Afbeelding

Keapmanskunsten opent cultuurseizoen van Burgum

Cultuur

Keapmanskeunsten is de komische opera die dit jaar in Burgum wordt opgevoerd, een uniek evenement. Op 29 en 30 augustus en op 3,4 en 5 september wordt publiek vanuit heel Friesland in Burgum verwacht. (Foto: Klaas Rozema)

Keapmanskunsten opent cultuurseizoen van Burgum

BURGUM – De Stichting Culturele Commissie De Pleats Burgum heeft het programma 2014/2015 vastgesteld. Het bevat een breed scala aan voorstellingen. “Origineel. Toegankelijk. Verrassend. En voor alle leeftijden”, vat Geja van Dam het aanbod samen. “En we bieden kwaliteit”, zegt voorzitter Piet Kuiper. “Het publiek moet verzekerd zijn van een mooie avond uit, als ze naar een voorstelling van de Culturele Commissie gaan.”

Door Karoline van den Donker

De eerste voorstelling is meteen al wel een heel bijzondere: de komische opera ‘Keapmanskeunsten’. De Culturele Commissie is hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan met Tresoar en Opera Company Noord. ‘Keapmanskeunsten’ is de bewerking van een historische Friese opera die compleet lag opgeslagen in de archieven van Tresoar. De componist is de Harlinger Martinus Schuil geweest, die leefde van 1842 tot 1899. Tjalling Wijnstra restaureerde de partituur en Bouke Oldenhof bewerkte de tekst.

Een professioneel orkest, solisten en acteurs onder regie van Henk Zwart staan tussen 29 augustus en 5 september vijf keer op de planken. De spelerslijst omvat nog meer bekende namen: Joop Wittermans, Jan Ate Stobbe, Fardou van der Woude en Tet Rozendal om enkele te noemen. Kaarten kosten twintig euro en kunnen besteld worden via www.keapmanskeunsten.nl.

Voor deze bijzondere voorstelling zullen van heinde en ver bezoekers naar Burgum komen. Dat de andere voorstellingen minder grote publiekstrekkers zijn, zegt niets over hun waarde, verklapt de organisatie alvast. Lachen zal men bijvoorbeeld op 8 oktober met Klún en Knofffelhakke. De twee Hantumer cabaretiers worden nu al de opvolgers van Teake van der Meer genoemd.

Teake zelf staat ook op het programma: op 5 februari 2015. Hij komt met zijn afscheids- en jubi-leumrevue naar Burgum, samen met Griet Wiersma en Minze Dijkstra. Zij geven nog één keer een geheel nieuwe theatershow, vol hilarische sketches met nieuwe typetjes.

De ‘Status Quo Tributeband’ uit België speelt 4 oktober de grote zaal van De Pleats in Burgum plat. “Rock’n roll van de bovenste plank. Geweldig voor de liefhebbers van deze muziek”, aldus Piet Kuiper.

Theater en muziek

Voor een hele andere soort muziek zorgen een paar weken later de Fjouwer Trûbadoers. Ieder afzonderlijk maakten ze naam, maar Piter Wilkens, Doede Veeman, Gurbe Douwstra en Jaap Louwes vinden het minstens zo inspirerend om samen liedjes te schrijven en muziek te maken. Ze treden overal in Friesland op, maar 1 november zijn ze in De Pleats.

Clown Kiko is voor de kinderen uitgenodigd, op woensdagmiddag 15 oktober. Hylke Speerstra vertelt over zijn nieuwe boek op 19 november en Tryater speelt een week eerder de voorstelling ‘In leafde, een toneelvoorstelling gebaseerd op de roman ‘the bridges of madison county’, van R.J. Waller.

Op de achterkant van de folder die is uitgegeven door de Culturele Commissie en momenteel her en der in Burgum verkrijgbaar is, vindt men het programma van ná 1 januari. Dat is minstens zo gevarieerd, met namen als Gerrit Breteler, Jan Arendz, Marijke Geertsma, Pier21, De Bende van Beuving en Robert Brouwer. Bennie Huisman, Corinne Staal en Flashback willen natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje.

Het gehele programma, en de mogelijkheid om kaarten te bestellen, vindt men op www.cultuurindepleats.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34