Afbeelding

Kerstmode 2014: een allegaartje aan materialen

Nieuws

Klaar voor het kerstgala! V.l.n.r.: Anna Manon Schut, Esther Kits, Aranka Harmens en Froukje Koeckhoven. Afwezig: Carmen Wiersma. (Foto: Klaas Rozema)

“Deze kerst is de trend: glitters en pailletjes, evenals bontjes, kant en leer.”
Kerstmode 2014: een allegaartje aan materialen

LEEUWARDEN – Het jaar loopt op z’n eind en de onvermijdelijke feestdagen dringen zich aan ons op. Voor velen een van de weinige gelegenheden in het jaar om eens goed uit te pakken qua kleding. Maar dat een ‘little black dress’ altijd kan, dat weten we iedereen zo langzamerhand wel. Wat kunnen we doen om eens origineel en toch nog stijlvol voor de dag te komen op dat spetterende kerstgala?

Door: Grietje de Jong-Taekema

Vier studentes van ROC Friese Poort weten alles van het uiterlijk. Esther Kits zit in het derde jaar van de opleiding tot kapster. Ze vind het belangrijk er verzorgd uit te zien en staat daarvoor dan ook iedere dag extra vroeg op. Ze helpt ons vast op weg: “Deze kerst is de trend: veel glitters en pailletjes, evenals bontjes, kant, glans en leer. Er zijn zelfs jurkjes die helemaal bedekt zijn met pailletten.” Alles is mogelijk, zolang je maar let op wat bij jouw gelaatskleur en postuur past. De winkels mogen dan namelijk wel volhangen met klein zwarte jurkjes, met glitters en andere versiersels, maar: “Die zijn echter alleen geschikt voor slanke dames. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 40/42, bij de kledingkeuze moet daar wel rekening mee worden gehouden,” vertelt lerares Froukje Koeckhoven. “Belijning is erg belangrijk. Accentueer de taille, dan vallen brede heupen al veel minder op. Zorg voor mooie mouwen van een doorzichtig materiaal, bijvoorbeeld kant.” Carmen Wiersma (eerstejaars van de kappersopleiding) vult aan: “Zwart kleedt af, en te wijde kleding maakt juist breder omdat de lijnen van het lichaam dan niet meer zichtbaar zijn.” Froukje: “En een jurk hoeft natuurlijk niet persé, een broek mag ook. En dan bijvoorbeeld een voile broek, die wijd valt en afgemaakt is met glitters en pailletten. Of een strakke leren broek met mooie hakken eronder.”

Overal glitters

Op het gebied van accessoires kan alles, als het maar creatief is. Froukje nam bijvoorbeeld eens een armband met strasssteentjes en verwerkte deze in haar haar. Esther won een kapperswedstrijd door een donut (een rond nephaarstuk, red.) open te knippen en deze in de lengte in het haar te verwerken, samen met enkele grote bloemen. “Helemaal hip zijn de zogenaamde ‘Mise en dior tribal’-oorbellen, die aan de achterkant van het oor groter zijn dan aan de voorkant,” vertelt Carmen. Anna Manon Schut (derdejaars schoonheidsverzorging): “Ook bij de sieraden komen de glitters die de mode domineren terug: alles is ‘shiny’ en bewerkt met strasssteentjes.” De schoenmode laat twee duidelijke trends zien: hoge boots en pumps met een extreem hoge hak en een plateauzool.
‘Smokey eyes’

Aranka Harmens (eerstejaars schoonheidsspecialiste) geeft make-up tips: “Qua make-up zit je met kerst altijd veilig met glitters en veel zwart.”  Esther vult aan: “Smokey eyes zorgen voor een mysterieus effect. Nagels zijn helemaal trendy met een moderne variant op de klassieke French Manicure. Deze is normaal met een witte rand en een transparante lak op de rest van de nagel. Tegenwoordig kan het ook met twee verschillende kleuren: bijvoorbeeld pastelinten met glitter.” Zo passen de nagels perfect bij de rest van de outfit.

Nonchalante krullen

Haarkleuren zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de kleur van de huid. “Wel opvallend is dat veel vrouwen hun haar donkerder verven als de winter er aankomt,” vertelt Carmen. “Trends zijn dit jaar: veel bruintinten, asblond en ook verschillende kopertinten.” Vaak wordt het haar met kerst opgestoken. Esther: “Dit kan in 2014 natuurlijk ook, maar leuker is het om het haar slechts half op te steken en losse krullen uit het kapsel te laten hangen, eventueel nonchalant vastgezet met speldjes met diamantjes en bloemen.” Froukje: “Ik geef sinds kort een nieuw vak: Advies en styling, waarbij ook naar voren komt hoe belangrijk het is dat de haarkleur bij de kleur van het gezicht past. Ook leren de studenten bij dit vak de stijl van de klant herkennen. En daar kan het kapsel dan weer op worden aangepast.” Het belangrijkste is dus: wees creatief, maar wees bovenal jezelf. Het is moeilijk van een feest te genieten als je rondloopt in kleding waar je je niet lekker in voelt, met een kapsel dat niet bij je past.

Benefietgala

Afgelopen maandag konden de meiden al hun eigen tips uitproberen tijdens het benefietgala dat gehouden werd bij het ROC De Friese Poort aan de Wilaarderweg in Leeuwarden. De opbrengst was bestemd voor Blessed Generation: een organisatie waar een oud-docent van de school, Ria Fennema, zich voor inzet. Zij vertrok in 2001 vanuit Hurdegaryp naar Kenia om daar een weeshuis over te nemen.

 

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 4 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 5 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 5 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 6 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 7 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 8 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 10 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 10 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 11 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34