ONT geklopt in sensationeel duel

Nieuws

Jorrit Schra (links) van VV Rottevalle en Jeroen van Wijk van ONT duelleren om de bal. (Foto: Klaas Rozema)

ROTTEVALLE – VV Rottevalle was zaterdag de verrassende winnaar na een boeiende en spectaculaire wedstrijd tegen de trotse lijstaanvoerder in de derde klasse B, ONT. Met 5-4  trok Rottevalle aan het langste eind en daar zag het eerst niet naar uit.

Rottevalle startte wel direct met goede bedoelingen en zette ONT vast op eigen helft, maar de eerste de beste aanval van ONT in de derde minuut leverde al een doelpunt op voor de gasten. Balverlies op het middenveld bood de aanvallers van ONT de ruimte en die was aan spits en topscorer Teake van der Hoek wel besteed. Met een bekeken punter in de verre hoek gaf hij doelman Riekele Borger het nakijken. Een flitsende start en grote vreugde bij de talrijke meegekomen supporters van ONT bij deze heuse derby, die nu door het leven gaat onder de fraaie titel “De Slag om de Leijen”.

ONT kwam in de favorietenrol naar Rottevalle en dat leek helemaal op te gaan toen ook de tweede aanval succes opleverde. Egbert Hulzinga kreeg in de achtste minuut de ruimte om uit te halen en deed dat met een fenomenaal schot in de bovenhoek. Nog geen vijf minuten later lag ook al nummer drie in het Rottevalster net, na opnieuw mistasten in de Rottevalster verdediging. Nog geen kwartier gespeeld en Rottevalle al op een 0-3 achterstand. ONT zat in een zetel en Rottevalle in zak en as. Een nederlaag met grote cijfers dreigde, maar het elftal van trainer Minno van der Werff  ging niet bij de pakken neerzetten en rechtte de rug. In de zestiende  minuut  was het Jelte de Hoek die met een uitstekende pass Jorrit Schra bediende, die op de rechterkant aan een lange rush begon.  Bijna op de achterlijn zette hij  de bal hard en laag  voor en  de  weer hard werkende en prima spelende Teake Visser zorgt voor de afronding.

Na dit doelpunt begon Rottevalle steeds beter te voetballen en toen het na eenentwintig minuten een vrije trap mocht nemen op een uitgelezen plek, niet ver buiten het strafschopgebied, was het Steffen Schra die zich hiermee belastte. Met een fraaie curve verdween de bal in de verre hoek buiten bereik van keeper Rory Bruinja. Het was nu weer een echte wedstrijd geworden  met Rottevalle als de beter spelende ploeg, die naarstig op zoek ging naar de gelijkmaker nog voor de pauze. Rottevalle kreeg mogelijkheden, maar het moest ook  dankbaar zijn dat doelman Riekele Borger met een fantastische redding Rottevalle behoedde voor een grotere achterstand.

Na de thee kwam de verdiende gelijkmaker snel op het scorebord. In de zevenenveertigste minuut schoot de opgekomen linksback Marcel Hoekstra de bal in de verste bovenhoek. Niemand had kunnen denken dat Rottevalle na een 0-3 achterstand terug zou komen tot 3-3, maar het elftal toonde hiermee zijn veerkracht. En het was duidelijk dat de koek in deze wedstrijd  nog niet op was en er meer doelpunten zouden vallen. Rottevalle rook zijn kansen en Jorrit Schra zette in de vierenvijftigste minuut Rottevalle met een afstandsschot op voorsprong. Acht minuten voor tijd kwam de aanval waar Rottevalle op wachtte. De ingevallen Foppe Doetjes speelde   Jorrit Schra precies op het juiste moment in en hij maakte geen fout oog in oog met de doelman van ONT. Dit leek een beslissende voorsprong, maar in deze knotsgekke wedstrijd was niets zeker. ONT verzamelde nog eenmaal al zijn krachten en zag hoe het kraakte in de verdediging van Rottevalle.  In de achtentachtigste minuut was het voor de derde keer dat Teake van Hoek zijn klasse als spits bewees en de 5-4 binnenschoot. Nadat verdediger Jacco Tuinstra van ONT een tweede  gele kaart van scheidsrechter Blom uit Zandvoort kreeg voor een pittige overtreding, deed ONT er met tien man alles aan om  nog een punt uit het vuur te slepen en dat lukte bijna toen in de slotminuut een schot van Gerrit Jan Kooistra  de binnenkant paal raakt. Na een meeslepende  en enerverende wedstrijd waarbij de talrijke toeschouwers zich geen minuut verveeld hebben en de kou voor lief namen bleef het bij 5-4. Voor ONT betekende dit de eerste nederlaag in deze competitie en voor Rottevalle drie welkome punten.

Na afloop waren de woorden van de oefenmeester Dennis Stuiver van ONT helder: “We hebben verdiend verloren en speelden beneden ons niveau, het was het allemaal net-niet. Rottevalle pakte het op als een echte derby. Dat had ONT onvoldoende door en kreeg daarvoor de  rekening gepresenteerd”
Trainer Minno van der Werff was in zijn nopjes met de overwinning, al beaamde hij dat het net zo goed 5-5 had kunnen worden. “Maar vandaag viel het onze kant op.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 7 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 8 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 10 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12