Afbeelding

Dressuurconcours Burgum maakt groei door

Nieuws

Iris Senneker van PSV Trynwâlden voor het eerst in actie in de categorie Z2. (Foto: Klaas Rozema)

 

Dressuurconcours Burgum maakt groei door

 

BURGUM – Het driedaagse dressuurconcours in Burgum was afgelopen weekend een paardensportevenement met veel interessante rubrieken bij de paarden en de pony’s. De Stichting Hippische Sport kan dan ook terugkijken op een geslaagd evenement met goed gevulde startlijsten op verschillend niveau. Een show van Esther Liano en een dressuurclinic van amazone Ingeborg Klooster gaven zaterdag aan het concours een extra dimensie.

De organisatie is tevreden over de derde editie van het dressuurevenement aan de Geastmabuorren. “Het aantal deelnemers is vijftien procent toegenomen sinds het eerste concours, drie jaar geleden”, zegt voorzitter Henk Ruijgh. Hij heeft een paar jaar geleden het voortouw genomen om dit dressuurconcours op te zetten, omdat er in de regio weinig was te beleven, terwijl er wel behoefte aan is.

Het concours heeft een nationaal tintje. “De deelnemers komen uit Friesland en elders uit het land”, zegt Ruijgh. De vijfenzeventigjarige nestor trekt nog steeds voor een belangrijk deel de kar in de organisatie. “We proberen jongere mensen bij het bestuur te betrekken, maar het wordt onderschat hoeveel er bij de organisatie van zo’n evenement komt kijken. Je moet het concours bovendien op een goede tijd op de agenda zetten, want er zijn veel concoursen in het land.” Paardensport is populair in de regio. De startlijsten in de verschillende rubrieken bevatten vooral veel namen van dressuuramazones. “Dat is het Anky van Grunsven-effect”, denkt Ruijgh. Dressuur, een jurysport waarin de eindbeoordeling gaat om techniek en artisticiteit, is minder spectaculair dan springen, maar vooral op een hoog niveau is de moeilijkheidsgraad groter. “Bij het springen zie je meteen het resultaat, dressuur is een momentopname. Dressuur is populair bij de paardensportverenigingen. De meeste clubleden rijden er dressuur”, weet Ruijgh.

Om het concours in Burgum nog aantrekkelijker te maken denkt de Stichting Hippische Sport aan het uitbreiden met springrubrieken. “Dat is waarschijnlijk volgend jaar nog niet te realiseren, maar we kijken al wat verder vooruit.” Over sponsors heeft de organisatie geen klagen volgens Ruijgh. “Daardoor kunnen we ook aardige prijzengelden bieden.” Ook kijkt de organisatie met de gemeente Tytsjerksteradiel naar een permanente locatie voor het concours.

PSV Trynwâlden uit Oentsjerk was één van de deelnemende verenigingen. Ook op hoger niveau heeft deze paardensportvereniging meerdere troeven in huis, zoals in de klasse Z (zwaar) 2, waarin zaterdag Iris Senneker en Tessa Kooistra met Velasquez O uitkwamen. Iris Senneker debuteerde met Cadoretto W in de klasse Z 2 en werd tweede in een van haar proeven. De eigenaar van de achtjarige merrie is Piet Wolters uit Broeksterwâld. “Ik train vaak in de buitenbak bij Wolters en in de winter in de manege in Oentsjerk’, zegt Iris Senneker. Wolters is een veelzijdige fokker. Zijn paarden komen zowel bij het springen als in de dressuur in de wedstrijdbaan. “Een goed bewegend springpaard, kan ook prima dressuur rijden”, zegt Wolters. “Ik wil met dit paard ook gaan springen”, zegt Iris Senneker, die haar debuut een goed vervolg hoopt te geven.

PSV Trynwâlden had nog andere prijswinnaars. B-pony’s categorie A/B/C, Lieve Kaastra met Elvis, tweemaal eerste met 189 en 199 punten. B-pony’s categorie D/E, Femke Rauwerda met Adorable Golden, derde prijs met 190 punten. M2 pony’s categorie D/E, Romee de Jager met Evita, eerste prijs met 191 punten.
B-paarden, Sanne Engelsma met Hearke fan de Bouwepet, tweede prijs met 198 punten; Nynke Meindertsma met Wiliam, tweemaal vijfde met 190 en 193 punten. L1 paarden, Sanne Rauwerda met Goofy, vierde prijs met 191 punten. M1 paarden, Belinda Sijbesma met Hindrik fan Ypey, tweede en derde prijs met 186 en 191 punten; Doutsen Dotinga met Zalaine, derde en zesde met 186 en 188 punten. Z1 paarden, Elynne Keizer met Frappant, vierde met 201 punten.

In de klasse L1 was het Femke de Vries van de Klaverkampruiters uit Oudega met Veejay die met 200 punten beslag legde op de tweede prijs en met 193 punten op de derde prijs. Ibelien Nienhuis deed met Geely fan ‘e Bobbelannen in de klasse M1 een gooi naar de prijzen en met 186 werd er een derde prijs in de wacht gesleept.

Jayda Kailola van De Heideruiters uit Harkema won twee tweede prijzen in de B-dressuur met Exellent.

Anneke de Boer uit De Tike werd met haar paard Esther fan ‘e Sjongedyk tweemaal tweede in de klasse B-Impuls met 198 en 182 punten. Ze rijdt voor LR/PC de Marruters uit Eastermar.

Voor Doutzen Idsardi van De Mennoruiters uit Burgum was afgelopen weekend succesvol. Met haar pony Limb Lopper’s Diesel behaalde ze maar liefst tweemaal een eerste prijs met 190 en 191 punten. Christianne Pruis presteerde ook goed. Met haar zwarte paard Ebony reed ze tweemaal een nette proef met een resultaat van 201 en 187 punten, goed voor een eerste en tweede prijs in de klasse M2.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 3 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 4 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 4 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 5 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 7 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 9 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 9 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 10 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34