Afbeelding

BCV veilig, Broekster Boys zakt door ondergrens

Nieuws

Spitsuur in de defensie van BCV. Hedzer Prins probeert zich, gadegeslagen door zijn ploeggenoot Stephan Overkempe, door de verdediging van BCV te worstelen. V.l.n.r.  Hendrik Elzinga, Bauke Prins, Roeland Rusticus en Benjamin Donker  van BCV.  (Foto: Klaas Rozema)

 

BCV veilig, Broekster Boys zakt door ondergrens

 

Door Jelle Jeensma

 

BURGUM – De Fryske Dei van BCV was voor het geplaagde Broekster Boys allesbehalve feestelijk. Thuisclub BCV won zaterdagavond met 2-0 en is definitief veilig in de eerste klasse. Broekster Boys staat na deze nederlaag op de laatste plaats, ook al omdat andere degradatiekandidaten  wonnen.

BCV gaf de punten niet cadeau aan Broekster Boys. “We zijn er nog niet”, sprak trainer Uilke Damstra van BCV voor de wedstrijd, doelend op de ranglijst. Zijn ploeg heeft een sterke reeks neergezet en is opgeklommen naar de veilige middenmoot. “Alle bepalende spelers zijn weer fit”, zegt Damstra. Broekster Boys maakt een omgekeerde ontwikkeling door. Na het kampioenschap ging de ploeg als een komeet van start in de competitie en stonden de Damwâldsters bijna bovenaan, maar daarna werd niets meer gewonnen.

De neerwaartse spiraal heeft te maken met specifieke voetbalkwaliteiten en te weinig dominantie, maar is ook psychologisch verklaarbaar.  Als het steeds tegenzit brokkelt het zelfvertrouwen af. Broekster Boys deed weinig onder voor BCV, dat in Robert Stelpstra en middenvelder Roel van der Meulen wel twee spelers heeft die op dit niveau het verschil kunnen maken. Nadat drumband De Marko’s het Frysk Folksliet had gespeeld ontspon zich een duel tussen twee gelijkwaardige ploegen, die niet wilden verliezen en krampachtig voetbalden.

Broekster Boys had in het begin het initiatief, zonder een opening te vinden.  De beste kansen waren in de eerste helft voor BCV. Roel van der Meulen bereikte met een afgemeten pass Robert Stelpstra, die een zee van ruimte voor zich had en een voorzet afleverde, die door Jelte van der Wal werd gemist. Daarna schoot  Paul Westra op de paal en even  later was hij weer gevaarlijk. De beste mogelijkheid voor Broekster Boys was voor Piet Wessel Dijkstra met een volley, de bal ging over. De wedstrijd was in de tweede helft een stuk aantrekkelijker. Beide ploegen speelden vol op de aanval en lieten combinaties zien die hout sneden. Broekster Boys kreeg uitstekende kansen en BCV wankelde even. Juryan Dantuma schoot op de lat, terwijl het spitsuur was in het strafschopgebied van BCV.

De Burgumers kregen vervolgens een vrije trap buiten het strafschopgebied, na een appèl voor hands. Roel van der Meulen demonstreerde zijn fenomenale traptechniek  en maakte keeper Karim Oortgijsen kansloos . Er ontstond daarna meer ruimte voor BCV, waarna invaller Mark Jalvingh een snelle combinatie afrondde: 2-0. Fedde Durk Kingma had nog 3-0 op zijn slof, maar schoot voorlangs. Daar tegenover stond een inzet van Hedzer Prins van Broekster Boys, die werd weggewerkt door de verdediging van BCV. “Het begint  te wennen”, zei Prins na de zoveelste nederlaag.  “Het is moeilijk te verklaren waarom het steeds niet lukt. Ons spel is niet florissant, maar we worden niet steeds weggespeeld. We hebben voorin te weinig spelers die het verschil kunnen maken. Onze topscorers staan op vijf doelpunten.”

Trainer Uilke Damstra, ook volgend seizoen trainer van BCV, vindt dat Broekster Boys nog één keer alles uit de kast moet halen om degradatie te voorkomen. Zijn BCV heeft een slechte competitiestart gehad, maar de sfeer is goed gebleven. “Toen de geblesseerde spelers weer speelklaar waren zijn we punten gaan pakken.” Het vertrek van spits en topscorer Robert Stelpstra naar Harkemase Boys is een aderlating voor BCV, zegt Damstra. “Dat vullen we intern in.”

Er komen wel drie nieuwe spelers bij. Joeke de Vries, dit seizoen op een lager niveau actief, keert terug bij BCV. Thomas Nauta komt van VV Dokkum en Jurjen Post van ONS Boso Sneek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 14 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 15 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 16 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 19 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 20 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 21 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 22 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53