475 aanvragen ingediend, met een maximaal aangevraagd subsidiebudget van bijna 5 miljard euro. Er zijn 227 aanvragen voor zonnepanelen. Daarvan zijn 215 nog in behandeling. Hoeveel daarvan uit Fryslân komen, wordt niet vermeld.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21