Afbeelding

Suvelskoalle Oentsjerk (inter)nationaal een begrip

Nieuws

Klaas de Jong (links) en Henk Bles schudden elkaar de hand na de onthulling van de naam. Achter hen de samenwerkende partners. Geheel rechts burgemeester Eric ter Keurs. (Foto: Klaas Rozema)

Samenwerkende bedrijven bieden toekomst voor de bedrijven van PTC+
Suvelskoalle Oentsjerk (inter)nationaal een begrip

OENTSJERK – Er is weer toekomst voor de voormalige praktijkschool in Oentsjerk. Onder de naam Dairy Academy Zuivelschool Oenkerk, of voor de Friezen ‘Suvelskoalle Oentsjerk’, wordt het een expertisecentrum voor de melkveehouderij.

Karoline van den Donker

“Het bedrijfsleven heeft de handschoen opgepakt”, zegt burgemeester Eric ter Keurs.
“Geweldig, dit is een unieke locatie”,  zegt Henk Bles van Fonterra, één van de bedrijven die het initiatief nam tot deze nieuwe ontwikkeling. “De opleidingen en trainingen bij PTC+ Oentsjerk genieten wereldwijd bekendheid.”
“Wij willen internationaal kennisdelen en praktijkgerichte innovaties stimuleren”, zegt Klaas de Jong, directeur van de A-ware Food Group, dat in oktober 2013 de PTC+-gebouwen aan de Sanjesreed 4 kocht.

Jarenlang dreigde een gebrek aan financiën het Oentsjerkse zuivelgerichte praktijkonderwijs de das om te doen. Velen vonden dat jammer, want sinds de oprichting in 1963 deden duizenden nationale en internationale studenten op de Friese locatie unieke kennis op.  Op de boerderij en kaasmakerij van PTC+ leerden studenten in de praktijk de kennis voor het runnen van een bedrijf in de agrarische sector. Naast de bedrijfsruimtes zijn er op de locatie ook klaslokalen en is er slaapgelegenheid.

Na diverse fusies, overnames en splitsingen was er in 2012 sprake dat de praktijkschool zou worden overgeheveld naar de Dairy Campus in Leeuwarden. De onderhandelingen met dit op wetenschap gerichte kenniscentrum liepen stuk. In oktober 2013 werd bekend dat de A-ware Food Group de locatie overnam. “Goed nieuws”, vonden burgemeester en wethouders in Ty-tsjerksteradiel.

Innovaties en kennis delen

De A-ware Food Group vroeg de internationaal opererende zuivelcoöperatie Fonterra ‘founding partner’ te worden om samen de zuivelbranche wereldwijd te ontwikkelen. Ze willen kennis delen.  Ze willen partnerbedrijven gelegenheid geven innovaties in de praktijk te testen. Ze willen dat melkveebedrijven duurzamer worden op het gebied van dierenwelzijn, gezondheid en milieu. Ze willen de kwaliteit en voedselveiligheid van zuivelproducten verbeteren en het productieproces transparant maken. “Daar vraagt de consument om”, aldus Klaas de Jong.

Henk Bles, ‘interim international farming’ bij Fonterra, gaat samen met Klaas de Jong van de A-ware Food Group de plannen verder uitwerken.

De A-ware Food Group

De A-ware Food Group uit Lopik is een familiebedrijf dat generaties lang is gespecialiseerd in het rijpen, versnijden, verpakken, opslaan, transporteren en verhandelen van kaas. Het internationaal gefocuste bedrijf gebruikt de locatie van PTC+ onder andere voor het scholen van personeel dat gaat werken in de nieuwe zuivelfabriek die momenteel wordt gebouwd in Heerenveen. “De zuivelwereld is in beweging”, zegt Klaas de Jong. “Wereldwijd stijgt de vraag naar zuivel, hightech wordt belangrijker en er vindt vergrijzing plaats onder de medewerkers.”

Fonterra

Fonterra is een Nieuw Zeelandse zuivelcoöperatie die aan de vraag naar zuivel wil voldoen en eveneens betrokken is bij de bouw van de nieuwe fabriek in Heerenveen. Omdat in Nieuw Zeeland geen groeikansen zijn, richten zij zich sinds 1970 op onder andere China. “Momenteel bouwen we daar vijf melkveebedrijven die samen 150 miljoen liter per jaar gaan produceren”, zegt Henk Bles. Per bedrijf zullen vijfhonderd medewerkers in allerlei functies – van melkveehouder tot operator – moeten worden opgeleid. Dit wordt niet in Nieuw Zeeland gedaan, omdat het klimaat daar om een andere bedrijfsvoering vraagt.

Zeven partners

De beide bedrijven hebben samenwerking gezocht met zeven partners – actief in de zuivelsector – die hun kennis zullen inbrengen en innovaties gaan toetsen in de praktijk. DTC zal de trainingen verzorgen, net zoals zij nu ook al doen op de locatie.
De andere partners zijn veevoederbedrijf Farmers Hendrix, Simex (specialist op het gebied van de fokkerij), elektrotechniekbedrijf Kromwijk (gespecialiseerd in de ontwikkeling van duurzame energie),  Lely (producent van voer- en melksystemen), BP (brandstof en smeermiddelen) en Kamps De Wild (groothandel voor landbouwmachines, werktuigen en tractoren). Met de nieuwe werkwijze wordt gestart in oktober 2014.

Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 15 uur geleden
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen 15 uur geleden
Lezing wolf en maatschappij door André Donker.
Lezing Wolf en maatschappij in Dokkum Algemeen 15 uur geleden
In part fan it oanplakbiljet yn 19e-iuwske styl fan de jûn fan 6 maaie 2024 yn 't Readhert yn Burgum.
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen, Wâldman en Wrâldboarger Algemeen 16 uur geleden
Medailleregen GYM academy ABC teams
Medaille "regen" GYM Academy Dokkum Algemeen 16 uur geleden
De Badeendjesrace in Dokkum
Badeendjes gaan weer racen op Koningsdag Algemeen 16 uur geleden
Een vrouwtje grijze zandbij met pollen van een wilg.
Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen Algemeen 17 uur geleden
Ferwert is klaar voor Kain
Ferwert is klaar voor Kaïn Algemeen 18 uur geleden
De nieuwe training van energieboswachters. Staand cursusleidster Suzanna Bekkema in 'De drie pilaren' in Oudeschoot.
De Training Energieboswachter 2024 is gestart! Algemeen 20 uur geleden
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag.
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag Algemeen 21 uur geleden
Op de foto v.l.n.r. voor: Nikée Feitsma, Nine Postma en achter: Fenna Hoekstra, Larissa van der Woude, Swany de Haan
Turn- en Gymsport Dokkum Nederlands kampioen! Algemeen 22 uur geleden
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit.
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit Algemeen 14 apr, 23:10
Libertas laat onnodig de punten achter in Gorinchem!
Libertas laat onnodig de punten achter in Gorinchem Algemeen 14 apr, 22:53