Afbeelding

Wat wérkelijk van mij is, kan niemand mij afnemen

Nieuws

Gerard Keizer. (Ingezonden foto)

Vastgoedhandelaar Gerard Keizer verloor al zijn bezit en vond innerlijke vrede
“Wat wérkelijk van mij is, kan niemand mij afnemen”

LEEUWARDEN – Als vastgoedhandelaar werd hij miljonair, om vervolgens failliet te gaan en alles weer kwijt te raken. Toch was Gerard Keizer uit Leeuwarden nog nooit zo gelukkig. Eindelijk begrijpt hij wat spirituele boeken hem al die tijd probeerden te leren: “Vrijheid, voldoening, dat haal je niet uit je levensomstandigheden. Jíj bent het leven.” Hij schreef er het boek ‘Nevermind’ over en geeft gelijknamige trainingen, in de hoop mensen te helpen “leven vanuit passie, plezier en creativiteit”.

Door Marije Blacquière

Relaxt nipt Gerard van zijn koffie. Zijn witte tanden lacht hij regelmatig bloot als hij vertelt over de lessen die het leven hem de afgelopen jaren leerde. Lessen die soms keihard waren, die hem tot wanhoop dreven. Maar hoewel al zijn bezittingen hem door de vingers glipten, opgebouwd met keihard werken, zit hier geen man die alles verloor. Integendeel. Hier zit iemand die iets bezit waar velen van dromen: innerlijke vrede.

Natuurlijk was er verzet toen zijn uitstekend draaiend vastgoedbedrijf failliet dreigde te gaan. Temeer omdat Gerard het handelen in vastgoed was begonnen als middel om financieel onafhankelijk te worden. Rond zijn veertigste zou hij zo veel geld hebben dat hij kon doen en laten wat hij wilde. En dus ‘vrij’ zou zijn, zo bedacht de in Wergea geboren Gerard.

In 2008, Gerard bespeurde nog niets van een financiële crisis, moest hij zijn overtuigingen al tegen het licht houden. “Het was zover: ik was financieel onafhankelijk”, schrijft hij in zijn boek. “Maar tot mijn grote verbazing en schrik ging de vlag niet uit. Ik stond niet euforisch op de tafel te dansen omdat ik mijn doel had gehaald. In feite bracht deze staat me niets anders, besefte ik verbouwereerd, dan enkel weer de dag van morgen.”

Hij viel in een gat. “Het kunstje was gelukt, dat wel, maar wat nu dan?”, vroeg hij zich af. Mooie dingen kopen, aanzien hebben, status verwerven; daar gaf Gerard niet om. “Achteraf bekeken was ik al die tijd alleen maar op zoek geweest naar een bepaald gevoel, een zijnstoestand van gelukzaligheid… vrijheid!”

Doorgaan

Maar nu hij die verworven had, genoot hij er niet van. “Want nu ik álles kon doen wat ik wilde, wat wilde ik dan eigenlijk doen? Ik wist het niet.” Gerard besloot “bij gebrek aan een richting” nog een paar jaar door te gaan op de oude voet. “Zij het dan nog een tandje hoger, en dán zou ik stoppen. Dan zou ik gaan uitrusten, genieten en andere dingen doen. Met een stevig financieel vangnet onder me! Dit… bleek een verkeerde beslissing.”

De economische crisis begon. De aankopen wilden niet meer vlotten, er kwam meer gedoe met huurders, wanbetalers, het personeel functioneerde minder goed. “Wat was er toch aan de hand? Alles wat ik aanraakte, veranderde toch in goud?” In werkelijkheid gleed Gerards bedrijf richting de afgrond. “Het ging slechter en slechter met me. Ik was enkel nog aan het vechten en kreeg steeds meer het gevoel dat wat ik ook deed, het niks uitmaakte.” Ook fysiek ging het niet goed. “Vrijwel elke morgen gaf ik over van de spanning. En kijkend naar mijn spiegelbeeld zag ik enkel nog een schim van de man die ik ooit was.”

Toen echtgenote Marjolein in 2012 zwanger bleek van hun derde kindje, sloeg de angst Gerard om het hart. “Kinderopvang, nóg een mond te voeden. Voor het eerst durfde ik het gevoel toe te laten dat ik het misschien ook níet zou redden.” Inmiddels moest hij de laatste euro’s uit zijn spaarvarken aanspreken om nog aan zijn bancaire verplichtingen te kunnen voldoen. Zoontjes Sil en Mees bleven onverminderd vrolijk, zag Gerard. “Maar ik… nee, bij mij was geen lach meer te bespeuren.”

Wonderlijk

Toch zou Gerards bevrijding niet lang meer op zich laten wachten. Hij beschrijft het in zijn boek op indringende wijze. “Op een middag lag ik in mijn bed vreselijk te huilen. (…) Hardop sprak ik in het niets: ‘Het maakt mij niks meer uit, haal mij maar op (…)’. Op dat moment gaf ik me na jaren knokken eindelijk over aan de onvermijdelijke realiteit inclusief alle bijbehorende emoties. Ik was alles kwijt en huilde met elke vezel die ik in me had. En terwijl ik samenviel met mijn verdriet, mijn tranen even zout smaakten als de zee van wanhoop waarin ik dreef, gebeurde er iets wonderlijks. (…) Ik werd overgenomen door iets groters, iets hogers. Nuchter als ik ben, kan ik het toch niet anders omschrijven. Van het ene op het andere moment kwam ik terecht in een andere wereld… zonder gedachten. Een wereld waar ik weliswaar over had gelezen in de spirituele boeken, maar die ik nog nooit zelf aan den lijve had ervaren. Tot dat moment!”

