Afbeelding

“En als alles hier over een paar jaar voor elkaar is, kunnen we er als gezin van genieten”

Nieuws

Een sfeerbeeld van camping Nahetal in Oberhausen an der Nahe. (Ingezonden foto)

 

“En als alles hier over een paar jaar voor elkaar is, kunnen we er als gezin van genieten”

Oudegaster maakt zich klaar voor kampeerseizoen in Duitsland

 

OBERHAUSEN AN DER NAHE –
Bob Bouma verliet vorig jaar zijn woonplaats Oudega voor het Duitse wijndorp Oberhausen an der Nahe. Een dorpje ten zuidoosten van Frankfurt, op vijf uren rijden vanuit Friesland. Samen met zijn schoonzus Foekje de Boer runt hij daar nu camping Nahetal op een plek die ze na drie jaar zoeken tegenkwamen.

Door Thea van der Schaaf

Bob was eerder mede-eigenaar van Bouma Installatietechniek in Sumar en een aantal jaar bedrijfsleider bij RRS in Stiens. Foekje had een goede baan op het doveninstituut in Groningen. Allebei niet direct een werkverleden dat je zomaar achter je laat. Toch lonkte de vrijheid van het ondernemerschap op een camping. “Ik groeide op in Sumar en daar vond ik het altijd al heerlijk om bij het Bergumermeer om te banjeren. Later, vanuit Oudega, maakte ik veel fietstochtjes naar Earnewâld. Het leek me mooi, de toerist zo’n zelfde onbezorgde en ontspannen tijd te gunnen. En eigen baas te zijn, alles maken zoals je het zelf graag wilt.”

Om een camping te beginnen, viel het oog al gauw op Duitsland. Bob: “Frankrijk en België zijn ook mooi, maar ja, die taal hè. Het Duits ligt me beter en ook de Duitse mentaliteit sprak me aan.” Die mentaliteit blijkt ‘in het echt’ wel iets anders te zijn dan de perfect georganiseerde Duitser die je treft wanneer je in het land op vakantie gaat. “Püntlich en gründlich is hoe ik me ze voorstelde. Maar afspraak is hier niet direct afspraak. In het begin heb ik nog wel gedacht dat het aan mezelf lag, maar het is zoals de dingen hier gaan.”

De lat te hoog

Vijftien punten stonden op de lijst van familie Bouma – de Boer. Vanaf 2012 werd er gezocht naar een camping die voldeed aan al die eisen. “De prachtigste campings hebben we bekeken. Maar de ene camping was een te grote bouwput, de andere lag niet in een mooi gebied. Een te hoge prijs in een populaire streek kwam voor. Weer een andere had teveel kans op overstroming en daar zaten we echt niet op te wachten. De perfecte camping was niet te vinden, de lat lag te hoog.” Toen die lat wat naar beneden werd gehaald, werd tijdens een terugreis van een andere camping per toeval camping Nahetal bekeken. “Er moest nodig wat aan het groot onderhoud gebeuren en de camping kon wel wat nieuwe impulsen gebruiken, maar de prijs sprak ons aan en het gebied verraste ons.” Het massatoerisme ontbreekt in het gebied van de camping. “Dat zie ik als een voordeel. Het gebied rond de Moezel of de Rijn is vele malen toeristischer, je staat daar hutje mutje met een caravan. Hier is het minstens zo prachtig en wel zo rustig.”

Nu al buiten eten

De langgerekte camping ligt langs de rivier de Nahe die door een dal loopt. “In Nederland waait het altijd, dat maakt het koud. Hier in het dal blijft de warmte hangen. Afgelopen week hebben we al buiten kunnen zitten eten.” De camping heeft honderd kampeerplaatsen, waarvan twintig seizoensplaatsen. Voor wie dat wil, zijn er comfortplaatsen beschikbaar met water, riolering en elektriciteit. De camping heeft twee tentvelden, waarvan één met een vuurplaats, voor sfeervolle avonden aan het kampvuur.

