Afbeelding

(Ook) naar stembus voor ‘t waterschap

Politiek

‘Wetterskipverkiezingen.nl’ is de website waarmee kiezers veel informatie kunnen vinden over de waterschapsverkiezingen in Fryslân. (Foto: Klaas Rozema)

 

(Ook) naar stembus voor ‘t waterschap

Tien partijen ijveren voor zetels in bestuur Wetterskip Fryslân

 

BURGUM – Woensdag 18 maart mogen inwoners van Nederland twee keer stemmen op één dag: op een kandidaat voor Provinciale Staten én op een kandidaat voor het algemeen bestuur van het waterschap, hier: Wetterskip Fryslân.
In Fryslân doen tien partijen mee. Opvallende punten uit hun verkiezingsprogramma’s vindt u hier, in de volgorde van de kieslijst. Meer informatie is te vinden op internet en bij debat-bijeenkomsten.

 

1. Water Natuurlijk

Inzetten op gesloten watersysteem voor en door de landbouw. Medicijnresten aan de bron scheiden. Bergingspolders tot stand brengen in combinatie met natuurontwikkeling. Meer vispasseerplaatsen. Samenvoeging van peilvakken mag niet ten koste gaan van natuurontwikkeling.
In het veenweidegebied inzetten op gebiedsgericht peilbeleid. Het peil in veenweidegebieden op 60 centimeter onder het maaiveld brengen. Eerlijke verdeling van de waterschapslasten, huidig minimabeleid in stand houden. Zodanig investeren dat op termijn de lasten omlaag kunnen. Waterbeheer-kennis delen met rest van Europa en de wereld. Burgers en belangengroepen actief bij het beleid van Wetterskip Fryslân (WF) betrekken. WF vervult een voorbeeldrol bij aankoop en aanbesteding.

 

2. PvdA

Minder afspoeling van meststoffen. Samenwerking in de ‘waterketen’ moet versterkt worden. Ook samenwerken met onderzoeksinstituut Wetsus en hogeschool Van Hall Larenstein. Geen groot gemaal erbij, maar kijken naar flexibele alternatieven. Daarom moet het bergend vermogen worden vergroot. Projecten als ‘Holwerd aan zee’ en De Nieuwe Afsluitdijk stimuleren. Inzetten op stedelijk waterbeheer. Een vervolg geven aan het meerjarige project ‘Oevers en kaden’.
‘Functie volgt peil’ in het veenweidegebied, op basis van een meerjarige visie. Meer peilvakken nodig in het veenweidegebied. Paalrot moet worden tegengegaan. Kwijtscheldingsbeleid handhaven. Schuldenpositie van WF verbeteren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Internationale solidariteit. Geen schaliegas of kernafval in de bodem.

 

3. CDA

Schoon en gezond oppervlaktewater. Bij veel regen geldt: vasthouden, bergen, afvoeren. Geld uitgeven beperken tot de wettelijke taken. Energie opwekken met behulp van afval (zoals rioolslib). ‘Werk met werk maken’ bij de uitvoering. Dijkverzwaring bij voorkeur ‘buitendijks’.

Maatschappelijke discussie nodig over: wateroverlast accepteren versus wateroverlast voorkomen, in relatie tot de kosten. ‘Holwerd aan zee’: positief-kritisch volgen. Overlast door muskus- en beverratten: nadruk op preventie. Geen verhoging van het Lauwersmeer-peil voor natuurdoelen. Veenweidegebied: bijzondere aandacht voor economische afhankelijkheid van de landbouw. Tarieven met maximaal de inflatie verhogen. Kennis delen met anderen. Recreatie bevorderen, denk aan fietspaden en het schaatsen (relatie met bemaling).

 

4. Lagere Lasten
Burger (LLB)

Wetterskip Fryslân voert alleen wettelijke taken uit. Overige taken sneller afstoten. Dorpssloten op diepte, bruggen minimaal 2,50 meter hoog. Betere controle op vervuiling. Geen retentiepolders. Een tweede afvoermeer bij Makkum of Harlingen. Natuur moet niet leidend zijn, wel bijdrage leveren in het Wetterskip. Zuiveringen moeten energie opleveren.

Tegen uitverkoop van diensten naar andere provincies. Als regenwater loost op het riool, de rekening naar de gemeenten sturen. Hogere peilen in het veenweidegebied (gemiddeld zestig centimeter). Oude windmolens inzetten voor noodbemaling. Polders – na inspraak – zo nodig bestemmen voor waterberging. Leges binnen twee jaar kostendekkend maken. Intensieve landbouw moet meer betalen.

 

5. Boer, Bedrijf
en Burger (BBB)

Deskundigheid, vakmanschap en nuchter boerenverstand voorop. Focussen op kerntaken: veilig, schoon en voldoende water, tegen de laagst mogelijke kosten. Aan de Waddenkust is een gemaal nodig in verband met zeespiegelstijging. Wateroverlast in dorpen en steden vraagt specifieke aanpak. Schoon oppervlaktewater (voor het zwemmen en recreëren) moet haalbaar en betaalbaar zijn.
Functioneel kijken naar zaken als vispassages, natuurvriendelijke oevers en het terugdringen van zoute kwel. Wanneer derden de waterschapstaken goedkoper kunnen uitvoeren met minimaal dezelfde kwaliteit, is dat het overwegen waard. Dit geldt ook voor de waterzuivering. Water en recreatie combineren, voor toeristen, sportvissers en bootbezitters. Rayonbeheerders zijn onze ambassadeurs.

