Afbeelding

ONT: meer dan alleen voetballen

Nieuws

ONT-voorzitter Jeen Visser: “Maatschappelijke verantwoordelijkheid is belangrijk bij onze club.” (Foto: Klaas Rozema)

 

ONT: meer dan alleen voetballen

 

OPEINDE – ONT is een uitstekend georganiseerde vereniging met een eigentijdse accommodatie, die onlangs is uitgebreid met een nieuw kunstgrasveld. De club uit Opeinde, Nijega en De Tike investeert in goede faciliteiten voor haar leden, maar is zich ook bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. “De club profiteert van de maatschappij en ONT mag best iets terugdoen”, zegt voorzitter Jeen Visser, die met zijn bestuursleden verder kijkt dan de stand op de ranglijst.

Door Jelle Jeensma

Terwijl veel clubs kampen met teruglopende ledenaantallen, zag ONT de club groeien. Visser: “ONT is een dorpenclub, maar trekt veel leden van andere plaatsen, zoals Drachten, vooral uit Drachten-Noord. De leden weten dat ONT de zaken goed voor elkaar heeft. Ze spelen en trainen op een goede accommodatie en mogen rekenen op een prima training en begeleiding, ze krijgen bijvoorbeeld een kleding- en tassenpakket. Er zijn nu 530 leden en 31 competitieteams. ONT heeft vijf dames- en meisjesteams, meer dan andere vergelijkbare clubs.”

ONT heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in haar accommodatie. Zeven jaar geleden kwam er kunstgras op het hoofdveld, daarna werd het hoofdgebouw gerenoveerd, vervolgens werden nieuwe kleedboxen met faciliteiten gebouwd en recent werd een tweede kunstgrasveld aangelegd. Die investeringen vergden, alleen al voor ONT, in totaal 350.000 euro. Visser: “De kunstgrasvelden zijn voor het grootste deel door de gemeente Smallingerland gefinancierd, vijfenzeventig procent en vijfentwintig procent was voor ONT. We hebben zeer vroegtijdig geld gereserveerd voor deze investeringen, daarnaast hielden we acties en extra sponso­r-­­­?activiteiten­, ONT heeft honderd­tachtig sponsors, waaronder veel kleinere. We hebben liever veel kleinere sponsors dan een paar grote. Ons principe is liever elf dubbeltjes dan een euro.” Om het resterende bedrag bijeen te krijgen werden fondsen aangeboord en een lening gesloten. Ook werden de contributies verhoogd. “We zaten onder het gemiddelde, nu zitten we daar iets boven. De leden hadden begrip voor de verhoging, want ze krijgen er veel voor terug. We hebben het uitgelegd.”

Kunstgrasvelden zijn ‘niet te stuiten’ alternatieven voor echt gras, zegt Visser. “Je kunt bijna altijd trainen en spelen.” De kwaliteit van de synthetische grassprieten is sterk verbeterd. “De vezeldichtheid is groter geworden”. Ook zijn kunstgrasvelden minder duur geworden. “Ons eerste kunstgrasveld kostte 400.000 euro, het nieuwe 100.000 euro minder.”

ONT is financieel gezond en houdt rekening met toekomstige investeringen. Een gedegen financieel beleid is essentieel. “Een club bestaat uit vrijwilligers, maar moet eigenlijk als een bedrijf worden geleid”, vindt Visser. Steeds meer clubs hebben moeite de begroting rond te krijgen, concludeert hij. ”Daar moet de KNVB wat aan doen. Gemeentes bezuinigen en plegen minder onderhoud, de huren van de velden zullen stijgen en de teruggave van de energiekosten, de ecotax, wordt afgeschaft. Dat laatste scheelt onze club 2000 euro per jaar. We kijken waar we kosten kunnen besparen, door materiaal en kleding zo goedkoop mogelijk in te kopen en te bezuinigen op onder andere energie door verlichting niet onnodig lang te laten branden. Bezuinigen op ons kader willen we niet. We zien het liefst dat eigen clubleden trainer worden, dat is goedkoper dan externe trainers en zorgt voor meer clubbinding. De club betaalt dan de cursussen.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid loopt als een rode draad door de beleidsvisie van ONT, dat meer wil zijn dan een voetbalvereniging. Visser: “Dat stellen onze leden en sponsors ook op prijs en daardoor krijgen we gemakkelijker vrijwilligers. De club werkt onder andere samen met KiKa, Kinderen Kankervrij en ondersteunt die organisatie jaarlijks.”

Het credo van de club is ‘ONT, een leven lang voetballen.’ Dat begint al bij de voetbalschool waar kinderen van vier tot en met tien jaar woensdagmiddag gratis kunnen trainen bij gekwalificeerde trainers. Voor de oudere spelers is er een vijfendertigplus-competitie en vijfenveertigplussers zijn recreatief bezig. Voor zestigers en zeventigers die in hun eigen tempo willen spelen wil ONT ‘walking football’ gaan opzetten. “Ook willen we graag g-voetballers met een beperking bij onze vereniging”.

Daarnaast stelt ONT het sportpark open voor anderen. “Dat moet eigenlijk zes dagen per week worden bezet en multifunctioneel worden ingevuld”, zegt Visser. “Dat doen we door onder andere buitenschoolse opvang van de kinderen van de beide basisscholen die er kunnen sporten. Ook stellen we onze accommodatie beschikbaar voor de kaatsclub, de loopgroep en de organisatie van de avondvierdaagse. We hebben een F-jesdag gehad en pupillen en hun ouders uitgenodigd. Ze hebben een rondleiding gehad en we hebben over de vereniging verteld. Dat heeft ook nog vrijwilligers opgeleverd. Sportpark Douwekamp is ook zondag open, dan kan iedereen een balletje komen trappen op onze sportvelden. Dorpsbelang vindt dat prachtig, want daardoor hoeven geen hangplekken te verschijnen. Als de jongeren vandalisme plegen worden ze daarop aangesproken, maar daar is geen sprake van. We maken ze medeverantwoordelijk.”

ONT investeert doelbewust in de jeugdopleiding. Visser: “De standaardteams van de A- en B-junioren spelen in de eerste klasse. We willen dat de eigen jeugd zoveel mogelijk doorstroomt naar de hogere seniorenteams.” ONT heeft dit seizoen weer uitzicht op promotie naar de tweede klasse. De club kijkt vooral naar de lange termijn en daarom was degradatie uit de tweede klasse geen drama. Hoofdtrainer Dennis Stuiver is gebleven ondanks de degradatie. “Hij besteedt veel aandacht aan de jeugdteams en dat past in onze visie.”

Bij ONT zijn ruim tweehonderd vrijwilligers actief. “Dat is veertig procent van het ledenbestand”, vertelt Visser. Van de leden wordt eigenlijk verwacht dat ze zich inspannen voor hun vereniging. “Vrijwilligerswerk is geen vrijblijvendheid. Daar zijn we tevreden over, voor de vrijwilligers hebben we een (bestuurslid) coördinator”, zegt Visser. Die vrijwilligers geven voor een belangrijk deel de maatschappelijke verantwoordelijk­h­eid van de club inhoud. “ONT wil anticiperen op veranderingen in de maatschappij en altijd in beweging zijn”, besluit Visser.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 16 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 17 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 18 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 21 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 22 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30