Afbeelding

Minimaal vier partijen nodig voor coalitie

Nieuws

De statenleden uit het verspreidingsgebied van Actief. Bovenste rij v.l.n.r.: Wim Eilering (CDA) uit Drachten, Douwe Hoogland (PvdA) uit Aldtsjerk, Nynke Koopmans (VVD) uit Lytse Geast, Durk Pool (VVD) uit Harkema, Wopke Veenstra (FNP) uit Boelenslaan, Retze van der Honing (GrienLinks, sinds kort wonend in Beetsterzwaag). Van Max Aardema (PVV) uit Drachten en Harrie Graansma (PVV) uit Boelenslaan ontvingen we geen foto. Hoogland, Pool en Van der Honing waren al statenlid, de anderen komen nieuw in Provinciale Staten van Fryslân. De nieuwe statenleden worden morgenmiddag ­

- donderdag 26 maart – geïnstalleerd.
(Foto’s van de PVV-statenleden Max Aardema uit Drachten en van Harrie Graansma uit Boelenslaan kregen we niet toegestuurd)

 

Minimaal vier partijen nodig voor coalitie

CDA grote winnaar Friese statenverkiezingen

 

LEEUWARDEN – Het CDA was vorige week de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten van Fryslân. De partij kreeg bijna 21 procent van de stemmen, ruim vijf procent meer dan de PvdA (15,5 procent). Maar er zijn wel minimaal vier partijen nodig om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen, als gevolg van de ‘versnippering’ van de stemmen over elf partijen. Drie partijen komen niet in Provinciale Staten.

 

Voormalig CDA-senator en -statenlid Geart Benedictus (62) begint deze week als ‘informateur’ met verkennende gesprekken. Hij is van plan één-op- één-gesprekken te voeren met de lijsttrekkers, dus zonder secundanten of notulisten.

 

Frappant aan de uitslag is, dat er zowel een ‘rechtse’ als een ‘linkse’ coalitie mogelijk is. Gelet op de inhoudelijke voorkeuren en de niet al te beste verstandhouding tussen CDA en PvdA kort vóór de verkiezingen, valt te verwachten dat de CDA-fractie voor een ‘rechtse’ coalitie ijvert: samenwerking met de VVD. Want zowel CDA als VVD hebben zich in de verkiezingscampagne voor (forse) bezuinigingen uitgesproken, althans voor verlaging van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De PvdA heeft bij monde van lijsttrekker Jannewietske de Vries gepleit voor voortzetting van het beleid van de afgelopen vier jaar.
Maandag is de officiële uitslag, inclusief de voorkeurstemmen, bekendgemaakt. Toen bleek dat bij één partij – de PVV – iemand dankzij voorkeurstemmen een hoger geplaatste kandidaat verdringt: Pier Visser uit Grijpskerk stond op plaats vier, maar moet Jitske Eizema uit Leeuwarden (plaats zeven op de PVV-lijst) voor laten gaan.
Frappant aan de uitslag is naast het forse verlies van de PvdA (van 21,7 naar 15,5 procent), de groei van de SP (van 8,4 naar10,9 procent), slechts 155 stemmen minder dan de VVD (11 procent). De VVD is de derde partij, de SP de vierde en de FNP (9,5 procent) de vijfde.

(Ingezonden foto)

(Ingezonden foto)

(Foto: Klaas Rozema)

(Foto: Klaas Rozema)

(Foto: Klaas Rozema)

(Ingezonden foto)

 

 

 

 

 

 

 

De PVV keert met vier zetels terug in de Staten (als vier jaar geleden). De ChristenUnie blijft gelijk op drie zetels. D66 groeit van twee naar drie zetels. GrienLinks zakt van twee naar één zetel. De Partij voor de Dieren komt voor het eerst in de Friese Staten, evenals 50Plus. Friese Koers keert niet terug.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 15 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 16 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 16 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 19 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 21 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30