Afbeelding

Inloopspreekuur Voor Ouders Door Ouders

Nieuws

Jeltje Huitema en Chantal van der Woude houden een tweewekelijks inloopspreekuur in Drachten onder de noemer VODO. Er is een facebooksite en een website met contactinformatie. (www.vooroudersdoorouders.nl).

 

Inloopspreekuur Voor Ouders Door Ouders

 

Door Karoline van den Donker

 

DRACHTEN – Begin april startte de vrijwilligersorganisatie Voor Ouders Door Ouders (VODO Friesland/Groningen) met inloopspreekuren in Drachten. Initiatiefnemer en regiocördinator is Jeltje Huitema (36), moeder van drie uithuisgeplaatste kinderen. Doel: ouders, grootouders en kinderen die te maken hebben met jeugdzorg ondersteunen.

Ondersteuning kun je wel gebruiken als je te maken hebt met jeugdzorg, hebben zowel Jeltje Huitema als vrijwilligster Chantal van der Woude (19) ervaren. Vanuit de ogen van deze cliënten bekeken, vormen jeugdzorginstellingen machtige bolwerken, met medewerkers die vergaande beslissingen kunnen nemen. “Je krijgt nergens gehoor als jij een andere mening hebt dan de jeugdbeschermer”, zegt Jeltje Huitema.

­
Kind met een mening
Chantal knikt bevestigend. Op haar dertiende gingen haar ouders scheiden. Zij woonde vanaf dat moment bij haar vader. Haar broertje en zusje woonden bij haar moeder. Tenminste, zo ervaarde Chantal dat zelf. De ter hulp geroepen jeugdzorg­instelling betrok haar moeder niet in het behandelingsproces omdat ze niet de biologische moeder was van Chantal.  “Ze schreven dat ik wegliep, maar in werkelijkheid ging ik naar mijn moeder”, geeft Chantal als voorbeeld van de verschillende interpretaties die kunnen ontstaan wanneer vanuit uiteenlopende gezichtspunten wordt gekeken. “Iemand van Family First zou een maand lang ons gezin intensief begeleiden, maar op de eerste dag besloot de hulpverleenster al dat ik beter uithuisgeplaatst kon worden.” Chantal is er nog altijd teleurgesteld over. Als de hulpverlener op dat moment aan haar iets gevraagd had, had ze verteld dat de vrouw die voor Chantal had gezorgd sinds ze tien maanden was en die ze als haar moeder beschouwde, heel belangrijk was. Nu heeft ze haar hele pubertijd in jeugdzorginstellingen gewoond en is het contact met haar vader verbroken. “Dat komt niet alleen daardoor, maar het had allemaal heel anders gelopen als de hulpverleners mij als kind serieus hadden genomen.”

Vechten tegen de bierkaai
De kinderen van Jeltje Huitema werden in 2010 uithuisgeplaatst. “Ik had op dat moment een ernstige, lichamelijke ziekte. Maar nadat ik daaraan geopereerd was, kwamen de kinderen niet terug. De gezinsvoogd liep rood aan toen dat ter sprake kwam”, vertelt Jeltje. Wat zij als moeder ook vindt, de discussie is gesloten. “De rechter baseert zijn uitspraken op het advies van de gezinsvoogd. Al vijf jaar strijd ik ervoor dat ze terugkomen.”

Klimmen op eigen kracht
Jeltje doet sinds januari 2013 mee aan een project van het MOS (Maatschappelijke Ondersteuning Smallingerland), KOEK, Klimmen op Eigen Kracht. Dit project beschikt over een pand waarin mensen in de bijstand hun dromen kunnen realiseren. “Zo is er op de bovenverdieping nu een kapper begonnen en beneden geeft een schilder elke dinsdagmiddag schilderles.”

Jeltje ontdekte bij KOEK dat ze graag een steunpunt wilde beginnen voor ouders die net als zij tegen hulpverleningsbolwerken aanlopen. “Je staat als ouder meestal machteloos en weet niet waar je terecht kan. Doordat mij dat overkwam ben ik me gaan verdiepen in de materie en ben veel te weten gekomen. Ik heb het burgerlijk wetboek bijvoorbeeld uitgeplozen over ondertoezichtstellingen en jeugdzorg. Ook heb ik de Delta-methode uitgebreid gelezen. Hierin staat de handelswijze beschreven waaraan elke gezinsvoogd zich dient te houden. Je ontdekt dan bijvoorbeeld dat hulpverleningsorganisaties, maar ook rechters soms, zich helemaal niet houden aan die voorgenomen werkwijzes.”

Ouder blijf je
Ze vertelt over een voorval rondom haar oudste dochter. “Het in een pleeggezin wonende meisje van negen jaar werd aangemeld bij een kinderpsycholoog, zonder toestemming van ons, ouders.” Toen Jeltje als moeder het dossier wilde inkijken, werd haar dat geweigerd. “Terwijl de gezinsvoogd het wel kreeg toegezonden, zonder dat wij daarvoor toestemming hadden gegeven. Ik heb het gemeld bij het medisch tuchtcollege en de kinderpsycholoog heeft toegegeven dat er dingen fout waren gegaan.”

Jeltje Huitema is met haar steunpunt aangesloten bij de landelijke vrijwilligersorganisatie Voor Ouders Door Ouders (VODO). “We hebben contact met elkaar via de telefoon en Facebook.” Ze houdt in Drachten op alle even weken inloopspreekuur, op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. De eerstvolgende is 29 april.

Inloopspreekuur
“Mensen kunnen zich melden bij het KOEK-huis, Westerwird 93 in Drachten”, zegt Jeltje. “De gesprekken worden gevoerd op een plek waar we rustig kunnen zitten.”

Behalve het bieden van een luisterend oor en het delen van haar kennis, wil Jeltje ook graag lotgenotencontactgroepen realiseren en klachten verzamelen om op termijn gebundeld aan te bieden aan de desbetreffende instanties. “Misschien kunnen we op die manier iets doorbreken.”

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 4 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 5 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 11 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 12 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00