Afbeelding

Vrouwen BBC slaan op valreep toe

Nieuws

Keepster Geertje van der Meulen wordt door haar ploeggenotes van BBC gefeliciteerd nadat ze een strafschop stopte. Verder van links naar rechts Christa Hirdes (half verscholen achter de nummer 10 van ACV), Japke Heegstra, Joke Wijnsma en Janny Prins. (Foto: Klaas Rozema)

Vrouwen BBC slaan op valreep toe

BURGUM – Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder en kwalificatie van het Nederlands vrouwenelftal voor het wereldkampioenschap in Canada zal nog meer vrouwen en meisjes overhalen de kicksen aan te trekken. Ook BBC uit Burgum profiteert van deze trend en trekt steeds meer vrouwen en meisjes. De vrouwen debuteren dit seizoen in de tweede klasse en doen het alleszins goed in de subtop. Zaterdag werd ACV uit Assen verslagen, door een late treffer: 2-1.

Door Jelle Jeensma

Ongeveer honderddertig vrouwen en meisjes voetballen bij BBC, het samenwerkingsverband tussen de beide Burgumer voetbalclubs VV Bergum en BCV. De continuïteit is groot, want van de D-pupillen tot en met de A-junioren heeft BBC teams in de competitie, in sommige leeftijdscategorieën zelfs meerdere. Daardoor kunnen de meisjes bij leeftijdgenoten voetballen en is doorstroming naar de hogere teams gemakkelijker. “Zo’n sluitende reeks is uniek, geen enkele andere vereniging in Friesland heeft dit. Over een paar jaar hopen we drie seniorenteams te hebben”, zegt Nienke de Vries, coördinator van het vrouwen- en meisjesvoetbal. De meisjes van de E- en F-pupillen voetballen samen met jongens in één team.
Momenteel heeft BBC één seniorenelftal en een selectie van achttien speelsters, met veel jonkies. Ze worden getraind door Ronny de Jong en Ate Ritsma. Vorig seizoen werd via de nacompetitie promotie afgedwongen. De jeugdspeelsters Marije van Akker (17) en Marieke Weiland (16) zaten op de reservebank en mochten invallen. Ze draaiden moeiteloos mee en vooral Van Akker liet zien een aardige individuele actie in huis te hebben. BBC en ACV staan ongeveer even hoog en die stand op de ranglijst werd weerspiegeld door het wedstrijdbeeld.

Het verschil werd vooral gemaakt door de gevaarlijke spits van BBC, Alina Tilkema en doelvrouw Geertje van der Meulen, die een foutloze partij stond te keepen, een paar gevaarlijke inzetten onschadelijk maakte en een penalty stopte. Die strafschop werd gegeven nadat een speelster van ACV onderuit was gehaald. Met een katachtige reflex voorkwam Geertje van der Meulen een doelpunt, maar ze had  het geluk dat de penalty matig werd ingeschoten. Daarvoor was Alina Tilkema al een paar keer gevaarlijk geweest. Haar eerste schot werd nog gekraakt, maar na een verkeerde terugspeelbal van ACV was ze attent: 1-0. In de tweede helft zocht ACV de aanval om 1-1 te forceren. BBC had het geluk dat een bal van de doellijn werd gehaald en dat de paal na een hoge voorzet de reddende engel was.

Combinerend kwam BBC niet vaak in de buurt van het doel van ACV, maar zo nu en dan glipte er een speelster door de Asser linies. Marije van Akker was plotseling dichtbij een doelpunt, nadat ze was aangespeeld door Alina Tilkema. De uithaal van Van Akker was fraai, maar de keepster van ACV kreeg hulp van de lat. Dat het toch 1-1 werd kon BBC wijten aan matig uitverdedigen. ACV dacht toen een punt in de knip te hebben, maar aanvoerster Janny Prins, die haar team steeds op sleeptouw nam, dacht daar anders over en vond met een subtiele voetbeweging Alina Tilkema, die haar ‘torinstinct’ voor de tweede keer demonstreerde: 2-1. De klok gaf toen al 88 minuten aan, zodat ACV geen tijd had weer orde op zaken te stellen. Kortom, een goed resultaat voor BBC in een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen.

Met dit resultaat kon BBC natuurlijk prima leven. De toekomst van het vrouwen- en meisjesvoetbal ziet er goed uit, zegt Nienke de Vries. “Het is ook de KNVB opgevallen hoe goed we het doen, samen met de voetbalbond willen we dit succes verder ontwikkelen. BBC kan een voorbeeldfunctie in de regio vervullen. We willen behouden wat we hebben, maar staan niet stil en kijken ook naar de toekomst. Verder zijn de vrijwilligers die zich inzetten voor het vrouwen- en meisjesvoetbal heel belangrijk, ook voor de cohesie van de hele vereniging.”

Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 1 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen gisteren
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15