Bob en Foekje zijn momenteel in afwachting van twee spiksplinternieuwe chalets. Ze staan klaar in Nederland, maar omdat ze vier meter breed zijn, heeft het vervoer naar Duitsland nogal wat voeten in de aarde. De eerste boekingen zijn al binnen voor de onderkomens. Bob heeft er alle vertrouwen in dat ze op tijd aankomen. “Daarna hoeven we ze slechts nog aan te sluiten en het meubilair erin te plaatsen. Verder zijn de chalets compleet met keuken, badkamer, vloeren en kasten.”

Voor de rustzoekers

In de omgeving zijn meer Nederlandse campingeigenaren. Ieder richt zich op een eigen specifieke toeristische groep. Een camping dichterbij de snelweg met hoofdzakelijk trekkersplaatsen, een camping met heel veel vaste standplaatsen en slechts enkele wisselplaatsen. Een camping die zich richt op gezinnen met kleine kinderen. Bob: “Wij richten ons op de wandelaars, fietsers en rustzoekers. De categorie 50+ is wat we momenteel het meest aantrekken op onze camping. Tachtig procent van onze bezoekers is Duits, alhoewel de chalets voornamelijk door Nederlanders worden geboekt. Duitsers kennen dat fenomeen nog helemaal niet.”

Rond de camping zijn veel wandel- en fietsroutes te vinden. Vanaf de ‘berg’ (Bob: “Het is natuurlijk geen Oostenrijk of Zwitersland, maar het is een berg) achter de camping is parasailen mogelijk. De Nahe is prima zwem-, kano- en viswater. De spoortunnel die door het bos bij de camping loopt zorgt voor mooie zaklampavonturen. De jeugd kan zich verder vermaken op het voetbalveldje of aan de tennistafel. Voor de kleinere kinderen zijn er speeltoestellen en een zandbak.

Werk aan de winkel

Al ligt de camping er prima bij, er is veel werk aan de winkel. Bob is er inmiddels mee begonnen en krijgt zo nu en dan hulp uit Nederland van vader, broer, zwagers en kennissen. Het onderhoud aan de camping loopt een paar jaar achter en het toiletgebouw wordt gemoderniseerd. Een verschoonplek voor baby’s, hygiëneboxen in de damestoiletten en nieuwe douchekoppen maken de ruimte af.

Het voormalige stationsgebouwtje wordt van binnen helemaal opgeknapt. Daarin komen de receptie en de kiosk. Voor de campinggasten zijn daar straks iedere ochtend verse broodjes te halen, maar omdat er in het dorp geen bakker zit, verwacht Bob de locals ook wel in het winkeltje. “Oberhausen an der Nahe is maar een klein dorpje van zo’n 400 inwoners. Ze zijn erg blij dat de camping weer nieuw leven wordt ingeblazen. Veel voorzieningen kent het dorp niet. Ik wist met een bakker van tien kilometer verderop een overeenkomst voor dagelijks verse broodjes te sluiten. Een aanwinst voor de camping en het dorp.”
Nog zo’n aanwinst is een plaatselijke wijnboer, die deze zomer wijnranken op de camping komt plaatsen en die ook gaat onderhouden. “Leuk voor de campinggasten en goede reclame voor hem. Andersom gaat hij deze zomer wijnproeverijen organiseren voor onze gasten. Het is mooi om elkaar als ondernemer zo te kunnen versterken.”

Het gezin compleet

Vrouw Annet en zoons Thimo en Robin blijven voorlopig in Oudega wonen. Zo kunnen de jongens hun school in Nederland afmaken. Gelukkig is er veel contact tussen Duitsland en Nederland. Via Facetime ziet het gezin elkaar bijna dagelijks en houden ze elkaar op de hoogte van wat er zich op beide thuisfronten afspeelt. “En als alles hier over een paar jaar helemaal voor elkaar is, zijn we weer samen en kunnen we er als gezin van genieten.”

www.camping-nahetal.de

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 6 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 8 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen gisteren
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen gisteren
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30