Afbeelding

Yondi Schmidt nationaal kampioen

Sport Sport

Arjan Stroetinga rijdt op kop, gevolgd door de latere winnaar Yondi Schmidt en het peloton. (Foto: Klaas Rozema)

Wielrennen
Yondi Schmidt nationaal kampioen

URETERP – Spannend en sensationeel. Dat was het Nederlands kampioenschap voor eliterenners zonder contract, zondag in Ureterp. De honderdtachtig kilometer lange wedstrijd werd pas in de laatste ronde beslist, toen de sprinters zich meldden.  Yondi Schmidt uit Arnhem hield Roy Eefting uit Apeldoorn in een machtige eindsprint van de nationale titel af. Marco Brus uit Schijndel werd derde.

Door Jelle Jeensma

Fries succes bleef uit, maar Arjan Stroetinga van Wielervereniging Woonexpo Kapenga uit Drachten was in de finale dichtbij de overwinning. Stroetinga, die als marathonschaatscrack de titels aaneenrijgt, had ook als wielrenner geschiedenis kunnen schrijven door een nieuwe titel aan zijn omvangrijke oeuvre toe te voegen. Hij werd vijfde. “Ik siet yn de finale foaroan, mar der kamen fjouwer oare dielnimmers oer my hinne”, zegt Stroetinga, die later in de koers op stoom kwam, zich in de laatste ronde naar voren had gewerkt en één van de kanshebbers was.  “De earste oeren ried ik net lekker, dêrnei begûn it better te draaien.”

Ploegleider Wiebren Veenstra had stilletjes gehoopt op een podiumplek voor Stroetinga.  “Hy gie de sprint wat te gau oan, wy hawwe gokt en ferlern. Mar dit wie fansels gjin gewoane koers, de bêsten sieten foaryn.”

Veenstra was content met de prestaties van zijn ploeg. Want Douwe de Vries had zich in het begin van de koers voorin laten zien en daarna was Stroetinga in beeld. “Stroetinga kin it yn de sprint ôfmeitsje, dat is syn spesjalisme.” Voor de organisatie van dit grote wielerevenement had de ploegleider lovende woorden. “Oant yn de puntsjes wie alles regele. It wie in geweldich hurdfytswykein.” De  Wieler Stichting Ureterp organiseerde in samenwerking met Woonexpo Kapenga vijf afstanden. De Wielerbond KNWU kan tevreden zijn.

Bij het startschot van Joop Atsma was de spanning bij renners en publiek voelbaar op de Weibuorren, want er stond veel prestige op het spel. De complete nationale top was te zien in Ureterp en dat vertaalde zich in een snelle koers op een uitgelezen parcours.  Sven Kramer, één van de outsiders, roerde zich in het begin van de koers, maar bleek geen kanshebber.

Op de Mersken en de Beakendyk profiteerden de renners van de beschutting van de bomen, waardoor ze uit de wind bleven. Er ontstond al snel een kopgroep van dertien renners, waarin de Friezen Durk Fabriek uit Haulerwijk, Douwe de Vries uit Heerenveen (fusieclub Woonexpo Kapenga en Olympia) en Ruben Hoekstra uit Tjerkgaast (Wielervereniging Wadro Otto Ebbens uit De Westereen) zaten. Deze renners bleven lang voorop en bouwden een aardige voorsprong op, maar ze werden teruggepakt door het peloton toen de finale langzamerhand in zicht kwam. Ruben Hoekstra was toen al weggevallen uit de kopgroep. In de hectische slotfase volgden de ontwikkelingen elkaar snel op en kwamen er achttien renners aan de leiding. Die redden het evenmin, want het peloton daverde er in de laatste ronde overheen, waarna het spel opnieuw kon beginnen.
In de laatste twee kilometer, toen een spervuur van demarrages de koers spannend en onberekenbaar maakte en de kandidaten elkaar verdrongen voor de eindzege,  ging Coen Rijpma uit Oldeholtpade nog op avontuur, maar zijn uitlooppoging werd in de kiem gesmoord door de sprinters, die het  onderling uitknokten. Yondi Schmidt, van origine een baansprinter, kwam als eerste over de streep.

Voordat de elitemannen vertrokken reden de juniorvrouwen zondag vijfenzeventig kilometer. Anouk Rijff uit Valkenswaard werd de winnares en tweede werd Marjolein van ’t Geloof uit Dirksland. Derde werd Chanella Stougje  uit Zuidland. Het Friese talent Aafke Soet (Kapenga/Olympia) eindigde als derde.

De organisatie kan terugzien op een geslaagd Nederlands kampioenschap. Ook de eerder gereden Henk Hoekstra Classic, een eerbetoon aan ex-wielrenner en bestuurslid van de wielerstichting, lijkt een blijvertje.  “Der hawwe twahûndertfyftich hurdfytsers meidien, dêr binne wy goed oer te sprekken en wy sille prate oer in ferfolch”, zegt Henk Hoekstra, die met zijn familie zestig kilometer reed.

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 28 mrt, 13:08