Afbeelding

Kunstenaar Hans Krakou uit Bartlehiem toont zijn werk in De Schierstins

Nieuws

Hans Krakou toont een aantal van zijn werken in zijn atelier/galerie. (Foto: Klaas Rozema)

“Over abstract was ik neerbuigend. Nu niet meer!”
Kunstenaar Hans Krakou uit Bartlehiem toont zijn werk in De Schierstins

BARTLEHIEM – Abstract schilderen? Dat was kunstenaar Hans Krakou (65) uit Bartlehiem te min. Totdat hij deze kunstvorm in opdracht uitvoerde: hij was verkocht. Op zijn solo-expositie in de Fean­wâldster toren ’De Schierstins’ blijkt dat de voormalige zanger eigenlijk alles kan maken: van portretten in potlood tot kleurrijke schilderijen met dik opgebrachte verf.

Door Marije Blacquière

In één ding is Hans Krakou heel duidelijk: wie abstract wil schilderen, moet eerst figuratief kunnen werken. Daar vergissen mensen zich wel eens in, merkt hij. “Op de kunstacademie kwamen studenten om te gooien met verf. Iedereen kon op zijn manier wel abstract schilderen. Maar om een goed abstract schilderij te maken, heb je een basis nodig.”

Krakou wilde zelf niets weten van abstract werken. “Ik was er neerbuigend over. Totdat ik een opdracht kreeg en erachter kwam hoe vreselijk moeilijk het is om een abstract schilderij te maken. Het perspectief, en de compositie in het bijzonder. Ik kreeg er aardigheid in.”

Hij merkte dat het ook nog eens goed verkocht. “In tien jaar tijd heb ik er een behoorlijk bestaan mee weten op te bouwen. Mensen kopen graag abstract werk. Ze kunnen er hun eigen verhaal in zien.” Als kunstenaar legde Krakou in de jaren tachtig zijn basis op de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden. Tekenen en schilderen kon hij toen echter al lang. “Op de lagere school was al duidelijk dat ik daar goed in was”, zegt hij. “En ik wist toen ook al dat ik kunstschilder wilde worden.”

Na de academie begon hij zijn eigen reclamestudio en daarnaast maakte hij kunstwerken. Ook werd Hans Krakou zanger van de Leeuwarder band Road, die in de jaren zeventig behoorlijk aan de weg timmerde. “We waren heel populair, en echt beroemd. We haalden de tv, kwamen in het programma Toppop en in de Top40 in binnen- en buitenland.”

Na een jaar of vijf was het echter gebeurd met het muzikantenbestaan. Krakou stortte zich vrolijk op het kunstenaarschap. “Ik ben nooit een muzikant in hart en nieren geweest. Tuurlijk, de aandacht was geweldig. Maar het muzikantenleven is niet echt voor mij weggelegd.”

Stem

Voor de lol zong Krakou nog wel eens, op feesten en zo. En dat doet hij nog altijd, ook al is hij niet altijd even goed bij stem. “Ik heb zeven jaar lang bijna niet kunnen praten”, vertelt hij. Alles wat hij wilde zeggen, kon alleen op fluistertoon. “Het gebeurde nadat mijn broer op vijfendertigjarige leeftijd verongelukte.” Na vele onderzoeken bleek zijn stemverlies posttraumatisch te zijn. “De stembanden stonden te strak.” Er brak een zwarte periode in zijn leven aan, zegt Krakou. “Ik had een reclamebureau en dat liep leuk. En dan moet je iets presenteren en dan kan dat alleen fluisterend. Ik vond het verschrikkelijk. Alles brokkelde af.” Na botoxinjecties in zijn stembanden kwam het volume langzaam maar zeker terug. Maar nog altijd zijn er periodes dat zijn stem het laat afweten. “Ik vind het nog wel vervelend, maar niet meer zo vreselijk als vroeger. Er zijn ergere dingen.”

Alzheimer

Alzheimer hebben bijvoorbeeld, noemt Krakou. Drie, vier keer per week komen hij en zijn vrouw Anny als vrijwilligers bij alzheimerpatiënten in De Herbergier in Bartlehiem. Krakou helpt ze onder meer creatief bezig te zijn. “Er zit veel tijd en energie in, maar ik krijg er ook heel veel energie van”, zegt hij.

Het is niet altijd makkelijk om van dichtbij te zien wat een impact de ziekte heeft op het leven van een persoon, vertelt Krakou. “Met sommige patiënten krijg je echt een band. Maar het is altijd zo dat ze steeds verder van je weg raken, en dat is moeilijk.” Aan de muur van het sfeervolle huis van de Krakous hangt een schilderij van de bekende kunstenaar Jan van der Bij (1922-2013). Ook hij had Alzheimer, en door zijn vrijwilligerswerk raakte Krakou met hem bevriend. “Hij was eerst niet te bereiken. Maar door met hem te gaan schilderen kon ik een band met hem opbouwen.”

Handwerk

De vele uren die Krakou in het vrijwilligerswerk steekt, is mede een gevolg van het feit dat hij op zijn vijftigste stopte met zijn reclamestudio. “Ik vond het niet zo leuk meer. Het handwerk verdween, alles werd met de computer gedaan, van internet gehaald. Bovendien wilde ik meer tijd voor het schilderen en tekenen.”

Vaak maakt hij nu in opdracht portretten van kinderen, in potlood. In zijn eigen atelier/galerie is te zien dat hij die techniek uitstekend beheerst. Ook vele andere stijlen heeft Krakou in de vingers, blijkt uit de zeer verschillende werken die er staan. De mooiste schilderijen en tekeningen zijn de komende tijd te bezichtigen in De Schierstins, tot en met 12 oktober.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 13 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 14 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 15 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 16 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 17 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 17 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 19 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 20 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 20 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 21 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53