Afbeelding

Uit in Burgum, dankzij Culturele Commissie De Pleats

Cultuur

In de grote zaal van De Pleats heerst een goede sfeer tijdens de voorstellingen die de Culturele Commissie hier bij regelmaat organiseren. (Archieffoto Klaas Rozema)

Uit in Burgum, dankzij Culturele Commissie De Pleats

BURGUM – Ook in 2015 heeft de Culturele Commissie een boeiend programma samengesteld voor een brede doelgroep. “Het eerste deel van het seizoen 2014/2015 is succesvol verlopen”, vertelt Geja van Dam, bestuurslid van de organisatie. “Na de jaarwisseling staan er opnieuw mooie dingen op het programma.”

Door Karoline van den Donker

Kwaliteit wil de Culturele Commissie in Burgum op het podium hebben, voor een betaalbare prijs. Genieten in je eigen woonomgeving van culturele voorstellingen, zonder dat je daarvoor naar ‘de stad‘ hoeft.

“Restaurant De Pleats sluit vaak aan met een arrangement. Bezoekers kunnen dan voor de voorstelling gezellig dineren en krijgen in de zaal een gereserveerde plaats aangeboden“, vertelt Geja van Dam.
De locatie – de grote zaal van partycentrum De Pleats – is eveneens geschikt voor het nuttigen van een drankje achteraf. “Dat soort dingen maakt het programma van de Culturele Commissie ook heel geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes of personeelsfeestjes.“

Programmeren is een kunst

Voor de Culturele Commissie zelf is het altijd weer spannend of het programma aanslaat, of de geplande voorstellingen volle zalen trekken. “Soms levert een voorstelling geld op, soms moet er geld bij”, vertelt Geja van Dam. Het resultaat van het ene jaar heeft invloed op de mogelijkheden van het jaar erna.“

Het was voor het bestuur dan ook een genoegen dat het programma dat gepland stond in het najaar van 2014 bijna volledig succesvol was. “Alleen de opkomst bij Hylke Speerstra viel tegen. Waardoor dat komt? Geen idee. Misschien simpelweg het weer“, ervaart Geja van Dam. “De mensen die er wel waren, reageerden heel enthousiast.“
De Culturele Commissie begon het seizoen eind augustus met de megavoorstelling ‘Keapmanskeunsten‘ in het Iepenloftheater. “Een daverend succes. Iedere avond een volle bak en van heinde en ver kwam het publiek.“ De organisatie denkt aan een vervolg.

Verwachtingen 2015

Op de website www.cultuurindepleats.nl en op de verspreide folders van de Culturele Commissie is het programma te vinden voor het voorjaar van 2015.
In januari staan er twee bijzondere muziekvoorstellingen op het programma. Op 15 januari treden Bennie Huisman en Corinne Staal op. ‘Grenzeloos’ heet hun programma. “Muziek en poëzie, heel bijzonder. Echt de moeite waard“, vertelt Geja Dam enthousiast. Ze raadt belangstellenden aan op You Tube te kijken om vooraf een indruk te krijgen van de sfeer en kwaliteit. “Mensen die zich hebben opgeven voor onze nieuwsbrieven, ontvangen een link naar dit soort previews“, vertelt Geja van Dam over de hedendaagse werkwijze van de commissie.

Een week later, donderdag 22 januari, staan tekst en muziek opnieuw centraal. Dan dankzij muzikant en kunstenaar Gerrit Breteler die liedjes van zijn nieuwe cd komt vertolken, en meer. Hij wordt begeleid door Clara Rullmann.

Teake van der Meer ontbreekt dit jaar uiteraard niet op het programma. Hij houdt zijn afscheidstournee en zal zeker in Burgum een volle zaal trekken, verwacht het bestuur van de Culturele Commissie.

Naast muziek, poëzie en cabaret neemt toneel een belangrijke plaats in op het culturele programma. “Het geweldige stel Jan Arendz en Marijke Geertsma komen nu met een volstrekt andere voorstelling dan vorig jaar. Hadden ze toen een statige vertelling, nu spelen ze een stuk met vaart, ‘Het jubileum‘.“

Topper ‘Pier 21’ is op 26 maart te zien in Burgum met de voorstelling ‘Feteranen‘.
“Heel anders, maar ook de moeite waard, zijn de cabaretvoorstellingen van ‘De Bende van Beuving (14 februari, met muziek en medewerking van het popkoor) en Robert Brouwer‘ (5 maart). De laatste is een groot cabarettalent, nog vrij onbekend. Wij zagen hem bij een preview in Sneek, en waren onder de indruk van deze man die jaren in het onderwijs werkte.“

Kids in de vakantie

Kinderen worden nooit vergeten bij de programmering. Iedere herfst- en iedere voorjaarsvakantie is er een voorstelling. Op 25 februari is dat ‘De Wolf met de glazenmuiltjes’. Het wordt gebracht door amateurtoneelgezelschap VetCool. “Heel goed!,“ zegt Geja van Dam. “Ze zijn zo enthousiast! Echt leuk.”

Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 17 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 18 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 18 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 19 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 19 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 20 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 21 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 22 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 23 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen gisteren
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 28 mrt, 08:30