Afbeelding

Vraagelkaar.nl maakt vragen gemakkelijker

Nieuws

De tweehonderd deelnemers aan het Vraag Elkaar Café vieren de kick-off van het project in de raadszaal. (Foto: Klaas Rozema)

 

Vraagelkaar.nl maakt vragen gemakkelijker

 

DRACHTEN – Hoe meer mensen lid worden, hoe succesvoller het project ‘vraag elkaar‘ wordt. De gemeente Smallingerland doet in ieder geval mee. Vorige week was de kick-off in de raadzaal.

Er werden bij de officiële bijeenkomst veel vragen gedeeld. “Uiteraard, want alleen als je vragen deelt, heb je kans dat er iets gebeurt“, zegt initiatiefnemer Janet Turkstra.
Ze woont in Dronten, maar komt van oorsprong uit Drachten waar nog altijd diverse familieleden wonen. Ze werkte jaren voor bedrijven tijdens fusies of reorganisaties, maar hakte drie jaar geleden de knoop door: ze begon een onderneming waarvoor ze passie voelde. Dat was het opzetten van een sociaal netwerk dat mensen met een vraag of aanbod bij elkaar brengt. De erbij horende website is inmiddels online: www.vraagelkaar.nl.

“Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om mantelzorger te zijn en ondertussen voor je eigen gezin te zorgen“, verklaart Janet haar motivatie. “Het stellen van vragen aan je netwerk is best moeilijk. Hoe doe je dat? En als je geen reactie krijgt, wil dat zeggen dat er geen belangstelling is? Of heb je de vraag verkeerd gesteld? Wil iemand graag helpen, maar op een ander tijdstip of in een andere vorm dan jij in gedachte had? En andersom: bijna iedereen wil wel iets voor een ander doen, maar hoe vind je de mensen die jij kunt helpen?”

Iedereen kan lid worden van het netwerk ‘www.vraagelkaar.nl‘ en ontdekken welke hulpvragen er in de maatschappij zijn en welk hulp­aanbod er bestaat. “Als ik met mijn initiatief een sprankje geluk aan iemands leven kan toevoegen, dan is mijn missie geslaagd“, aldus Janet.
Vraagelkaar.nl kreeg subsidie van provincies Groningen en Friesland om te starten. Inmiddels zijn ze ook actief in Flevoland en Noord-Nederland. Met tal van onderwijs- en zorginstellingen is samenwerking gezocht. Talant en het Friesland College sloten zich als eersten aan. “Cliënten hebben soms eenvoudige wensen, maar hoe en waar stellen zij de vraag?“ Bestaande mantelzorgers rondom een cliënt kunnen ook als groep lid worden van www.vraagelkaar.nl. Zo kan de zorgvraag op een effectieve manier beantwoord worden en de zorgbelasting verdeeld.

Burgemeester Tjeerd van Bekkum gaf woensdag het startsein voor deelname van de gemeente Smallingerland aan het project. Dat deed hij door zelf een hulpaanbod te doen op de site: wie een dagje wil meelopen met de burgervader om te ontdekken wat het ambt inhoudt, is welkom een afspraak maken.

Om de website in de fysieke wereld zichtbaar te maken, zijn er her en der in het land ook VraagElkaarCafés. Vrijdag vond in Drachten de eerste plaats, bij Sûnens, ZuidoostZorg. Mensen die meer willen sporten, wel eens wat extra verzorging willen, vragen hebben op het gebied van computers en internet of eens samen willen zingen ontmoetten elkaar.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 13 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21