Afbeelding

Theaterstukken met een onderlaag

Nieuws

Sterke Froulju in het stuk ’Dus… hy sûpte’. V.l.n.r.: Wytske Kooistra, Anja Epema, Ineke Kalteren en Jeltje Joustra. (Foto: Klaas Rozema)

Gezelschap Sterke Froulju laat publiek lachen en nadenken
Theaterstukken met een onderlaag

TYTSJERK/RYPTSJERK – Theatergezelschap Sterke Froulju uit de Trynwâlden brengt verhalen met een onderlaag. De stukken laten de toeschouwers soms lachen maar zetten ook aan het denken, temeer omdat het publiek direct bij de voorstellingen wordt betrokken.

Door Marije Blacquière

Ze weigeren op het toneel te gaan staan, de vier vrouwen die het gezelschap Sterke Froulju vormen. Spelen, dat doen ze tussen het publiek. “Wy wolle ticht by de minsken wêze, ynteraksje ha”, zegt Wytske Kooistra. “Wy hâlde net fan ôfstân”, voegt Ineke Kalteren toe. Zo gooit ze probleemloos bitterballen naar het publiek en laat ze een toeschouwer kreunen in het stuk ’Vaginamonologen’. “Sy kaam der sels mei. No, kom mar op! Geweldich as soks gebeurt.”

Het wordt al gauw duidelijk: deze Sterke Froulju zijn stuk voor stuk karakters. “Wy binne allegear wol eigenwiis, ja”, beaamt Ineke. “En folhâldend, en autentyk.”  “Selsstannich en eigensinnich” bovendien, vindt Anja Epema. Types waarbij een doorsnee dorpstoneelstuk niet volstaat. “Wy wolle wol in stik mei humor bringe, mar der moat wol altyd in ûnderlaach yn sitte.” Het liefst behandelen ze thema’s waarin veel mensen zich kunnen herkennen. Zo gaat het stuk dat ze nu spelen, ’Dus… hy sûpte’ van Anja Steegstra, over een reünie van vriendinnen van vroeger. Thema’s als pesten, vriendschap, onzekerheid en ontwikkeling komen aan de orde.

Ook herkenbaar, maar tevens provocerend zijn de Vaginamonologen, een oorspronkelijk Amerikaans stuk dat de Sterke Froulju brachten onder de naam ‘Etui, Sûkerpotsje, Grot, Stoartgat, Sneedpraatsjes’. “Hiel ynteraktyf” was dit theaterstuk, vertelt Ineke, bijvoorbeeld toen de speelsters samen met het publiek op zoek gingen naar meer synoniemen voor het woord vagina. Het stuk werd goed ontvangen, vertellen de vrouwen. “Mar der wiene ek wol minsken dy’t lilk waarden fan de útnoeging; dat wy harren in mailtsje mei sá’n titel tastjoere doarsten.”

Zo’n zes jaar geleden traden de dames voor het eerst samen op met het gelijknamige stuk ’Sterke Froulju’, geschreven door Marjan Berk en vertaald door Siep Jorna. Daarna volgde het stuk ’Fjouwer om ien’, geschreven door Bertus Klazinga. Een aantal vrouwen had elkaar leren kennen bij het Iepenloftspul in Burgum. Via via kwamen er meer vrouwen bij, er gingen er een paar weg en zo ontstond de groep in de huidige samenstelling. Samen met een scriptschrijver maken ze hun theaterstukken, die worden geregisseerd door Hans van Buuren, die volgens de vrouwen overigens meer de rol van coach vervult. “Wy spylje graach unike stikken en krije fan de skriuwers en de regisseur in soad frijheid”, zegt Ineke.

Momenteel zijn de Sterke Froulju een poosje met zijn vieren, omdat Trude Postmus er even uit is gestapt. Het gezelschap bestaat nu uit Anja Epema uit Ryptsjerk, Jeltje Joustra uit Tytsjerk, Ineke Kalteren uit Tytsjerk en Wytske Kooistra uit Ryptsjerk. Hun stuk ’Dus… hy sûpte’ wordt nog een aantal keren publiekelijk toegankelijk opgevoerd. Eerder was het stuk te zien in Wijnjewoude en Ferwert, in oktober in Woudsend, in november in Wergea, in december in Gorredijk en in januari in Eastermar.

Daarna richten de vrouwen zich op een nieuw stuk, waarin het gevangeniswezen een grote rol zal spelen. Ook actuele thema’s komen aan de orde, zoals het reïntegreren van tbs’ers. “In ûnderwerp wêr’t altyd diskusje achterwei komt”, zegt Wytske. De vrouwen verwachten dat het stuk rond de zomervakantie van 2015 voor het eerst wordt opgevoerd.

Op de website www.sterkefroulju.nl zijn alle speeldata, -tijden en -locaties te vinden. Soms is een voorstelling uitverkocht en dat vinden de vrouwen fantastisch. Maar om grote aantallen toeschouwers gaat het ze niet. “Spylje foar sa’n santich man fine wy geweldich.” Net als luid applaus, natuurlijk. Maar van kritiek raken de Sterke Froulju niet overstuur. Ook op dat gebied maken ze hun naam waar.

Actueel

Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 33 minuten geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 15 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 16 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 17 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 19 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 20 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 21 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 22 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 23 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15