Afbeelding

Het doet me zeer als een kind langs de zijlijn staat

Nieuws

Wethouder Houkje Rijpstra. (Ingezonden foto)

Wethouder Houkje Rijpstra is ingenomen met kindgericht minimabeleid
“Het doet me zeer als een kind langs de zijlijn staat”

BURGUM – “Als je steeds niet mee kunt op schoolreisje omdat daar geen geld voor is, of iedereen zit op voetbal en jij niet, dat heeft enorme invloed, dat vormt je. Het doet mij zeer als kinderen aan de kant staan. Armoede en geldtekort zullen we niet kunnen uitbannen, maar dit kunnen we wel doen. Ik ben daar blij mee.” Wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Ty­tsjerksteradiel is ingenomen met het kindgerichte minimabeleid dat de gemeente  per 1 januari 2015 gaat aanbieden.

Door Thea van der Schaaf

“Met een kindpakket willen we in de behoefte om ‘erbij te horen’ voorzien door uitbetaling in natura”, aldus Houkje Rijpstra. “Bijvoorbeeld door het verstrekken van school­spullen, maar ook het vergoeden van een lidmaatschap van een sport- of muziekvereniging en een bon voor sportkleding maken onderdeel uit van het kindpakket.”

Het kindgerichte minimabeleid komt enerzijds voort uit wetswijzigingen die categoriale bijstand die de gemeente tot nu toe hanteerde, verbiedt. Het beleid mag niet meer afzonderlijk op een bepaalde groep mensen gericht zijn. Anderzijds hangt het vernieuwde minimabeleid samen met de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten. Rijpstra: “We moeten als gemeente op een andere manier naar de samenleving leren kijken: we moeten het niet allemaal zelf willen doen, daarom gaan we meer gebruik maken van organisaties die daar al thuis in zijn.” Het kindgerichte minimabeleid wordt zodoende in samenwerking met stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds uitgevoerd.

De gemeente werkt al langer samen met stichting Leergeld. Na het afschaffen van het schoolzwemmen vergoedt de stichting de zwemlessen voor minima. Die samenwerking met stichting Leergeld is nu uitgebreid met het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Rijpstra: “Deze drie vullen elkaar geweldig goed aan. Dankzij deze samenwerking kunnen we geld met geld maken, gebruik maken van elkaars netwerk en zo de doelgroep beter bedienen. Het mooie vind ik: ze keren geen geld uit, maar zorgen dat zaken betaald worden.” Per kind is maximaal  300 tot 450 euro aan declarabele kosten per jaar beschikbaar.

Binnen hetzelfde beleid komt de gemeente de minima op een geheel andere manier tegemoet in de kosten. “We geven vouchers van
€ 100,- per kind uit aan gezinnen die dat nodig hebben. De voucher is te besteden bij Scapino en is bedoeld om een winterjas en schoenen te kopen, net als met de bijdrages via stichting Leergeld dus ook een tegemoetkoming in natura.” Het gaat hierbij niet alleen om kinderen waarvan de ouders een uitkering ontvangen. Ook gezinnen met een laag inkomen komen in aanmerking. Als laatste geeft de gemeente de doelgroep de mogelijkheid voor een klein bedrag een fiets te kopen. “Het gaat om zogenaamde weesfietsen, fietsen die heel lang ergens staan en geen eigenaar lijken te hebben. Deze fietsen gaan naar crisisopvang De Blijenhof, daar worden ze op de dagbesteding opgeknapt en minima kunnen voor een klein prijsje zo’n fiets aanschaffen. Een prachtige samenwerking tussen kringloopwinkel, De Blijenhof en onze eigen sociale dienst.”
Met de inzet van het kindpakket voldoet de gemeente Tytsjerksteradiel voor een groot deel aan de aanbevelingen in het uitgebrachte rapport van de Kinderombudsman. Hij stelt dat veel kinderen die in armoede opgroeien, daar voor de rest van hun leven de gevolgen van ondervinden.

Houkje Rijpstra: “Ons uitgangspunt is dat kinderen er niets aan kunnen doen dat hun ouders in een bepaalde situatie zijn gekomen. De kinderen moeten daar dan ook zo weinig mogelijk de dupe van worden.”

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 4 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 5 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 6 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 7 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00