Afbeelding

(Ook) naar stembus voor ‘t waterschap

Nieuws

‘Wetterskipverkiezingen.nl’ is de website waarmee kiezers veel informatie kunnen vinden over de waterschapsverkiezingen in Fryslân. (Foto: Klaas Rozema)

 

(Ook) naar stembus voor ‘t waterschap

Tien partijen ijveren voor zetels in bestuur Wetterskip Fryslân

 

BURGUM – Woensdag 18 maart mogen inwoners van Nederland twee keer stemmen op één dag: op een kandidaat voor Provinciale Staten én op een kandidaat voor het algemeen bestuur van het waterschap, hier: Wetterskip Fryslân.
In Fryslân doen tien partijen mee. Opvallende punten uit hun verkiezingsprogramma’s vindt u hier, in de volgorde van de kieslijst. Meer informatie is te vinden op internet en bij debat-bijeenkomsten.

 

1. Water Natuurlijk

Inzetten op gesloten watersysteem voor en door de landbouw. Medicijnresten aan de bron scheiden. Bergingspolders tot stand brengen in combinatie met natuurontwikkeling. Meer vispasseerplaatsen. Samenvoeging van peilvakken mag niet ten koste gaan van natuurontwikkeling.
In het veenweidegebied inzetten op gebiedsgericht peilbeleid. Het peil in veenweidegebieden op 60 centimeter onder het maaiveld brengen. Eerlijke verdeling van de waterschapslasten, huidig minimabeleid in stand houden. Zodanig investeren dat op termijn de lasten omlaag kunnen. Waterbeheer-kennis delen met rest van Europa en de wereld. Burgers en belangengroepen actief bij het beleid van Wetterskip Fryslân (WF) betrekken. WF vervult een voorbeeldrol bij aankoop en aanbesteding.

 

2. PvdA

Minder afspoeling van meststoffen. Samenwerking in de ‘waterketen’ moet versterkt worden. Ook samenwerken met onderzoeksinstituut Wetsus en hogeschool Van Hall Larenstein. Geen groot gemaal erbij, maar kijken naar flexibele alternatieven. Daarom moet het bergend vermogen worden vergroot. Projecten als ‘Holwerd aan zee’ en De Nieuwe Afsluitdijk stimuleren. Inzetten op stedelijk waterbeheer. Een vervolg geven aan het meerjarige project ‘Oevers en kaden’.
‘Functie volgt peil’ in het veenweidegebied, op basis van een meerjarige visie. Meer peilvakken nodig in het veenweidegebied. Paalrot moet worden tegengegaan. Kwijtscheldingsbeleid handhaven. Schuldenpositie van WF verbeteren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Internationale solidariteit. Geen schaliegas of kernafval in de bodem.

 

3. CDA

Schoon en gezond oppervlaktewater. Bij veel regen geldt: vasthouden, bergen, afvoeren. Geld uitgeven beperken tot de wettelijke taken. Energie opwekken met behulp van afval (zoals rioolslib). ‘Werk met werk maken’ bij de uitvoering. Dijkverzwaring bij voorkeur ‘buitendijks’.

Maatschappelijke discussie nodig over: wateroverlast accepteren versus wateroverlast voorkomen, in relatie tot de kosten. ‘Holwerd aan zee’: positief-kritisch volgen. Overlast door muskus- en beverratten: nadruk op preventie. Geen verhoging van het Lauwersmeer-peil voor natuurdoelen. Veenweidegebied: bijzondere aandacht voor economische afhankelijkheid van de landbouw. Tarieven met maximaal de inflatie verhogen. Kennis delen met anderen. Recreatie bevorderen, denk aan fietspaden en het schaatsen (relatie met bemaling).

 

4. Lagere Lasten
Burger (LLB)

Wetterskip Fryslân voert alleen wettelijke taken uit. Overige taken sneller afstoten. Dorpssloten op diepte, bruggen minimaal 2,50 meter hoog. Betere controle op vervuiling. Geen retentiepolders. Een tweede afvoermeer bij Makkum of Harlingen. Natuur moet niet leidend zijn, wel bijdrage leveren in het Wetterskip. Zuiveringen moeten energie opleveren.

Tegen uitverkoop van diensten naar andere provincies. Als regenwater loost op het riool, de rekening naar de gemeenten sturen. Hogere peilen in het veenweidegebied (gemiddeld zestig centimeter). Oude windmolens inzetten voor noodbemaling. Polders – na inspraak – zo nodig bestemmen voor waterberging. Leges binnen twee jaar kostendekkend maken. Intensieve landbouw moet meer betalen.

 

5. Boer, Bedrijf
en Burger (BBB)

Deskundigheid, vakmanschap en nuchter boerenverstand voorop. Focussen op kerntaken: veilig, schoon en voldoende water, tegen de laagst mogelijke kosten. Aan de Waddenkust is een gemaal nodig in verband met zeespiegelstijging. Wateroverlast in dorpen en steden vraagt specifieke aanpak. Schoon oppervlaktewater (voor het zwemmen en recreëren) moet haalbaar en betaalbaar zijn.
Functioneel kijken naar zaken als vispassages, natuurvriendelijke oevers en het terugdringen van zoute kwel. Wanneer derden de waterschapstaken goedkoper kunnen uitvoeren met minimaal dezelfde kwaliteit, is dat het overwegen waard. Dit geldt ook voor de waterzuivering. Water en recreatie combineren, voor toeristen, sportvissers en bootbezitters. Rayonbeheerders zijn onze ambassadeurs.

