Afbeelding

VV Rijperkerk ontsnapt aan wurggreep

Nieuws

Erik de Vries juicht nadat hij zijn eerste doelpunt heeft gescoord voor SC Veenwouden. Keeper Redmer Jorna van VV Rijperkerk is geslagen, evenals verdediger Sietse Jan Smidstra, die op de doellijn ligt. (Foto: Klaas Rozema)

RYPTSJERK – Voetbal is een fascinerend spelletje, waarin vaak niets is wat het lijkt. SC Veenwouden kan daarover meepraten. De ploeg uit Feanwâlden leek zaterdag geen kind te hebben aan de spartelende tegenstander VV Rijperkerk, maar verzuimde het karwei af te maken, waardoor de noeste werkers van Rijperkerk terug konden komen in de wedstrijd: 2-2.

Door Jelle Jeensma

SC Veenwouden, soeverein spelend in de eerste helft, dacht na rust bij een 0-2 voorsprong het varkentje wel even te kunnen wassen, maar dat pakte totaal anders uit. Trainer Germ de Jong van Veenwouden baalde als een stekker dat zijn ploeg zoveel kansen had laten liggen en de wedstrijd uit handen had gegeven. “Ik ben er doodziek van, we lieten na de trekker over te halen en hadden met 0-3 voor moeten komen. Als je tien kansen krijgt en die niet benut, moeten de spelers bij zichzelf te rade gaan. Nu speelden we Rijperkerk in de kaart en kwam de spanning terug.”

SC Veenwouden, dat tot nu toe geen denderend seizoen heeft in de tweede klasse, was superieur in de eerste helft. Veenwouden overklaste de weinig inventieve tegenstander, die veel ruimte weggaf en nauwelijks aan aanvallen toekwam. Individueel, technisch en combinerend was Veenwouden veruit de betere ploeg en het was duidelijk dat Rijperkerk een moeilijke middag tegemoet zou gaan. Linksbuiten Rinse Procee kreeg een zee van ruimte en deed daarmee met zijn functionele techniek meestal iets goeds: een passeeractie of een voorzet.

Na een half uur was het raak. De voorzet van Procee was afgemeten, waarna de balcontrole van Erik de Vries en zijn droge schot goed waren voor de openingstreffer van Veenwouden. Veenwouden bleef de aanval zoeken. Erik de Vries was ook de maker van het tweede doelpunt. Wietse Veenstra zag hem vrijlopen en speelde de bal aan. Het centrum van Rijperkerk lag open en De Vries zette Veenwouden op een 0-2 voorsprong door keeper Redmer Jorna te passeren.

Rijperkerk kreeg in de eerste helft een paar kleine kansen, maar imponerend was het allerminst wat de ploeg van trainer Prem Ganpat liet zien. Veenwouden had in de eerste helft zoveel zelfvertrouwen getankt, dat het dacht Rijperkerk met grotere cijfers te kunnen oprollen. Dat was een complete misvatting. Rijperkerk is net een ‘kat met negen levens’, de ploeg mag dan kwaliteit missen, maar richt zich altijd op onverwachte momenten weer op met een niet te beteugelen wilskracht.

Uit de mooiste en langste aanval van de wedstrijd had Veenwouden niettemin meer voordeel moeten halen. De uitvoering neigde naar zelfoverschatting en was daarom niet effectief. Na een pass van routinier Lammert Jan Westerlaan had Wietse Veenstra daarna nog een beste mogelijkheid, maar keeper Redmer Jorna greep in.

Eigenlijk was de invalbeurt van Brian Bergsma het keerpunt in dit pittige duel. Hij had al een wedstrijd met het tweede van Rijperkerk gespeeld, maar nog voldoende energie over om het Veenwouden knap lastig te maken. Hij hield de verdedigers van Veenwouden bezig, creëerde ruimte voor zijn medespelers en schoot brutaal op doel. Plotseling bleek de verdediging van Veenwouden kwetsbaar. Dit bleek toen Friso Jorna van Rijperkerk raak kopte na een voorzet van Rinze Scholte. Vlak daarna werd het zelfs gelijk. Veenwouden maakte hands na een corner en daarna mocht Rutger Bosch aanleggen vanaf elf meter. De penalty was wel aan hem besteed, beheerst schoot hij de bal binnen: 2-2.

Na die gelijkmaker ging Prem Ganpat steeds fanatieker coachen terwijl het gezicht van Germ de Jong onweer uitstraalde. Misschien zat er nog meer in voor Rijperkerk. Dat was niet zo. Wel kregen Wietse Veenstra en Stefan Jan Sijtsma van Veenwouden nog grote kansen. De paal en Vrouwe Fortuna voorkwamen dat de stylisten van Veenwouden alsnog aan het langste eind trokken tegen de leeuwen van Rijperkerk.

Rijperkerk houdt Veenwouden voorlopig onder zich op de ranglijst. “In de eerste helft speelden we mateloos zwak, we misten snelheid voorin. In de tweede helft bleven we aanvallend spelen. De wissel van Brian Bergsma is goed uitgevallen. Hij heeft zijn kans gekregen en deze gepakt”, zegt Prem Ganpat. Wanneer Rijperkerk compleet was geweest had de wedstrijd een ander gezicht gekregen vermoedt Pandat. “We misten de aanvallers Jacob Andringa en Onur Tekbas. Met hen hadden we meer kans gehad, want Veenwouden is achterin kwetsbaar.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 10 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 13 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 14 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 14 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 15 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12