Afbeelding

Thús Wonen vergroot leefbaarheid met ‘Thús-om-hús’

Nieuws

Drie buren op De Eskdoarn in De Westereen kregen als waardering voor hun nette tuinen een complimentenkaart.   Op de voorgrond de tuin van (v.l.n.r.) Baukje Kuperus en Sikke Venema. Daarachter de tuin met de witte steentjes van  v.l.n.r. Tom de Vries, Sanne de Vries en Nynke van Assen. De bewoners van de tuin met de rode steentjes waren afwezig. (Foto: Klaas Rozema)

Voor- en achtertuin goed onderhouden? Complimentenkaart!
Thús Wonen vergroot leefbaarheid met ‘Thús-om-hús’

DOKKUM – Thús Wonen vindt het belangrijk dat de voor- en achtertuinen van haar woningen een verzorgde indruk maken. Dit vergroot de leefbaarheid in de buurt. Daarom organiseert de woningcorporatie uit Dokkum jaarlijks de actie ‘Thús-om-hús’, waarbij ze samen met vertegenwoordigers van de huurdersvereniging, vertegenwoordigers uit het dorp of een wijk en, bij voorkeur ook, met een afgevaardigde van de gemeente, de tuinen inspecteren. In de periode juni tot en met september zijn de tuinen van bijna 650 woningen beoordeeld.

“Het gaat er niet om of de tuinen ‘mooi’ of ‘lelijk’ worden gevonden, maar of de tuin, volgens de huurvoorwaarden, in gebruik is als siertuin en dat hij zichtbaar wordt onderhouden”, vertelt Wytske Venema, woonconsulent projecten van Thús Wonen. Bewoners van een niet goed onderhouden tuin krijgen een rode ‘Dat kan beter’-kaart. Bewoners van een tuin die tot in de puntjes is verzorgd worden daarvoor beloond met een complimentenkaart.
Na drie weken volgt een tweede inspectie om te controleren of bewoners die een rode kaart hebben ontvangen de tuin op orde hebben gebracht. “Als iemand problemen heeft met het onderhoud van zijn of haar tuin wordt er in een gesprek naar oplossingen gezocht. De eigen verantwoordelijkheid staat centraal, maar er kan wel ondersteuning worden geboden. Als iemand bijvoorbeeld een grote tuin heeft en maar één container, kunnen er tijdelijk extra containers worden geregeld. Ook iemand die een lichamelijke beperking heeft of weinig netwerk kan moeite hebben met het noodzakelijk onderhoud van de tuin. In dat geval kijken we samen met de bewoner wat we kunnen doen.”

In de regel krijgen alleen excessen een rode kaart, er zijn bijvoorbeeld voortuinen waar een boot of een caravan in is opgeslagen. Ook zijn er gemeenschappelijke paden die door overhangend groen van een slecht onderhouden tuin niet goed begaanbaar zijn. Tijdens de actie wordt ook rekening gehouden met klachten die de corporatie van omwonenden van een slecht onderhouden tuin heeft ontvangen.

In Dongeradeel zijn dit jaar in totaal 254 adressen gecontroleerd in de wijk Hoedemakerspolder en het dorp Holwerd.

In de wijk Hoedemakerspolder zijn twintig rode kaarten uitgedeeld en zeventien complimentenkaarten. Op vier adressen is geen gehoor gegeven aan het verzoek de tuin beter te verzorgen. De bewoners zijn hierover aangeschreven. Op een enkel adres is er vervolgens samengewerkt met een ‘omtinker’ van de gemeente, of met een begeleidende instantie, om tot een oplossing te komen.
In Holwerd zijn vijfennegentig adressen gecontroleerd, waarvan zeven een rode kaart kregen en tien een complimentenkaart.
Ook in Dantumadiel en Kollumerland is gecontroleerd. In Dantumadiel zijn 137 adressen gecontroleerd en zijn zes ‘Dat kan beter’ kaarten en zeventien complimentenkaarten uitgedeeld.
In Kollumerland zijn 159 adressen gecontroleerd en zijn totaal zes ‘Dat kan beter’ kaarten en zestien complimentenkaarten uitgedeeld.

“Wij krijgen eigenlijk altijd positieve reacties op deze actie,” vertelt Venema. “Mensen worden gestimuleerd om ook eens aan de slag te gaan in hun tuin, als ze zien dat de buren een complimentenkaart hebben gekregen. Dit is het derde jaar dat de actie loopt en we merken dat er meer aandacht is voor de tuinen.” Elk jaar wordt er een ander gebied gecontroleerd, omdat het teveel werk is om alle tuinen van Thús Wonen na te lopen. De ervaring is dat veel bewoners de aanbevelingen om het tuinonderhoud uit te voeren, ter harte nemen.

Ook vindt de corporatie het positief dat bewoners zien dat de woningcorporatie, de gemeente en dorpsbelangen in de dorpen en wijken samenwerken op het gebied van leefbaarheid.

Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 2 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 18 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 19 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 22 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 23 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen gisteren
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen gisteren
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00