Afbeelding

Fietsroute Gytsjerk door Sieb Kinderman

Cultuur

Sieb Kinderman (73) uit Gytsjerk is een fervent fietser. Hij stelde een aantal fietsroutes in Tytsjerksteradiel op die hij graag met andere fietsliefhebbers deelt.

Deze keer fietsen we naar het oosten van de gemeente. Startpunt is weer cafetaria De Viersprong in Gytsjerk. We gaan richting Ryptsjerk en bij de eerste oversteekplaats aan de Westerdijk gaan we linksaf. Goed uitkijken en dan via de Breedijk de eerste weg links, de Nieuwlandsweg op. Deze naam- geving spreekt voor zichzelf: we gaan naar het nieuwe land.

Het eerste gedeelte is nog oud en dat is aan sommige huizen heel goed te zien. Maar buiten de bebouwing rijden we de ruime weilanden binnen. Dit gebied is vroeger door de familie Ottema in cultuur gebracht en recenter nog eens door de ’Beheer Landbouwgronden’ van de Nederlandse staat in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Bij de T-splitsing gaan we rechtsaf, fietsen een klein stukje, om dan meteen weer linksaf het fietspad op te rijden. We rijden langs het Ottema Wiersma-reservaat. Dit is nog een echt oud reservaat, dat misschien wel uit zichzelf zo is ontstaan. Je mag er niet in, maar dat is ook zeker niet verantwoord vanwege de drassige ondergrond.

In mijn jonge jaren, en dat is dan zestig jaar geleden, gingen wij als jongens er wel in schaatsen op de prachtige vennetjes die er toen waren. Heerlijk in de luwte. Ook nu rij ik er graag langs op de fiets. Vooral in het voorjaar om te luisteren naar de zang van de vele vogels en in de zomer zie je er heel wat vlinders  met je mee vliegen boven het warme asfalt.

We volgen het fietspad en gaan bij de kruising rechtsaf onder het spoor door. Aan het einde van het fietspad linksaf. Enkele tientallen meters verder weer linksaf de weg De Wal volgen en aan het eind daarvan oversteken bij de stoplichten.

We vervolgen onze weg via de Zwette. Dit is de grens tussen Tytsjerksteradiel en de gemeente Dantumadiel. Het is het nu niet meer zo te zien, maar vroeger was dit een enorm arme streek. Rechts van deze weg was toen de Burgumerheide. Ontstellend arm. Wie hier meer van wil weten kan er de volgende boeken op naslaan: Goffe Jensma ’Tot aandenken aan mijne moeder’ en ’It wurk fan ’e duvel’ van Durk van der Ploeg.

Bij Kûherne gaan we de brug over en vervolgen onze reis via een fietspad naar Twijzelerheide. In de bebouwing gaan we door tot de kruising en gaan dan rechtsaf. We zitten hier volop in het coulissenlandschap van de Noordelijke Friese Wouden. Onze weg gaat via de Reapdraeijersreed naar het Wyldpaedwest. We gaan deze weg rechtsaf op, om dan weer aan het einde van deze weg Tytsjerksteradiel binnen te rijden vlakbij de Rijkstraatweg. Ook hier gaan we rechtsaf oversteken naar het fietspad richting Noardburgum.

Als we over de brug zijn, zien we links een recreatiecomplex. Hier stond vroeger de tweede vlasfabriek in de gemeente Tytsjerksteradiel. Van dezelfde maatschapij als in Mûnein. Hier even voorbij gaan we linksaf en komen op een fietspad dat ons brengt voor bij de elektriciteitscentrale. Voordat deze centrale daar kwam, is er nogal protest geweest. Maar voor vele visliefhebbers bleek de komst van het complex toch ook iets gunstigs te hebben. Het was er fijn voor de vissen door het iets warmere water.

We volgen het fietspad en komen weer bij een weg en linksaf bij de volgende bocht gaan we rechtsaf en bij de volgende kruising gaan we linksaf via de Noordermeer. We zijn dan in Burgum en gaan door het centrum naar de stoplichten en steken daar over richting Suwâld. Via de Hillemaweg en Gaestmabuorren en de Warren gaan we bij de volgende kruising rechts en vervolgen het Suderein. We steken bij Zwartewegsend de Rijksstraatweg over en via het fietspad komen we dan weer terug bij onze startplek, De Viersprong in Gytsjerk.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 17 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30