Afbeelding

Marathon hoogtepunt op de Paardendagen Driezum

Nieuws

Het team Wijts uit Burgum in actie op de paardenmarathon. (Foto: Binne Kramer)

Marathon hoogtepunt op de Paardendagen Driezum

DRIEZUM – Het was vrijdag een beetje ‘suterich’ weer tijdens de marathon in Driezum in het kader van de Paardendagen. De Paardendagen is een groots en breed opgezet festijn, maar voor de toeschouwers, en dat waren er vele, is de marathon altijd een van de hoogtepunten.

Dat heeft te maken met een aantal factoren. Zo is er verspreid langs de route van diverse kilometers  een aantal hindernissen gebouwd, een route die met name op de fiets prima te berijden is. En dat gebeurde ook tamelijk massaal. Het hele gebeuren is lang genoeg om een stukje van mee te nemen en bovendien zijn de hindernissen niet alleen fraaie voorbeelden van fantasie en bouwkunst, maar ook een garantie voor spektakel. Het gaat in zo’n hindernis om fouten en snelheid en dat betekent dat de combinaties, onderscheiden in een-, twee- en vierspannen paarden en pony’s, merendeels vol gas geven. Een prachtig gezicht, helemaal als er dan ook nog eens een waterbak in de hindernis is opgenomen.

Opmerkelijk is dat de meeste paarden en pony’s geen enkele schroom hebben om die waterhindernissen in te gaan. Met name bij de kleinere pony’s levert dat spectaculaire beelden op, maar ook de paarden – wat dacht u van een vierspan statige Friezen – gaan er vol vertrouwen tegenaan. In Driezum is altijd de fraai en heel ingenieus gebouwde watermolen een van de pieces de resistance. Ook deze keer werd het daar, ondanks de gestaag neervallende regen, a-typisch voor deze fraaie zomer, een mooi gezicht met menners die de handen letterlijk vol hebben aan hun paard of paarden en achterop een groom, die moet zorgen dat de achterkant van de parcourswagen in het juiste spoor blijft. En dat is geen sinecure met al die nauwe bochten en korte voltes.

Maar ook de andere hindernissen hadden genoeg vileine draaiingen en korte wendingen om de deelnemende combinatie uit te dagen tot alles wat ze in huis hebben. En de tijd dringt bij een dergelijke wedstrijd. Het zijn, om in wielertermen te spreken, evenzovele korte maar venijnige tijdritjes.

De attractie voor het publiek is met name de overzichtelijkheid. Je kunt, meestal gewoon vanaf de kant van de weg het hele terrein overzien en dus eigenlijk zelf onderdeel worden van het hele gebeuren. Sfeervol, amusant en het is allemaal gratis, wat wil je als toeschouwer nog meer zou je zeggen. Deze marathon is overigens onderdeel van een immens programma met kalver- en geitenkeuringen, een heuse boerendag en wat al niet meer. Als je op zo’n dag door Driezum rijdt doe je dat in feite in een enorm peloton van fietsende toeschouwers. Genieten voor de liefhebbers, ook al moest op deze vrijdag de regenjas of -cape aan. Het was een kniesoor die daarop lette, er was immers genoeg te zien en te beleven.

Het is elke keer weer een wonder om te zien wat een betrekkelijk klein dorp allemaal voor elkaar kan krijgen. Met name de vrijwilligers, eigenlijk is dat iedereen die op welke manier dan ook meewerkt aan dit evenement, spelen een belangrijke, zeg maar een cruciale rol.

Belangrijkste uitslagen regionale deelnemers:
Enkelspan pony: 1. De Nachtdravers, Noardburgum. 2. Egbert Jan de Vries, De Falom.
Enkelspan paard: 2. Dhr. Van der Wal & Jansen, Noardburgum. 3. Piet van der Valk, Wâlterswâld.
Dubbelspan pony: 2. Ynskje Riemersma-Wadman, Gytsjerk. 3. Jaap van der Wal, Feanwâlden.
Vierspan paard: 2. Bauke Mein-dertsma, Burdaard.

Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 3 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 4 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 5 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 20 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 21 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 21 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 22 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 23 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30