Afbeelding

Vijf onderscheidingen in Dantumadiel

Cultuur

V.l.n.r.: Roel Dijkstra, Jacob Wybren Bouma, Geertje Wijnstra-Eisma, burgemeester Sicko Heldoorn, Antje Brouwer-Zwart en Sijberen Visser. (Ingezonden foto)

 

Vijf onderscheidingen in Dantumadiel

 

DAMWALD – Op 24 april vond de jaarlijkse Lintjesregen plaats, dé dag waarop meerdere mensen een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun bijzondere verdiensten voor de maatschappij. In de gemeente Dantumadiel werden dit jaar vijf personen onderscheiden.

De versierselen worden op 24 april aan de gedecoreerden opgespeld door burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Dantumadiel.

Antje Brouwer-Zwart (77 jaar) uit Damwâld is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze heeft in 1975 de buurtvereniging Thiedamawei/A. Prakkenstrjitte in Damwâld opgericht en is jarenlang voorzitter van deze vereniging geweest.
Ook is zij van 1976-1986 bestuurslid geweest bij de regionale afdeling van het Rode Kruis. Ze is sinds 1985 tot op dit moment actief als vrijwilliger op verschillende fronten binnen de Gereformeerde Kerk in Damwâld.

Sijberen Visser (74 jaar) uit De Westereen is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Visser is sinds 1985 tot heden vrijwilliger bij en diaken en koster van de Filadelfiagemeente in De Westereen. Daarnaast is hij vanaf 1988 tot heden vrijwilliger bij Dorcas Internationaal. Tussen 2005-2010 heeft hij zich ingezet bij de zorgboerderij Lyts Botniahiem in Damwâld.
Geertje Wijnstra-Eisma (61 jaar) uit Wâlterswâld is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Wijnstra is van 1984 tot 2009 collectant van de Nierstichting geweest. Zij is van 1990 tot 2006 lid/secretaresse geweest van de werkgroep VBOK (Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind). Ook heeft mevrouw Wijnstra zich twintig jaar ingezet als coördinator van de verkoopactie ‘it Fryske Boek’ en is zij van 1994-2004 vrijwilliger geweest bij de bibliotheek van de Christelijke Nationale School (CNS) in Wâlterswâld. Sinds 1999 tot heden is zij lid en daarna secretaris van de vereniging van dorpsbelang Wâlterswâld.
Van 2003-2008 heeft zij zich ingezet als secretaris van de badmintonclub ’t Plûmke in Wâlterswâld. Vanaf 2007 is ze bestuurslid en vanaf 2010 tot op dit moment voorzitter van de begrafenisvereniging Wouterswoude.

Jacob Wybren Bouma (73 jaar) uit Wâlterswâld is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bouma is meerdere periodes, vanaf 1976, ouderling geweest van de Gereformeerde Kerk in Wâlsterwâld. Tussen 1990-2003 was hij redactielid en bezorger van de dorpskrant in Driezum-Wâlterswâld en van 1992-2003 bestuurslid van de Stichting Openbare Bibliotheken Noordoost Fryslân. Vanaf 2001 tot op dit moment is Bouma vrijwilliger in verpleegtehuis De Waadwente en bij de Unie van vrijwilligers afdeling Dokkum en omstreken in Dokkum. Ook verzorgt Bouma sinds 2002 tot nu het kopieën en verspreiden van de nieuwsbrief van de kerk.
Sinds 2008 tot de dag van vandaag is Bouma vrijwilliger bij het Cultuur Historisch Museum De Sûkerei in Damwâld.

Roel Dijkstra (64 jaar) uit Feanwâlden is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dijkstra is van 1981-2009 voorzitter van de Stichting Welzijnsvoorzieningen Tafeltje-dek-je, afdeling Hippolytushoef geweest. Dijkstra heeft zich tussen 1989-2000 ingezet als werkgroeplid voor de realisatie van Stichting Dorpshuis Hippolytushoef en sinds 1995 als voorzitter van de Stichting Dorpshuizen. Ook is Dijkstra tussen 2007-2009 kerkrentmeester van de Gereformeerde Kerk in Feanwâlden geweest.
Tussen 2009-2014 was Dijkstra voorzitter van de vereniging voor dorpsbelang Veenwouden-Veenwoudsterwal. Daarnaast was hij in de periode 2010-2014 voorzitter van de lokale cliëntenraad van zorgcentrum Talmahoeve en lid van de centrale cliëntenraad van zorggroep Pasana. In deze periode was hij ook lid van de deelnemersraad van de stichting Doarpswurk.
Dijkstra heeft diverse politieke functies gehad. Zo was hij van 1987-1994 raadslid en van 1994-1997 voorzitter van het CDA, gemeente Wieringen. Hij is sinds 2014 raadslid in de gemeente Dantumadiel.

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 1 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren