Afbeelding

Zwembad De Wetterstins wordt gemoderniseerd

Nieuws

Een impressie van het nieuwe te renoveren zwembad ‘De Wetterstins’. Rechts de nieuwe tribune. (Ingezonden afbeelding)

 

Zwembad De Wetterstins wordt gemoderniseerd

Gemeente Tytsjerksteradiel investeert 1,5 miljoen euro in renovatie

 

BURGUM – Het gemeentelijke binnenzwembad De Wetterstins in Burgum wordt grootschalig gerenoveerd. Op 4 mei begint de verbouwing, die duurt tot en met 12 september. Als de bouw is afgerond, beschikt Burgum over een modern zwembad met een aangepaste zwemzaal, een tribune, nieuwe vloeren, verbeterde kleedruimtes en een comfortabele ontvangstruimte.

Door Jelle Jeensma

Op 3 mei kan iedereen afscheid nemen van het ‘oude’ zwembad. Men kan tussen 9.30 en 15.00 uur gratis een frisse duik komen nemen. Daarna begint de renovatie van het zwembad, dat twintig jaar geleden voor het laatst werd opgeknapt. De omwonenden en scholen zijn geïnformeerd over de verbouwing. De sporthal blijft tijdens de verbouwing open.

De meest opvallende verandering in De Wetterstins is de bouw van een nieuwe tribune met zitplaatsen, waar plaats is voor ongeveer honderd tot honderdvijftig mensen. Daarvoor wordt de ruimte van de zwemzaal in de lengte drie meter vergroot. De baden blijven zoals ze zijn, deze krijgen wel andere randen en ook de startblokken worden vervangen. Andere verlichting en een nieuw plafond zorgen voor een aangename facelift. “Door de staalconstructie van het plafond aan te passen, zullen de twee bestaande kolommen vervallen. Hierdoor wordt de zwemzaal overzichtelijker”, zegt Marjolein Raemaekers, communicatieadviseur van gemeente Tytsjerksteradiel.

Ook de kleedruimtes worden verbeterd, ze worden ruimer en comfortabeler met bredere banken en ze krijgen een antislipvloer. Een lichte en eigentijds ingerichte ontvangstruimte biedt zwemmers en bezoekers straks een aantrekkelijker entree. Er is een leestafel, een moderne koffiehoek, er komen nieuwe meubels en relaxte wachtplekken.

De entree is ontworpen door Interieurontwerper Kremer & Kremer uit Kollum en wordt gerealiseerd door Interieurbouw Burgum. De renovatie van het zwembad wordt uitgevoerd door Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn uit Garyp samen met Bouma Technisch Installatiebedrijf BV uit Sumar. “Deze lokale bedrijven kwamen met de beste offerte uit de bus”, zegt Raemaekers. De gemeente Tytsjerksteradiel investeert in totaal zo’n anderhalf miljoen euro in de renovatie van De Wetterstins.

De gemeente heeft er onlangs voor gekozen het zwembad in eigendom te houden. Politiek was daarvoor een groot draagvlak. “Een zwembad is een laagdrempelige luxe voorziening voor de inwoners van onze gemeente. Ook levert het zwembad een belangrijke bijdrage aan de zwemveiligheid voor de inwoners en aan een gezondere leefstijl. De gemeente wil deze voorziening investeren en heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor deze renovatie. Een geprivatiseerd zwembad is duurder voor de gebruikers”, stelt Raemaekers. “Particuliere uitbaters hanteren over het algemeen hogere entreetarieven”.

Die gemeentelijke tarieven worden zo laag mogelijk gehouden. Een maandabonnement voor vrij zwemmen kost nu tien euro. “De gemeente wil geen groepen uitsluiten door de prijzen voor het zwemmen te verhogen. Het stimuleren van bewegen is belangrijk, zowel voor volwassenen als kinderen”, aldus Raemaekers. De tarieven voor de zwemmers gaan in principe niet stijgen. Het is de bedoeling De Wetterstins laagdrempelig te houden, zowel om er binnen te stappen als qua betaalbaarheid. Huurtarieven voor de zwemverenigingen gaan mee in de jaarlijkse indexering.

Het zwembad wordt intensief gebruikt voor zwemlessen en door verenigingen, zoals zwem- en poloclub Wetterwille, scholen en bewoners van het asielzoekerscentrum in Burgum. Daarna is het bad geschikt voor senioren, therapiezwemmen, gehandicaptensport, aquasport en recreanten. Het aantal gebruikers van het zwembad ligt tussen de 60.000 en 70.000 per jaar. Ook zijn er veel bezoekers, dit zijn toeschouwers van de wedstrijden en diplomazwemmen. Het aantal bezoekers ligt rond de 100.000.

Zwemvereniging Wetterwille is nauw betrokken geweest bij de plannen. Zij krijgt een belangrijke taak in het zwembad. Vrijwilligers van Wetterwille ondersteunen straks de bedrijfsvoering van het zwembad. Wedstrijdzwemmen krijgt een belangrijke positie in het bad. Een van de doelstellingen is meer zwemwedstrijden naar Burgum te halen.
Zolang De Wetterstins gesloten is, kunnen de zwemmers in buitenbad De Sawn Doarpen in Gytsjerk terecht, dat inmiddels open is.

Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 18 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 21 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 23 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen gisteren
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum.
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum Algemeen 21 apr, 19:59