Afbeelding

BC Drachten: prestatie van formaat

Sport Sport

Freek Hogendorp (links) en Leroy de Calonne in actie tijdens het dubbelspel. (Foto: Klaas Rozema)

BC Drachten: prestatie van formaa

DRACHTEN – Badmintonvereniging Drachten verloor zaterdag de laatste competitiewedstrijd van de badmintonners van Slotermeer 2, de nummer twee van de tweede divisie. BC Drachten begon sterk, maar moest in sporthal De Drait een 3-5 nederlaag incasseren. Ondanks het verlies kijken de spelers terug op een goede wedstrijdenreeks en een historische prestatie. De Drachtsters handhaafden zich met verve in de tweede divisie.

Door Jelle Jeensma

Twee keer eerder haalden de Drachtsters dit hoge niveau, maar de promoties werden gevolgd door evenzoveel degradaties. Driemaal is scheepsrecht, want na de laatste promotie hebben de badmintonners nu een goed en stabiel seizoen gedraaid. De spelersgroep bleef compleet en dat vertaalde zich in prestaties die recht geven op weer een seizoen in de tweede divisie. “We hebben een smalle selectie, wanneer een speler stopt is het moeilijk een vervanger van gelijkwaardig niveau te vinden”, weet voorzitter George Kempenaar van BC Drachten.

BC Drachten begon zaterdag sterk tegen de Amsterdammers, maar kon een 3-1 voorsprong niet vasthouden. De damesdubbel van Judith Blom en Julia de Calonne en de enkelspelen van Freek Hogendorp en Julia de Calonne werden gewonnen, maar het bleef bij die winstpartijen. Judith Blom kon in het enkelspel haar tegenstander goed sturen, maar ze kende aan het einde van beide games een moment van zwakte en trok aan het kortste eind. Kevin Krips speelde een zeer spannende partij met lange rally’s die vaak met zeer scherp netspel werden beslist. Hij wist het mooie spel in de derde game niet vast te houden. In beide gemengddubbels werd door BCD goed gespeeld en een hoog niveau behaald. De tegenstanders bleken net te sterk

Julia de Calonne veegde in het enkelspel de vloer aan met haar tegenstander. Ze won de beide games met 21-14 en 21-6. “Onze resultaten in thuiswedstrijden zijn beter dan uit. Dat heeft te maken met de verre reizen, dan moeten we vaak laat spelen en is het ritme weg”, zegt Julia De Calonne. Met Leroy de Calonne, wel familie maar niet haar broer, vormt ze een mixduo. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld geraakt. “Het klikt”, zegt Julia. De zeventienjarige Leroy de Calonne vindt het niveau in de tweede divisie hoger,  technisch en tactisch. “In de derde divisie  kon je met snelheid en kracht partijen winnen. Op het  niveau waar we nu spelen is dit moeilijker, maar ook een uitdaging.” Fouten worden in de tweede divisie eerder afgestraft, weet Julia de Calonne. In de competitie won het mixduo regelmatig hun partijen, maar er werd ook verloren. “Het was ongeveer fifty fifty”, aldus het mixduo. “We hebben ons gehandhaafd in de tweede divisie, dat was onze doelstelling en daar zijn we trots op”, vertelt Leroy de Calonne.

De spelers van de A-selectie, getraind en gecoacht door Roy Calbo uit Almere, komen uit verschillende plaatsen uit Noord-Nederland, zoals Zwolle, Leeuwarden en Groningen. “Ze kunnen bij onze club op een hoog niveau spelen, er wordt ook iets van de spelers verwacht”, zegt George Kempenaar. BC Drachten presteert ook in de breedte. Het tweede seniorenteam werd kampioen en promoveert naar de derde divisie. Ook de jeugdteams doen het goed.

BC Drachten heeft  zo’n 225 leden en is in het Noorden een grote vereniging met competitieteams, jeugdspelers en recreanten. “Daarnaast zijn we mede-organisator van Regionale  Senioren Kampioenschappen, een Junior Master Toernooi en het Mastertoernooi voor Senioren. Dit jaar houden we bovendien voor de vijftigste keer ons Paastoernooi”, zegt Kempenaar.

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00