Afbeelding

Ik heb het mooiste werk van de hele wereld

Nieuws

Janny van der Molen (links) en haar zusje Greetje, die ook nu in Burgum woont. De zusjes zijn hier op de Harmen Sytstrasingel in Burgum, waar hun pake en beppe woonden. Janny is hier vier jaar. “En ik houd nog een feestmuts vast ook; wel heel toepasselijk bij het kinderboekenweekthema ’Feest!’”, zegt ze. (Ingezonden foto)

Bekende kinderboekenschrijfster bezoekt school in geboortedorp Burgum
“Ik heb het mooiste werk van de hele wereld”

BURGUM – Janny van der Molen (45) groeide op in Burgum en is inmiddels een bekende naam in de kinderboekenwereld. De schrijfster bezoekt haar geboorteplaats volgende week in het kader van de zestigste Kinderboekenweek die vandaag van start gaat, waarvoor ze samen met Hans Kuyper het themaboek ‘Altijd feest’ schreef. Op de school De Arke vertelt ze volgende week over haar werk.

Door Marije Blacquière

Er zijn zelfs twee leerkrachten op De Arke waar Janny nog les van heeft gehad. “Juf Anneke en juf Nynke. Dat vind ik wel heel grappig, om daar nu weer in de klas te verschijnen”, zegt de schrijfster. “Ik heb thuis nog een poëziealbum liggen waar deze juffen in hebben geschreven.”

Juf Anneke van der Meer-Walstra (59) herinnert zich Janny na zo’n zesendertig jaar nog goed. “Het is natuurlijk wel lang geleden, dus of ze toen al echt uitblonk in schrijven en zo weet ik niet meer. Maar ik kan me nog wel herinneren dat ze een rustige, bescheiden leerling was die goed haar best deed en plezier had in leren. Ze viel op met haar mooie rode haar en sproetjes.” Destijds zat Janny op De Wringe, een school die later opging in De Arke. Anneke Walstra en Nynke Messham waren begin twintig toen ze daar lesgaven.

Boekenschrijfster worden was nooit een plan van Van der Molen, die nu in De Knipe woont. Ze studeerde journalistiek in Utrecht en kwam, na een periode in de Randstad en Utrecht, onder andere bij het Friesch Dagblad terecht. Van der Molen en haar man besloten dat ze in Friesland een gezin wilden stichten. Ze werd er tevens Statenlid. Toen de kinderen er waren, stopte ze bij het Friesch Dagblad en ging ze bij een communicatiebureau werken. “De regelmatige werktijden waren voor een jong gezin erg fijn. We waren wel klaar met de schema’s op de muur van wie op welk moment de kinderen haalde of bracht. Rust en regelmaat, heerlijk.”

Boekenwens

Door haar kinderen verscheen haar eerste boek, in 2007. “Het ontstond uit een wens voor een boek voor mijn eigen kinderen. Ik wilde ze verhalen voorlezen waarin verschillende religies naar voren kwamen. Maar zo’n boek bleek niet te bestaan.” Op het schoolplein vertelde ze over haar project en steeds meer moeders vroegen of ze ook een kopietje mochten als het boek klaar was. “Toen heb ik een hoogleraar theologie gevraagd of hij dacht dat er markt was voor zo’n boek. Hij zei dat ik het absoluut moest laten uitgeven, want hij dacht dat het een gat in de markt was.” Het resultaat was een dik, rijk geïllustreerd boek voor kinderen vanaf een jaar of zes. De media doken er bovenop en Van der Molen was in één klap een bekende boekenschrijfster. De zevende druk van ‘Over engelen, goden en helden’ is inmiddels verschenen. “Het boek is nog steeds mijn bestverkopende titel”, zegt Van der Molen. Ze begrijpt wel waarom. “In de Randstad woonden we in een multireligieuze gemeenschap. Ik merkte toen ook al dat de samenleving verhardt, in de tijd van Pim Fortuyn. Destijds spitste het zich toe op de islam. En nu ook wel, maar nu is er ook nog een soort nieuw antisemitisme gaande. Maar we zijn één wereld en ik merk dat veel ouders dat hun kinderen willen meegeven.”

Intussen schreef Van der Molen nog een kinderboek, en nog een. “Ik stopte met mijn politieke werk. Het werd moeilijk te combineren. Schrijven kost veel tijd, zeker in combinatie met alles wat eruit voortkomt: lezingen, signeersessies in boekhandels, eens een artikeltje schrijven, een verhaal voor een bundel.” Een carrière als kinderboekenschrijfster, eigenlijk klopt het achteraf precies, zegt Van der Molen. “Ik heb de journalistiek uiteindelijk altijd te vluchtig gevonden. Je roept wat anderen zeggen, en dat zo kort mogelijk en met een vette kop erboven. Ik ga liever de diepte in.”

Waargebeurd én fictie

Haar genre noemt ze ‘verhalende non-fictie’, en dat op het gebied van geschiedenis, religie en filosofie. “Er zit altijd een deel in dat waar is gebeurd, maar ik verzin er dingen omheen. Zelf ben ik daarom ook continu aan het lezen, want ik moet de relevante informatie zelf ook weten. Ik vind dat ik het mooiste werk van de hele wereld heb.”

Volgende week mag Janny van der Molen dat ook aan de leerlingen van De Arke vertellen. De school viert dan de afsluiting van de kinderboekenweek, die als thema ‘Feest!’ heeft. Van der Molen schreef in het kader van de kinderboekenweek het boek ‘Altijd Feest’, samen met Hans Kuyper. “Het boek gaat over de inwoners van een hofje, met allemaal verschillende achtergronden. Samen vieren zij alle feesten van alle religies die er in de straat voorkomen.” Leerlingen en docenten hebben zin in haar bezoek. Directeur Henk Vriesema: “Een oud-leerling die landelijk bekend is geworden, dat is natuurlijk heel bijzonder.”

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 10 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 11 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 12 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 13 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 14 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 15 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 16 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 17 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 19 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53