Vanaf toen veranderde zijn leven. “Ik kwam terecht in een staat van zuiver bewustzijn, van weten, van oorverdovende stilte en niettemin intense vreugde, van doorvoeld begrijpen, van liefde. Ik ging een toestand binnen van ultieme vrijheid, de vrijheid waar ik mijn leven lang zo intens naar had verlangd. Een vrijheid die al die tijd al binnen mijn handbereik had gelegen.” Zijn ervaring vertoont grote overeenkomsten met die van de Canadese spiritueel leraar Eckhart Tolle, die er zijn wereldwijde bestseller ’De kracht van het Nu’ aan dankt.

Geen verzet

Hoewel Gerard zakelijk nog altijd in de problemen zat, voelde hij geen verzet meer. “Geen drang om het ‘op te lossen’ of mijn situatie te controleren.” In plaats daarvan richtte hij zich op het maken van een innerlijke verschuiving, onder andere door boeken te lezen, te mediteren en trainingen te volgen. Grote spirituele leiders als Ramana Maharhi inspireerden hem, maar ook dichter bij huis vond hij steun, bijvoorbeeld in het gedachtengoed van wetenschapsjournalist Mark Mieras en cabaretier/filosoof Paul Smit.  “Steeds gemakkelijker kon ik contact maken met de stilte, mijn zuivere bewustzijn.” Zijn gedachten, waar hij zich altijd mee had geïdentificeerd, leerde Gerard te laten voor wat ze waren. “Het begin van vrijheid is het besef dat jij niet jouw gedachten bent.”

Gedachten, vaak vermomd als angsten of verlangens, ontkennen het huidige moment, besefte Gerard. “Maar het ‘nu’ is het enige moment dat bestaat en dat ooit zal bestaan.” Met gedachten houden mensen onbewust een soort zelfbeeld in stand; het ‘ego’. Maar dit is niet wie je in werkelijkheid bent en met het ‘nu’ heeft het evenmin iets te maken, leerde Gerard. “Het zelfbeeld is constant op zoek naar een prikkel om even geluk te ervaren. We gaan dominant gedrag vertonen, we gaan pleasend gedrag vertonen, schuld afschuiven, bekritiseren, liegen, alle eer opstrijken. Het is bijna een dagtaak en het lukt je nooit.”

’Muppets in je hoofd’

Inmiddels moet Gerard erom glimlachen als hij dergelijke gedachten en emoties bij zichzelf opmerkt. “Ik verlies me niet meer in de verhalen die de ‘muppets in mijn hoofd’ verzinnen”, lacht hij. Maar vanzelf ging dat niet, geeft hij toe. “Voor mij waren training, tijd en inzichten belangrijk om deze geconditioneerde patronen te doorzien.” Met zijn boek en trainingen hoopt Gerard individuen én bedrijven te helpen om “beperkende gedachten en overtuigingen te doorgronden”. Niet als een soort goeroe, benadrukt hij. “Het leven is de goeroe, dat spiegelt je constant wat je lastig vindt.”

Zijn ultieme advies: “Durf!” “Durf te twijfelen aan jezelf, durf kwetsbaar te zijn, durf de controle te laten varen, durf alleen te ervaren zonder over elke gebeurtenis een mentale film te leggen, durf je over te geven aan het leven en stop met het verzet.” Er ontstaat innerlijke rust, voorspelt hij. “Omdat je weet dat jij niet het leven bestuurt, maar het leven jou. Hierdoor vervallen schuldgevoel, verkramping, controlezucht, angst, frustratie. Jouw leven is in het Nu, en van jouw levensreis kun je gaan genieten.”

Al zou je het willen, vaak komt het leven zelfs met dingen die je niet eens kúnt bedenken. Daar kwam Gerard wel achter toen de bank hem tot zijn grote verbazing een nieuwe kans bood met zijn vastgoedbedrijf. Gerard was er echter klaar mee. “Voor mij geen vastgoed meer, er wachtte een andere weg. Ik kon een afkoopsom betalen en ik was gevrijwaard van alles. Ik moest wel afstand doen van al mijn bezittingen. Maar ach… Ik had inmiddels ervaren dat wat wérkelijk van mij is, niemand mij kan afnemen.”

’Nevermind’: boeken en trainingen

Gerard Keizer beschrijft in zijn boek ’Nevermind’ niet alleen de ervaringen die leidden tot het vinden van zijn vrijheid. Halverwege het boek neemt hij de lezer mee op een tocht door het bewustzijn: “Een ontdekkingstocht via acht inzichten.”
Gerard schreef tevens het boek ’Mindset-training voor bedrijven’, waarin hij in eveneens acht inzichten laat zien hoe je persoonlijke doelen en bedrijfsdoelen kunt laten samensmelten.
Daarnaast verzorgt Gerard trainingen en workshops voor bedrijven en particulieren. Op de website www.gerardkeizer.com staat meer informatie hierover. Onder het kopje ’agenda’ is te vinden waar en wanneer de workshops worden gegeven.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36