 

6. FNP

Geen opslag van CO2 in de Friese bodem, geen nieuwe boringen naar gas of zout. Ecologische Hoofdstructuur voltooien. Visvriendelijk beleid. Sanering riooloverstorten. Verstening van tuinen tegengaan, om de riolering te ontlasten. Maatwerk bij peilbeheer, geen schaalvergroting. Geen groot gemaal, maar alternatieven, zoals bergingspolders in combinatie met natuur. Verbreding zeedijken ‘buitendijks’.

Geen peilverhoging in het IJsselmeer. ‘Holwerd aan zee’ en duurzame Afsluitdijk stimuleren. Hogere peilen in het veenweidegebied; veehouderij moet zich hier aanpassen; vergoeding voor ‘groen-blauwe’ diensten. Ruimte voor water in de dieperliggende polders. Projecten ‘van onderop’ en ‘samen’ oppakken. Waterbeheer door boeren en burgers stimuleren. Samenwerken met derden.

 

7. VVD

Uitsluitend wettelijke kerntaken uitvoeren. Zeedijken versterken: op kosten van het Rijk, aan de ‘buitenkant’. Ruimere boezem- en polderbemaling. Een gemaal bij Lauwersoog en/of Harlingen. Alleen bij calamiteiten waterbergingsgebieden gebruiken. Onderzoeken hoe natuurgebieden hieraan kunnen bijdragen.

Kaderrichtlijn Water (KRW): werkzaamheden minimaliseren; alleen uitvoeren bij ‘werk met werk’. Voldoende drooglegging in het veenweidegebied. Bij veenpakketten van meer dan twee meter maatwerkoplossingen zoeken. Eventueel verlies van voedselproductie elders compenseren. Eigen inkomsten (waterschapsheffing). WF moet de schuldenlast verlagen, dat vergt maximale inzet. Particulieren en organisaties moeten beheer van gebieden op zich kunnen nemen.

 

8. ChristenUnie

Nut en noodzaak van een zeegemaal bij Lauwersoog, Holwerd of Harlingen onderzoeken; kiezen voor meest kostenvoordelige en duurzame oplossing. Kennis delen; leren van anderen. Muskusratten: de populatie zo klein mogelijk houden. Gebruik maken van natuurlijke processen, denk aan: duinvorming, opslibben van kwelders en de ‘zachte zandmotor’ bij Makkum. Veenweidegebied: gebiedsgerichte aanpak; paalrot meewegen, onderzoek naar onderwaterdrainage is belangrijk.

Minder peilvakken, dus groter van omvang. Water in de stad: groene daken, drijvende woningen en extra waterberging. Lozingen voorkómen, denk aan urinescheiding in ziekenhuizen. Rekening houden met historie en recreatie, zonder strijdigheid met kerntaken. Energieverbruik en CO2-uitstoot beperken. Aandacht voor het opleiden van jongeren.

 

9. 50Plus

Waterschapslasten rechtvaardig verdelen, gebaseerd op het profijtbeginsel: wie er het meest baat bij heeft, betaalt ook het meest. Vooral samenwerking zoeken met andere waterbeheerders (denk aan veilig drinkwater en schoon zwemwater, vrij van blauwalg).

Voldoende water opvangen als reserve in droge periodes en natuurlijke wateropvang en -afvoer in extreem natte periodes. Maar wel snelle afvoer van water als dit nodig is. Veilige dijken, die ook voor energiewinning (eb- en vloedstromen) gebruikt kunnen worden.

In steden en dorpen ‘verstening’ tegengaan met ‘vergroening’ om riolen te ontlasten. Meer natuurlijke, groene oevers, in plaats van steile kanten en kades. Rekening houden met recreatie: zwemmen, vissen, varen en schaatsen.

 

10. Partij voor
de Dieren (PvdD)

Waterpeilen beter afstemmen op natuur en de biodiversiteit. In gemalen komen veel vissen om het leven. Veel muskusratten sterven in wrede verdrinkingsvallen. De PvdD wil hier verandering in brengen. Het waterschap werkt actief mee aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en het halen van natuurdoelen in Natura2000-gebieden.
Lozingen zwaarder heffen, schoon gedrag belonen met een heffingskorting. Waterzuivering aan de bron, denk aan: bestrijdingsmiddelen, microplastics, medicijnresten en hormoonverstoorders. Hogere waterpeilen in het veenweidegebied. Waterzuivering wordt energie-opwekker. Meer controle op gebruik van bestrijdingsmiddelen. Lagere lasten voor biologische bedrijven. Voorlichting door Wetterskip Fryslân moet veel beter.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 6 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 9 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 11 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 11 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 14 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00