Afbeelding

Beetsterzwaag pakt extra uit op monumentendag

Nieuws

De hele middag konden belangstellenden in de ouderwetse snuitbus stappen die pendelde tussen vier haltes. ?(Foto: Klaas Rozema)

Vele monumenten in de regio hebben zaterdag hun deuren opengezet
Beetsterzwaag pakt extra uit op monumentendag

BEETSTERZWAAG – Beetsterzwaag heeft een rijke historie. De landelijke Open Monumentendag is hier dan ook jaarlijks een feestje. “Daarmee zijn we vier jaar geleden begonnen, en het is een groots succes”, vertelt Sijanda Jelsma, één van de vijf leden van de Commissie Open Monumentendag.

Vroeg in de middag verzorgden toneelspelers van de Fryske Krite voor een theatrale opening in de tuin van Lyndensteyn. Aansluitend konden belangstellenden in de ouderwetse snuitbus stappen die de hele middag pendelde tussen vier haltes: Huize Lyndensteyn, het Lycklamahûs, Hotel Lauswolt en Hotel-Restaurant Het Witte Huis. Passagiers konden gratis in-en uitstappen en zich vermaken met de activiteiten die bij iedere bushalte waren georganiseerd.

Freule Cornelia

Zo konden de reizigers bij Huize Lyndensteyn genieten van het verhaal over freule Cornelia van Lynden. De enige dochter van het echtpaar Van Lynden die alle zieken in de omgeving bezocht, en dientengevolge zelf op twintigjarige leeftijd overleed aan tuberculose.
In de overtuin van Lindensteyn trokken creatievelingen en amateurhandelaren hun koffers open. “Alles wat in een koffer past, mag worden verkocht”, kondigde de organisatie vooraf aan.
In het Lycklamahuis – bij een halte verderop – was een expositie te zien over jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt. Het Lycklamahuis is het huis waar deze wereldreiziger en verzamelaar is geboren en getogen. Tinco Lycklama à Nijeholt verzamelde oosterse voorwerpen en hiervan is in Frankrijk tegenwoordig een museum ingericht.

Leuk detail bij de expositie in Beetsterzwaag waren de notities van de Beetsterzwaagster timmerman die ooit met Tinco Lycklama à Nijeholt mee mocht reizen naar Frankrijk.

Bij dezelfde halte kon men ook een bezoek brengen aan de Hoofdstraat 78, de tuinmanswoning. Hier was onder andere beeld- en filmmateriaal te zien van de tram die in de jaren twintig door Beetsterzwaag reed.

Dansschool Dansida uit Drachten verzorgde in het Lycklamahuis dansdemonstraties en workshops charleston en slowfox. De dansen riepen de sfeer op van de roerige jaren twintig: “Dixielandmuziek, gleufhoeden en de charleston.”

Bij halte Lauswolt genoten ‘de reizigers’ van de automobielen die de leden van de vereniging De Mascotte deze middag naar Beetsterzwaag brachten. De Mascotte is de enige zelfstandige vereniging van Rolls-Royce- en Bentley-eigenaren in Nederland.

Met her en der muziek, diverse exposities, theatrale voorstellingen en tal van locaties voor het nuttigen van hapjes en drankjes zorgde de Commissie Open Monumentendag voor een mooie dag in Beetsterzwaag. “Drie van de vijf leden zijn tevens gids voor de historische rondleidingen die op aanvraag worden gegeven in het dorp”, verklaart Sijanda Jelsma het enthousiasme van de organisatie.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 20 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 20 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28