Afbeelding

Europese kijkdag in Park Vijversburg

Nieuws

De imkers Freek Kolkman (links) en Sietse Giezen (met honingraat) vertellen over het bijenvolkje van Kolkman aan de familie Stielstra: Amarins, Sybrich, Roelof en Audrey. Rechts imker Pieter Vos. (Foto: Klaas Rozema)

 

Europese kijkdag in Park Vijversburg

Een zondagmiddag bij imkers en cactusclub Fryslân

TYTSJERK – De imkers in Park Vijversburg en de vrijwilligers van de cactusvereniging Succulenta Fryslân hadden het zondag druk in Park Vijversburg: ze kregen de hele middag aanloop van belangstellenden. En er ging menige (vooral kleine) cactus over de toonbank.

Officieel was sprake van Europese kijkdagen, waar organisaties die Europese subsidie hebben ontvangen, aan konden deelnemen. De cactusvereniging en de imkers die hun domicilie hebben in het park, maakten hier dankbaar gebruik van.
Het was zondag dan ook een komen en gaan van belangstellenden. Cactusliefhebber en vrijwilliger Gerard de Lange (78) had in de cactuskas het zweet al op z’n voorhoofd. Hij en zijn kompaan Klaas Corbier, net als De Lange uit Joure afkomstig, had amper tijd voor een kopje koffie of thee.
“Ik haw al aardich wat papierkes yn ‘e kassa”, zegt hij opgetogen. “Net dat it ús om it jild giet, mar sa kinne wy wer nije kaktussen keap­je”, legt De Lange uit.
Hij weet van bijna elke cactus wel wat voor soort het is. Opvallend is het verschil in grootte: van pietepeuterig klein, tot enkele meters hoog! “Fan ‘t winter is der sa’n grutten omfallen. Dy waard kopswier”, vertelt De Lange.

Hij hoopt dat zijn cactusvereniging er wat jonge leden bij kan krijgen. “Der hawwe wol sechtich leden west.” Op een naam- en adreslijst staan nu nog 25. “De measten binne âldere manlju”, erkent De Lange. “Wy binne in provinsjale feriening fan echte leafhawwers fan de kaktussen en fetplanten. Hast elkenien kweekt se thús ek.”
Voor de drie imkers die deze zondag bezoekers ontvangen geldt hetzelfde: ze hebben hier een bijenvolkje, maar thuis ook. Imker Freek Kolkman moest echter al voor de winter noodgedwongen afscheid nemen van ‘zijn’ bijenvolk in park Vijversburg: “Se wiene allegearre foar de winter útflein. Der wie noch genôch fretten, dus dêr lei it net oan. Bûtendoar kinne se de winter net oerlibje. It binne krekt lemmingen dy’t harsels yn see stoarte. Wêrom ‘t se dit dogge, witte wy net.”
Hij en zijn collega-imker Pieter Vos denken dat er sprake is van meerdere oorzaken. “De bijenmijt is der mooglik ien fan. Bestridingsmiddels út de lânbou kinne ek in rol spylje. En der binne grif noch wol mear faktoaren.”
Kolkman heeft van een collega uit Burgum een nieuw volkje gekocht. “In ‘asbakkenras': dy binne meastal sterker as spesifike rassen. Sy binne faak ek wat agressiver, mar dat is op ‘m sels ek in goed teken: dat se harsels tsjin fijannen ferdigenje kinne en wolle.”

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 11 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 12 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 12 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 13 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 14 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 15 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 16 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 17 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 17 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 19 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34