Afbeelding

Laagdrempelige burenhulp in Eastermar

Nieuws

De eerste vrijwilliger die de telefoon gaat beheren is Aukje Timmermans. Zij ontvangt van Nico Hoekstra de telefoon en de papieren die erbij horen. Periodiek neemt een vrijwilliger de telefoondienst over. (Ingezonden foto)

Laagdrempelige burenhulp in Eastermar

EASTERMAR – Vanaf 2 februari gaat in Eastermar het Lokaal Loket van start. Dit ‘loket’ is een dienst waarbij dorpsbewoners hulp bieden aan mededorpsbewoners die een hulpvraag hebben. Iedereen uit Eastermar kan hier terecht.

Vanaf 1 januari van dit jaar zijn er veel veranderingen in de zorg van kracht. De overheid trekt zich steeds verder terug en mensen zijn meer op elkaar aangewezen. Het Loket probeert inwoners van Eastermar op een laagdrempelige manier te ontlasten. Het project wordt aangestuurd vanuit Dorpsbelang.

Bijvoorbeeld: Iemand moet voor onderzoek naar het ziekenhuis, maar diegene heeft zelf geen vervoer. De persoon belt het Lokaal Loket en vraagt iemand die hem of haar naar het ziekenhuis wil brengen. Of iemand heeft een klusje in huis. Er moet bijvoorbeeld een lamp worden bevestigd, maar de persoon kan dit zelf niet. Het Lokaal Loket zorgt voor iemand die de verlichting kan aanbrengen.

“Het is niet de bedoeling dat de hulp structureel wordt,” vertelt coördinator Nico Hoekstra. “Mocht dat wel nodig zijn, dan kunnen we misschien overleggen met bijvoorbeeld de huisarts of de thuiszorg. Het is de bedoeling dat het loket heel breedschalig wordt opgezet. Zo zijn er ook plannen om in de toekomst een repaircafé op te zetten, waar mensen terecht kunnen voor kleine reparaties. De 42 vrijwilligers die zich tot nu toe hebben aangemeld, hebben aangegeven wat ze willen doen en op welke tijdstippen ze beschikbaar zijn. Als er iemand belt met een hulpvraag wordt er gekeken of er een vrijwillliger is die de hulpvraag kan vervullen. Er zijn acht vrijwilligers die ieder een week lang de telefoon bemannen. Zij noteren de hulpvragen, waarna ze worden uitgezet.

“Het lijkt een beetje op de burenhulp van vroeger”, zo omschrijft Hoekstra het Loket. Het idee is ontstaan vanuit de Dorpsvisie 2013. De loketwerkgroep stuurde een huis-aan-huis vragenlijst door het dorp om de wensen en behoeften te peilen. Hieruit bleek dat de inwoners een Lokaal Loket wel zagen zitten.

Het Loket is iedere werkdag van 9 tot 12 uur telefonisch te bereiken op telefoonnummer: 06-15626399. Ook via de mail kan men een hulpvraag indienen: loketeastermar@gmail.com. De hulp die wordt geboden is gratis. Alleen de kosten die de vrijwilliger maakt moeten door de vrager worden vergoed.

Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 3 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 5 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 21 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 22 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 23 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00