Afbeelding

Ik kende Cambuur alleen van naam

Sport Sport

Cambuur heeft zich versterkt met de Poolse middenvelder Sebastian Steblecki (22). Hij komt over van Cracovia Krakau. Foto: www.dijksfotografie.nl

‘’Ik kende Cambuur alleen van naam”

Hij is pas drie weken in Leeuwarden, maar Cambuur’s Poolse aanwinst Sebastian Steblecki is al bijna gesettled in de Friese hoofdstad. Bijna, want de satellietverbinding in zijn woning blijkt nog niet in staat de Poolse televisiezenders te ontvangen. En de tijd dringt. Aanstaande zondag staat de Poolse derby tussen Wisla Kraków en Steblecki’s voormalige club Cracovia namelijk op het programma.

,,Eerst speelt Cambuur tegen Excelsior”, aldus Steblecki. ,,Maar als het goed is zijn we   net op tijd terug uit Rotterdam om de wedstrijd live op televisie te volgen. In mijn stad Krakau is het de wedstrijd van het jaar!”

Vriendin
De niet-functionerende satellietverbinding is de enige kink die Steblecki sinds zijn komst naar Leeuwarden in de kabel aantrof. ,,Ik ben hier perfect opgevangen”, aldus de middenvelder. ,,Ik heb een hoop positieve mensen ontmoet en kreeg een mooi appartement toegewezen. Mijn vriendin Justyna is vorige week naar Leeuwarden gekomen en samen gaan we er hier iets moois van maken. Ik wil mij hier als speler ontwikkelen en Justyna gaat in Groningen studeren. Ze is niet alleen knap, maar ook nog intelligent haha.”

Verrassing
De interesse van Cambuur kwam als een volslagen verrassing voor de Poolse jeugdinternational. Technische manager Marcel Keizer en assistent-trainer Arne Slot ontvingen een tip vanuit hun netwerk over Steblecki. Na het urenlang bestuderen van beeldmateriaal besloten ze contact op te nemen. ,,Natuurlijk was ik verbaasd toen ik hoorde dat een Nederlandse club belangstelling voor mij had. Daarna kwam een trots gevoel. Het is voor iedere voetballer mooi om te ervaren dat andere clubs je volgen. Dan doe je iets goeds.”

Google
De eerste onderhandelingen verliepen via telefoon en e-mail. Vervolgens stapte Steblecki op het vliegveld naar Nederland. ,,Ik kende de club van naam, maar ben gelijk gaan google-en. Na gesprekken met Henk de Jong en het management kreeg ik een goed beeld van de club en van het publiek. Voor een jonge speler is dit de perfecte plek om je te ontwikkelen en om sterker te worden. Dat heeft De Jong me ook als tip meegegeven: keihard werken en je snel aanpassen.”

Krakau
De voetbalcarrière van Steblecki begon bij de amateurs van Armatura in zijn geboortestad Krakau. Op zijn 11de maakte hij de overstap naar Cracovia. ,,Op aanraden van mijn vader. Cracovia is een multi-sportvereniging en mijn vader heeft er 25 jaar geijshockeyd. Hij raadde me aan een grotere club te zoeken om door te groeien als voetballer.” De overstap viel hem zwaar, maar al snel kwam het talent van Steblecki bovendrijven. Op zijn 18de maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. ,,Helaas degradeerden we dat seizoen naar de Poolse eerste divisie, maar dat bood mij wel de kans om ervaring op te doen. In de eerste divisie gingen we meer mijn type voetbal spelen: veel passing en combinatievoetbal in plaats van alleen maar lange halen.” Promotie volgde en na één seizoen op het hoogste niveau belde Cambuur.

Speelgerechtigd
De formailiteiten met de Poolse voetbalbond kosten enkele weken, maar sinds vorige week donderdag is Steblecki speelgerechtigd. Tegen PSV zat hij nog niet bij de wedstrijdselectie en ook het duel met Excelsior komt waarschijnlijk te vroeg voor hem. ,,Ik werk keihard om me te bewijzen. Tijdens de wedstrijd Cambuur-Groningen werden door Cambuur ruim 600 passes gegeven. Dat past prima bij mijn idee over voetbal. Arne Slot besteedt tijdens de trainingen veel aandacht aan mij. Hij speelde vroeger op dezelfde positie en van hem kan ik veel leren.”

Stadsderby
En nu maar hopen dat de satellietverbinding zondagavond klaar is. ,,Wisla tegen Cracovia is de enige stadsderby op het hoogste niveau in Polen. Heel Krakau is al een week in rep en roer en rondom de wedstrijd vinden veel rellenplaats. De supporters willen bloed zien. Letterlijk! Ik hebtwee van zulke wedstrijden meegemaakt en dat is een  hele intense gebeurtenis. De eerste wedstrijd eindigden wij met 9 man. Het is waarschijnlijk vergelijkbaar met Cambuur tegen Heerenveen. Die derby hoop ik dit seizoen mee te maken als speler.”

Tekst: Meine Stegenga

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 15 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 16 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 18 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 19 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 19 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 20 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 21 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30