Mitchell Huenders wint Ronde van de Kerspelen

Nieuws

Vooraan Jelmer Asjes, tweede in de Ronde van de Kerspelen. Daarachter de latere winnaar Mitchell Huenders. (Foto: Klaas Rozema)

DROGEHAM – Mitchell Huenders won zaterdag de tweeëntwintigste Wadro Ronde van de Kerspelen. De renner uit Maarn won vrij gemakkelijk in een sprint-à-deux voor Jelmer Asjes uit Wormerveer. Gijs Verdick uit Laren werd derde. Beste regiorenner was Kollumer Kevin Snijder, die tegenwoordig in Wieringerwerf woont.

Bij de vrouwen won Winanda Spoor uit Apeldoorn solo. In de strijd om tweede plaats klopte Anne Kuilboer uit Hoorn Sara Penton uit Hapert, die derde werd. Beste regiorenster was Leonie Lubbinge uit Drachten op een vijfde plaats. In het algemeen klassement na drie wedstrijden staat Lubbinge eveneens vijfde.  Beide wedstrijden telden mee voor de nationale clubcompetitie.

Regen en harde wind speelden de renners in de ruim 150 kilometer lange Ronde van de Kerspelen danig parten. Veel renners konden het tempo niet bijbenen en moesten vroegtijdig lossen. Na een flinke valpartij even over half koers, brak het peloton in vijf stukken uiteen met 41 renners voorop. Een tempoversnelling van de gelouterde schaatskampioen Sven Kramer zorgde er voor, dat de wedstrijd in een beslissende plooi werd getrokken. Elf renners kwamen voorop. In de kopgroep was Sensa Kanjers voor Kanjers met drie renners, Verdick, Nick Kweldam en Ivo Stronks, het sterkst vertegenwoordigd. WV Noord-Holland zat van voren met Mitchell Huenders en Rudy Vriend, Willebrord Wil Vooruit met Koen van de Klundert en Jason van Dalen, de Jonge Renner met Kevin Snijder en Bram de Kort en de twee eenlingen Sven Kramer en Jelmer Asjes.

“Bij deze weersomstandigheden weet je gewoon dat je continu bij de eerste tien moet rijden in het peloton. Het is een parcours waar je veel draaien en keren moet,” vertelde Huenders aan de meet. “En attent moet zijn, want door de regen was het parcours op sommige plaatsen vrij glad zoals op de klinkers van de Krûswei.” De voorsprong van de kopgroep liep vrij snel op tot boven de minuut. “We waren met vier ploegen goed vertegenwoordigd in de kopgroep en dan weet je dat onze ploeggenoten in het peloton aan het afstoppen zijn.

Mooi was ook dat Sven Kramer erbij zat. Topschaatsers vliegen er altijd in.” Vlak voor het ingaan van de drie lokale ronden met nog ruim twintig kilometer te gaan, probeerde Asje het opnieuw. Hij kreeg Verdick en Van de Klunder mee. “Ik keek de anderen eens aan, maar iedereen bleef zitten en dat verbaasde mij,” vertelde Huenders. In één streep reed hij naar de drie koplopers. In de laatste lokale ronde demarreerde Asjes opnieuw.  Huenders bleef opnieuw zitten en liet het initiatief over aan de andere twee. “Ik zag dat ze er niet zo fris meer bijzaten. Een ideaal scenario voor mij. Eén tempoversnelling was genoeg om ze te lossen.” Asjes werd ingehaald en toen kon het niet meer misgaan voor Huenders. “Toen ik bij hem zat heb ik geen kopwerk meer gedaan. Ik train wekelijks met Asjes en weet gewoon dat ik hem in de sprint kan kloppen.” Geen grootspraak. Huenders won afgetekend. De Kerspelen was zijn derde overwinning, na Papendrecht en Rijssenhout, binnen een week. Asje was tevreden met zijn tweede plaats. “Ik heb het maximale eruit gehaald en tegen Huenders was niet te sprinten.” Asje nam de leiding in het algemeen klassement na tien wedstrijden over van Bram de Kort.  Kevin Snijder bevestigde zijn goede conditie met een top-tien plaats. In het algemeen klassement staat hij op de zesde plaats. Bjorn Bakker uit Wijnjewoude, door pech achteruit geworpen, staat tiende.

Uitslag van de Wadro Ronde van de Kerspelen: 1. Mitchell Huenders, Maarn 150 kilometer in 3.24.37, 2. Jelmer Asjes, Wormerveer, 3. Gijs Verdick Laren GLD, 4. Koen van de Klundert, Woensdrecht, 5. Nick Kweldam Aalten,
6. Jason van Dalen ‘s Gravenzande, 7. Bram de Kort, Dongen, 8. Ivo Stronks Aalten, 9. Kevin Snijder, Wieringerwerf, 10. Rudy Vriend, Schagen.
Uitslag vrouwen Ronde van de Kerspelen: 1. Winanda Spoor, Apeldoorn 100 kilometer in 2:33:47, 2. Anne Kuilboer, Hoorn, 3. Sara Penton, Hapert, 4. Mareille Meijering, Stadskanaal, 5. Leonie Lubbinge, Drachten, 6. Eva Buurman, Wervershoof, 7. Ashlynn van Baarle, Zoetermeer, 8. Nike Beckeringh, Amstelveen,  9. Monique van de Ree, Zundert, 10. Evy Kuijpers, Lierop.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 15 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 17 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30