Afbeelding

Snel internet belangrijk voor platteland

Politiek

 

Snel internet belangrijk voor platteland

BURGUM – Internet is een fundamenteel onderdeel van de samenleving, maar het is geen nutsvoorziening. “Veel mensen denken dat”, zegt wethouder van Tytsjerkteradiel Houkje Rijpstra tijdens de introductie van de informatiebijeenkomst in De Pleats in Burgum. “Bewoners van de buitengebieden moeten alert zijn.”
Door Karoline van den Donker

In de samenleving zijn de meningen verdeeld of internet een nutsvoorziening moet zijn of niet, maar feit is dat jaren geleden het zogenaamde caoxkabelnet verkocht is aan bedrijven op voorwaarde dat de overheid afziet van een concurrerende rol. “Overheden mogen alleen verbindingen aanleggen in de zogenaamde ‘witte gebieden’. Dit zijn adressen die geen aansluiting op glasvezel of coaxkabel hebben of krijgen.”

Grenzeloos dataverkeer
Snelle internetverbindingen via de marktpartijen kunnen draadloos via de ether of via glasvezel worden gerealiseerd. “Glasvezel kent geen beperkingen wat betreft dataverbruik. Draadloze verbindingen wel, waardoor telecombedrijven de prijzen steeds zullen blijven verhogen”, zegt Roelof de Boer van het Breedbandloket Friesland – een groep deskundigen die van de provincie de opdracht kreeg bewoners van het buitengebied voorlichting te geven en te begeleiden bij hun zoektocht naar de mogelijkheden voor een goede internetverbinding.

Deskundigen verwachten dat het binnen vijf jaar normaal is te beeldbellen bijvoorbeeld via Skype, muziek en films te streamen of bestanden te downloaden uit een cloud. Scholen, zorginstellingen en bedrijven gaan steeds meer gebruikmaken van de moderne technologische mogelijkheden. Naar verwachting is in 2027 een verbruik van 320 gigabyte per inwoners per jaar gemiddeld. In 2003 was het gemiddelde dataverbruik 128 kilobyte.
“Ook voor boerenbedrijven is een snelle internetverbinding essentieel,” zegt Romke van der Wal van de afdeling LTO Dantumadiel-­Tytsjerksteradiel. Hij maakt zich dan ook sterk voor een glasvezelnetwerk op het platteland.

Bewustwording en subsidie
De provincie Fryslân is begonnen met een bewustwordingscampagne voor ondernemers en huishoudens in buitengebieden. “Zij moeten vooruit kijken, want over vijf jaar is hun huidige verbinding waarschijnlijk een groot probleem.”
De provincie heeft een subsidieregeling waarmee betrokkenen tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten om de investering te bekostigen.

Stijgende maandlast?
“Wat is de te verwachten investering?” is de eerste vraag die in de zaal wordt gesteld. Roelof de Boer probeert antwoord te geven. Het hangt af van de aanlegkosten en de hoeveelheid aansluitingen die gebundeld kunnen worden. De aanlegkosten variëren.

De aanlegkosten voor een glasvezelnetwerk variëren door landschapsverschillen. Te denken valt aan: de grondsoort, hoe dichtbevolkt een gebied is en hoeveel obstakels zoals bomen en kanalen er zijn.

De provincie ziet graag dat minimaal 160 adressen samenwerken. “Die hoeven niet allemaal bij elkaar in de buurt te wonen”, legt De Boer uit. “Een groepje in Jistrum, een groepje in Earnewâld en een groepje in Heerenveen kunnen samen onder hetzelfde project vallen, met elkaar in contact gekomen via het Breedbandloket.”

Het Breedbandloket denkt mee met bewoners over oplossingen als een eerste idee te kostbaar blijkt te zijn. Met elkaar zoekt men naar mogelijke besparingen.

Belangstellenden vormen samen een stichting, vereniging of coöperatie en maken een plan dat voor de leden acceptabel is. Zij betalen gezamenlijk de lening af,  in één keer of in maandelijkse termijnen, gedurende maximaal twaalf jaar.
Het Breedbandloket ziet een maandelijks afbetalingsbedrag van vijftig euro als maximaal haalbaar.  “Veel mensen zullen dat te veel vinden, dus moeten oplossingen bedacht worden. Er zijn gebieden waar een investering van twintig euro per maand per deelnemer gedurende twaalf jaar voldoende is. Deze deelnemers zijn uiteindelijk goedkoper uit dan op dit moment, omdat de maandelijkse abonnementskosten voor tv, internet en bellen (een zogenaamd triple-pakket) met glasvezel lager zijn dan bij internet via telefoonverbindingen.”

Maatwerk dus. “Maar de belangstellenden moeten zich wel zelf melden, anders gebeurt er niets”,  is de boodschap van de informatieavond in Tytsjerksteradiel.

Een groep van vijf huishoudens of bedrijven is te klein om de plannen te realiseren, maar zijn er twintig, dan is er een begin. Zo’n projectgroep kan zich melden bij het Breedbandloket Friesland. “Het hele gebied profiteert mee,” zegt De Boer. “Bedrijven kunnen blijven werken in het buitengebied en huizen behouden hun waarde. Leerlingen op het platteland hebben dezelfde mogelijkheden als die in de stad.”

Veel vragen
“Waarom legt de overheid niet gewoon glasvezel aan in het buitengebied?”, is een brandende vraag. “Brussel zal ons op de vingers tikken vanuit het oogpunt van verstoring van de marktwerking”, zegt Jan Sijtsma, beleidsmedewerker afdeling Economische Zaken in de gemeente Tytsjerksteradiel.
“Hoe weet ik welke mensen in een wit gebied wonen?”, vraagt een ander. “Telecom-aanbieders lopen met deze informatie niet te koop,” knikt De Boer. “Maar je kunt kijken wat Ziggo of Kabelnoord aanbiedt op  een adres wat betreft de down- en uploadsnelheid. Is dat 180 MB of meer dan zit de aansluiting in een zogenaamd grijs gebied. Deze adressen komen niet in aanmerking voor provinciale subsidie. Is de downloadsnelheid echter 10 MB en de uploadsnelheid 1 MB, dan weet je zeker dat je internet via de oude kpn-telefoonlijn gaat, een zogenaamd wit gebied. Ik raad deze mensen aan hun belangstelling te tonen via www.friesland.opglas.nl en een projectgroep te formeren.”

Meer informatie vindt men ook op www.breedbandfriesland.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34