Afbeelding

Wâldbeat brengt popcultuur in De Wâlden in kaart

Nieuws

Klaas de Boer, Rienk Vroegop en Geert van der Veer (v.l.n.r.) voor het pand van het voormalige jongerencentrum Explo aan de Zuidkade in Drachten. (Foto: Klaas Rozema)

 

Wâldbeat brengt popcultuur in De Wâlden in kaart

Verhalen over bands, muziek en fans over de jaren zestig tot negentig

 

DRACHTEN – Veel popbands schreven In de Fryske Wâlden tussen de jaren zestig en negentig van de vorige eeuw geschiedenis. De informatie van bands en muzikanten in die periode is nogal versnipperd, maar drie initiatiefnemers namen het voortouw om de popcultuur uit de streek in kaart te brengen.

Door Jelle Jeensma

Sinds januari is de website Wâldbeat.nl ‘in de lucht’, gericht op muziekliefhebbers. Hierop staat informatie over de bands uit Drachten en omgeving. Ook muzikanten uit die periode, de bands waarin ze hebben gespeeld, hun poppodia en festivals zijn hierop terug te vinden. Het is de bedoeling persoonlijke verhalen en anekdotes op de website te plaatsen van bands, solisten en fans die bij de popcultuur uit die jaren waren betrokken. Zo ontstaat er een levendig netwerk van mensen die een rol hebben gespeeld in de popmuziek en iets interessants hebben te melden.

Initiatiefnemers Rienk Vroegop, Klaas de Boer en Geert van der Veer vinden het tijd worden deze popjaren en het tijdperk waarin de popcultuur zich afspeelde te documenteren, want de generatie muzikanten en fans uit die tijd wordt zo langzamerhand een dagje ouder. Het drietal popliefhebbers vindt dat de muziek uit deze tijd nu nog sterk leeft. Nog lang niet alle muzikale bewegingen van 1960 tot 1990 zijn getraceerd. “Het aantal bands is veel groter dan nu op de website staat. Sommige muzikanten wonen nog in deze omgeving, anderen zjin uit beeld verdwenen”, zegt Geert van der Veer, die in jongerencentrum It Beaken in Bakkeveen indertijd de programmering deed en de lichtshows voor zijn rekening nam. “Toen nog met vloeistofdia’s.”

De popcultuur veranderde in de zestiger jaren. “Na de jazz- en skifflegroepen onstond de rock en roll. In Oosterwolde, Drachten en Surhuisterveen waren indorockbandjes. Daarna was er de flowerpower tijd met provo en psychedelische bands”, schetst Rienk Vroegop kort de trends. Popmuziek stond toen in het teken van maatschappelijk verzet van jongeren en songwriters met kritische teksten, vertelt Vroegop over deze periode. In dit vrijzinnige culturele klimaat ontstonden de jongerencentra. In 1970 ging Shangri-La aan de Tijen in Drachten van start. Later werd hier jongerencentrum Explo opgericht. Beide zijn de voorloper van het huidige Poppodium Iduna. De muziek veranderde door de jaren heen, want de jaren tachtig en negentig stonden vooral in het teken van de punk- en new waverage.  De organisatoren willen zoveel mogelijk herinneringen over bands en muzikanten verzamelen en hopen op veel reacties. “Daarna zijn we van plan een reünie te organiseren. Daarvoor kun je bands die vroeger speelden op de podia uitnodigen. Naast optredens kunnen we films of video-presentaties uit een bepaalde tijd laten zien. Door bijvoorbeeld vloeistofprojecties bij de muziek kun je de sfeer van vroeger terughalen”, zegt Klaas de Boer, die net als Vroegop als actief muzikant een verleden heeft. De Lawei en Iduna zijn voor de hand liggende locaties voor zo’n evenement.

Als er meer informatie op de website staat denken de organisatoren aan het maken van een compleet naslagwerk. Klaas de Boer: “Daar- in zouden de muzikanten, de podia en het poppubliek een plaats moeten krijgen. Ze zijn belangrijk voor het gebied van de popcultuur dat wij in kaart willen brengen. We willen het poperfgoed voor een breder publiek zichtbaar maken.”
Wie iets wil toevoegen aan de website kan dat melden via www.waldbeat.nl. Daarnaast is er een Facebookpagina: Waldbeat Fryslan. Ook hierin staan interessante historische feiten over de popgeschiedenis. Muziekliefhebbers kunnen dit sociale medium gebruiken om contacten met elkaar te onderhouden. “Ze kunnen hun verhalen en foto’s opsturen”, zegt Rienk Vroegop.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 1 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 2 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 3 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 3 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 4 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 5 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 6 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 7 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 9 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 9 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 10 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00