 

6. FNP

Geen opslag van CO2 in de Friese bodem, geen nieuwe boringen naar gas of zout. Ecologische Hoofdstructuur voltooien. Visvriendelijk beleid. Sanering riooloverstorten. Verstening van tuinen tegengaan, om de riolering te ontlasten. Maatwerk bij peilbeheer, geen schaalvergroting. Geen groot gemaal, maar alternatieven, zoals bergingspolders in combinatie met natuur. Verbreding zeedijken ‘buitendijks’.

Geen peilverhoging in het IJsselmeer. ‘Holwerd aan zee’ en duurzame Afsluitdijk stimuleren. Hogere peilen in het veenweidegebied; veehouderij moet zich hier aanpassen; vergoeding voor ‘groen-blauwe’ diensten. Ruimte voor water in de dieperliggende polders. Projecten ‘van onderop’ en ‘samen’ oppakken. Waterbeheer door boeren en burgers stimuleren. Samenwerken met derden.

 

7. VVD

Uitsluitend wettelijke kerntaken uitvoeren. Zeedijken versterken: op kosten van het Rijk, aan de ‘buitenkant’. Ruimere boezem- en polderbemaling. Een gemaal bij Lauwersoog en/of Harlingen. Alleen bij calamiteiten waterbergingsgebieden gebruiken. Onderzoeken hoe natuurgebieden hieraan kunnen bijdragen.

Kaderrichtlijn Water (KRW): werkzaamheden minimaliseren; alleen uitvoeren bij ‘werk met werk’. Voldoende drooglegging in het veenweidegebied. Bij veenpakketten van meer dan twee meter maatwerkoplossingen zoeken. Eventueel verlies van voedselproductie elders compenseren. Eigen inkomsten (waterschapsheffing). WF moet de schuldenlast verlagen, dat vergt maximale inzet. Particulieren en organisaties moeten beheer van gebieden op zich kunnen nemen.

 

8. ChristenUnie

Nut en noodzaak van een zeegemaal bij Lauwersoog, Holwerd of Harlingen onderzoeken; kiezen voor meest kostenvoordelige en duurzame oplossing. Kennis delen; leren van anderen. Muskusratten: de populatie zo klein mogelijk houden. Gebruik maken van natuurlijke processen, denk aan: duinvorming, opslibben van kwelders en de ‘zachte zandmotor’ bij Makkum. Veenweidegebied: gebiedsgerichte aanpak; paalrot meewegen, onderzoek naar onderwaterdrainage is belangrijk.

Minder peilvakken, dus groter van omvang. Water in de stad: groene daken, drijvende woningen en extra waterberging. Lozingen voorkómen, denk aan urinescheiding in ziekenhuizen. Rekening houden met historie en recreatie, zonder strijdigheid met kerntaken. Energieverbruik en CO2-uitstoot beperken. Aandacht voor het opleiden van jongeren.

 

9. 50Plus

Waterschapslasten rechtvaardig verdelen, gebaseerd op het profijtbeginsel: wie er het meest baat bij heeft, betaalt ook het meest. Vooral samenwerking zoeken met andere waterbeheerders (denk aan veilig drinkwater en schoon zwemwater, vrij van blauwalg).

Voldoende water opvangen als reserve in droge periodes en natuurlijke wateropvang en -afvoer in extreem natte periodes. Maar wel snelle afvoer van water als dit nodig is. Veilige dijken, die ook voor energiewinning (eb- en vloedstromen) gebruikt kunnen worden.

In steden en dorpen ‘verstening’ tegengaan met ‘vergroening’ om riolen te ontlasten. Meer natuurlijke, groene oevers, in plaats van steile kanten en kades. Rekening houden met recreatie: zwemmen, vissen, varen en schaatsen.

 

10. Partij voor
de Dieren (PvdD)

Waterpeilen beter afstemmen op natuur en de biodiversiteit. In gemalen komen veel vissen om het leven. Veel muskusratten sterven in wrede verdrinkingsvallen. De PvdD wil hier verandering in brengen. Het waterschap werkt actief mee aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en het halen van natuurdoelen in Natura2000-gebieden.
Lozingen zwaarder heffen, schoon gedrag belonen met een heffingskorting. Waterzuivering aan de bron, denk aan: bestrijdingsmiddelen, microplastics, medicijnresten en hormoonverstoorders. Hogere waterpeilen in het veenweidegebied. Waterzuivering wordt energie-opwekker. Meer controle op gebruik van bestrijdingsmiddelen. Lagere lasten voor biologische bedrijven. Voorlichting door Wetterskip Fryslân moet veel beter.

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 6 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00