Afbeelding

Tweede leven voor oudste boerderij van Burgum

Nieuws

Evert Hoekstra, Johanna Reitsema en hun kinderen bekijken de bouwtekening voor hun nieuwe huis. (Foto’s: Klaas Rozema)

Tweede leven voor oudste boerderij van Burgum

BURGUM – Het is één van de meest bekende panden in Burgum: het oude boerderijtje aan de Swanneblom, midden in nieuwbouwwijk Burgum West. De bar slechte staat van het monumentale pand rechtvaardigde sloop, maar er werd anders besloten. Nu krijgt de oudste boerderij van Burgum (gebouwd rond 1680), een tweede leven. Hoe historisch besef en liefde voor een oud pand gemeente, makelaar en huidige eigenaars bij elkaar bracht.

Door Wies Kooistra

‘It spultsje fan Lijkele de Hoop’, zoals het boerderijtje in de volksmond bekend staat, wordt omringd door de nieuwbouwwoningen van Burgum West. De grond voor deze nieuwe woonwijk werd in fasen aangekocht, met als laatste stap de landerijen rondom het boerderijtje. De erfgenamen van De Hoop wilden de grond echter alleen samen met het pand verkopen. Aldus geschiedde.

“We hadden bij de planontwikkeling van Burgum West al rekening gehouden met de historische waarde van het boerderijtje en hadden het daarom al opgenomen in het verkavelingsplan”, vertelt Tytsjerksteradiel-medewerker Oeds Postma. “Maar nu de gemeente ook eigenaar van het pand was geworden, hadden we nog meer mogelijkheden om dit ‘Burgumer erfgoed’ te behouden.”

Makelaardij Zantman kreeg de opdracht een koper te zoeken die bereid was het boerderijtje te renoveren, mèt behoud van de karakteristieke uitstraling. Het bijzondere pand vroeg om een andersoortige verkoopstrategie, vertelt Herman de Vries. “We zijn actief op zoek gegaan naar geschikte kopers: mensen die een gevoel bij het pand hadden en die meer zagen dan een gedateerde inrichting en zwaar achterstallig onderhoud.”
Evert Hoekstra en Johanna Reitsema uit Garyp voldeden aan die beschrijving. Het stel kwam op het spoor van het boerderijtje, toen ze op zoek waren naar een bedrijfswoning voor hun rietdekkersbedrijf. Het was liefde op het eerste gezicht. Daar had het kunnen eindigen, als het stel in het vervolgtraject niet alle medewerking had gekregen en Hoekstra prijst wat dat betreft de insteek van gemeente en makelaar. “Toen we onze plannen voorlegden, bleken we echt op één lijn te zitten.”

Het ontwerp van Architectenbureau Adema uit Dokkum laat de contouren van het pand onaangetast. Door de stal bij het woongedeelte te betrekken ontstaat een moderne en ruime gezinswoning. Hoekstra en Reitsema zijn van plan zoveel mogelijk authentieke elementen te behouden, waaronder bedsteewanden en Delftsblauwe tegels. De herstelde dakbalken moeten een blikvanger vormen in het nieuwe interieur. “Ze zijn het historische hart van de boerderij.”
Als alles volgens planning verloopt, viert het gezin Hoekstra-Reitsema Kerst 2015 in hun nieuwe woning. Maar voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. “Je kunt beter vragen: wat hoeft er níet te gebeuren”, glimlacht Hoekstra. Het stel krijgt bijstand van Bouwbedrijf en restauratiebedrijf De Terp. Eigenaar Frank Riemvis is onmisbaar in het project, vertelt Hoekstra. “Door deze aannemer zijn we namelijk ook bij Architectenbureau Adema terecht gekomen.”

Wie nu een kijkje neemt aan de Swanneblom, kan alleen maar constateren dat Evert Hoekstra en Johanna Reitsema een megaklus op hun schouders hebben genomen. “Gelukkig beleven we er veel plezier aan. Dat moet ook wel, want anders moet je er echt niet aan beginnen. Bovendien is het een geweldig gevoel dat we zo’n historische boerderij een tweede leven kunnen geven.”

 

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 5 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 6 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 7 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 7 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 8 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 9 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 10 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 13 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 14 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00