Afbeelding

Reinder de Haan, ‘vliegende keep’ van de horeca

Nieuws

Reinder de Haan zet het terras uit bij ’t Smelnehûs in Drachten. Hij wordt door veel mensen herkend, die de horecabedrijven bezoeken. (Foto: Klaas Rozema)

Reinder de Haan, ‘vliegende keep’ van de horeca

DRACHTEN – Hij is de vijfenzestig inmiddels gepasseerd, maar de Drachtster horecabedrijven kunnen ook na zijn pensionering op zijn hulp blijven rekenen. Reinder de Haan is nog altijd enthousiast over zijn werk en blijft rustig doorgaan met zijn gewaardeerde hand- en spandiensten.

Door Jelle Jeensma

Reinder de Haan is een bekende verschijning in het Drachtster horecawereldje. Hij zet terrassen uit, helpt bij het weghalen daarvan, brengt oud papier weg en helpt bij het afvoeren van het papier, hij ruimt op en doet boodschappen en klusjes. De horecabedrijven zijn maar al te blij met de hulp van deze duizendpoot.

Hans van der Mei van grand-café restaurant ’t Smelnehûs en brasserie De Waag kent De Haan inmiddels al zo’n dertig jaar en vanzelfsprekend is er een band ontstaan tussen de beide mannen. “Het is mooi dat Reinder komt helpen, dat werk moet toch gebeuren. Het uitzetten van het terras is hem wel toevertrouwd, daarin heeft hij routine gekregen. De tafels en stoelen moeten in een rechte lijn staan, daar is hij precies in.” Zo nu en dan heeft Van der Mei een klusje voor hem. “Of hij gaat soms mee naar de groothandel om inkopen te doen.” De Haan is helemaal geaccepteerd. “Als er een personeelsfeestje of een uitstapje wordt gehouden, is hij erbij.”

Voor De Haan is het werk voor de horecabedrijven een mooie invulling van zijn dag, zegt Van der Mei. “Hij is graag onder de mensen, heeft altijd een goed humeur en is vriendelijk. Hij houdt van afwisseling en dat vindt hij in dit werk.”

Het werken voor horecabedrijven is ‘zijn lust en leven’, zegt De Haan. “Nu ik vijfenzestig jaar ben wil ik daar niet mee stoppen. Ik heb nog veel plezier in dit werk.”

Hij woont in De Wilgen en fietst, weer of geen weer, elke dag naar Drachten. “Reinder koopt elke twee jaar een nieuwe fiets”, vertelt Van der Mei. De Haan werkte voordat hij in de horeca aan de slag ging voor werkvoorzieningsschap De Brug in Drachten. “Ik moest fietswielen in elkaar zetten. Ook zette ik bij Philips Drachten onderdelen van scheerapparaten in elkaar toen ik nog bij De Brug werkte. Ik kon niet bij De Brug blijven en toen ben ik begonnen bij De Waag en andere horecazaken. Dat bevalt me nog steeds goed.” De Haan vindt het wel jammer dat er minder terrasruimte is voor ’t Smelnehûs, nu de Drachtstervaart aangelegd wordt. “Misschien is een ponton op water met een terras een oplossing”, denkt Van der Mei na over een alternatief.

Ook bij Bob Koers van snackbar Het Carillon in het Drachtster centrum komt De Haan al jaren terrassen opzetten en klusjes doen. “Hij begint al vroeg op de ochtend, dat waarderen we zeer. Toen hij vijfenzestig jaar werd, hebben de horecaondernemers een feestje voor hem georganiseerd”, zegt Koers.

Bij restaurant-lunchroom Royal Smiledog is De Haan ook al jaren een bekend gezicht. “Toen hij begon waren mijn ouders nog eigenaar van de zaak. Mijn vader Geert heeft hem met veel zaken geholpen, Reinder zag hem als een vaderfiguur”, zegt de huidige eigenaar Johan Sinninghe. Hij ziet De Haan graag komen, maar nu hij een dagje ouder wordt wil hij hem niet overvragen. “Ik wil op de eerste plaats dat hij geniet.”

Actueel

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 53 minuten geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 1 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 2 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 3 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 4 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 19 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 20 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 20 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 20 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 23 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 23 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen gisteren
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30