Afbeelding

Hynstedagen Tytsjerksteradiel 2014 Paardendagen: warm, warmer, heet!

Nieuws

Een ereprijs in de vorm van een ‘sulveren swipe’ krijg je niet elke dag. Deze eer was vrijdag weggelegd voor Hilda de Vries en haar paard in de klasse ‘Bestgaand rijpaard Fries ras’

Hynstedagen Tytsjerksteradiel 2014
Paardendagen: warm, warmer, heet!

SUMARREHEIDE – In principe waren het vrijwel ideale omstandigheden, donderdag, vrijdag en zaterdag op het concoursterrein op Sumarrehiede. Ideaal voor de traditionele paardendagen, een driedaags hippisch festijn waar alles om paarden draait.

Tekst en foto’s:
Binne Kramer

Maar het zullen, naar waarschijnlijk achteraf zal blijken, ook meteen de drie warmste dagen van dit jaar zijn geweest. Temperaturen van dik boven de dertig graden zijn heerlijk op het strand of in de tuin onder een parasol, maar als er een wedstrijd, een heleboel wedstrijden in feite, op een groot weiland zonder  schaduw moet worden afgewerkt, wordt het een ander verhaal.

Eigenlijk is het dan te warm om ook maar iets te doen en als het dan ook nog eens een concours betreft waarbij het merendeel van de paarden prachtig diepzwart is, ja, dan wordt het problematisch. Wat dat betreft was het opmerkelijk hoe soepel mens en dier met de hitte omgingen.
De voorbrengers bij de keuringen op donderdag hadden het moeilijk en dat gold ook voor hun collega’s bij de ponykeuring op vrijdag. Die ponykeuring is altijd een hoogtepunt in het programma, de combinatie kinderen en pony’s is prachtig om te zien.

Ook de dressuur op donderdag had er een extra ‘stroffelstien’ bij, omdat dressuur blijkbaar niet het fenomeen ‘zomertenue’ kent: iedereen reed in volledige outfit, dus met jas. En die is, u raadt het, merendeels zwart…
Bij de pony’s hadden de deelnemers wat minder boodschap aan het protocol, daar werden een overhemd en een topje moeiteloos geaccepteerd. En die pony’s zelf dan? Eerlijk gezegd merkte niemand daar wat van, de meeste werden voorgebracht ‘mei nocht en wille’, zowel van de dieren als van de voorbrengers en het ‘omsittend laach’ langs de baan.

De spreekstalmeester van dienst maakte er ook deze keer weer een meeslepend verhaal van met sportieve zowel als sappige details. Met andere woorden: het was een feestje daar op die vrijdagmorgen aan de Joute van der Meerweg op Sumarreheide.

De vrijdag stond verder nadrukkelijk in het teken van de KWPN’ers, zeg maar het bruine gedeelte van de deelnemende paarden. Het ‘zwart’ kwam met name zaterdag in actie en dat betekende dat er schitterende combinaties te bewonderen waren. Je hoeft niet echt kenner te zijn om te genieten van al dat moois dat over het wedstrijdterrein draaft. Niet alleen de paarden zijn als om door een ringetje te halen, maar ook de rijders en rijdsters zien er bij zo’n showrubriek schitterend uit. Ook al hadden zij behoorlijk last van de warmte, er bestaat nu eenmaal niet een zomertenue voor dit soort rubrieken.

Water hadden ze genoeg daar op Sumarreheide (opgepompt uit een zeventig meter diepe bron, dus lekker koud!) en ook het publiek hoefde niet op een droogje te zitten, de catering was uitstekend zoals gebruikelijk. Echt op kosten gejaagd werden de toeschouwers ook al niet: de toegang was alle drie dagen gratis.

“Oan de waarme kant”

Voorzitter Sietse de Boer was dan ook drie dagen lang een even drukbezet als tevreden man: “It is sis mar oan de waarme kant, mar ik ha net de yndruk dat minsken en hynders der in protte lêst fan hawwe. Ik ha noch net folle klachten heard. Wy hawwe it ek wolris oars meimakke, doe moasten wy de frachtweinen mei in shovel en in trekker fuortslepe om’t hja yn de modder fuortsakke wiene. Dan ha ik dit leaver, moat ik sizze. Dit concours bewiist mar wer ris hoe­folle belangstelling der is foar sokke eveneminten. Dat stimt ta tefredenheid, al moatte wy alert bliuwe fansels, benammen ek as it giet om de sponsoaren.
Sokke concoursen kostje no ienris moai wat jild en wat dat oangiet binne wy bliid dat der altyd bedriuwen binne dy’t stypje, mei jild of yn natuera. En dan al dy frijwilligers, dy minsken dy’t helpe mei fan alles en noch wat.”
Qua organisatie hoeft hij zich geen zorgen te maken, die was ook deze keer voortreffelijk, voorzover je dat vanaf de buitenkant kunt beoordelen.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 14 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 16 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21