Afbeelding

Het is gelukt! 8 van Drachten gerend

Sport Sport

Marije Blacquière heeft zojuist het viaduct getrotseerd. (Foto: Klaas Rozema)

marijerent

Het is gelukt! 8 van Drachten gerend

DRACHTEN – Een team van Actief Media deed zondag mee aan de 8 van Drachten. Eén van hen, redacteur Marije Blacquière (30), deelde de afgelopen weken haar ervaringen met trainen voor dit evenement met de lezers van Weekblad Actief. Zij doet verslag van het ’moment suprème’.

Yes! Gelukt! De 8 van Drachten-finish is bereikt, en binnen het uur. Oké, snel was ik niet. Maar het doel is gehaald: de acht kilometer uitlopen, zonder te wandelen. En wat was het leuk!

Het spande er nog even om of ik wel aan de start zou verschijnen. Een paar dagen voor de 8 van Drachten besloot ik nog een flink eind te rennen, maar na zesenhalve kilometer belandde ik gehurkt op het fietspad met pijn in mijn bekken. De slijmbeurzen, vermoedt een andere loopster. Als een oud vrouwtje strompelde ik naar huis.

Ik realiseerde mij eens te meer dat sporten weliswaar lekker en gezond is, maar dat het ook zomaar de bron kan worden van fysieke klachten. Je lijf wordt sterker en soepeler van hardlopen, maar je moet er ook voor zorgen dat je lijf sterk genoeg is óm te hardlopen. Zeker als je (net) kinderen hebt gekregen, lees ik in een artikel van deskundige Manon Wagenmans: versterk eerst je rompspieren en de andere spieren in je lichaam voordat je gaat hardlopen, adviseert zij. Ook de banden rondom de gewrichten blijven nog lang na de bevalling verslapt. Oei.

Misschien ben ik de afgelopen maanden dus helemaal niet zo verstandig bezig geweest. Ik ben gewoon weggerend. Ook op de dag van de 8 van Drachten besluit ik maar te gaan rennen en te kijken hoe het uitpakt. In knaloranje shirts, speciaal voor ons gemaakt, staan wij van het bedrijventeam van Actief Media – Martijn van Hoek (34), mijn vader Folkert Blacquière (61) en ik – er zondag klaar voor in Beetsterzwaag. Of eigenlijk zitten we op een stoepje, want we zijn veel te vroeg. Tijd genoeg dus om in te dribbelen, te rekken, nog even naar de wc te gaan en te kletsen.

Als het startschot klinkt, rent een kleurige mensenmassa weg. De twee knaloranje heren verdwijnen al snel uit zicht. Ik loop lekker, maar vraag me al gauw af waar nou toch dat eerstekilometerbordje blijft. Is een kilometer echt zo lang? Dan wordt het nog pittig. Niet veel later zie ik tot mijn opluchting een bord staan met de mededeling dat er nog zes kilometer voor me ligt. Het eerste bordje heb ik kennelijk gemist. Met het gevoel een kilometer cadeau te hebben gekregen, loop ik opgewekt verder.

Na vijf kilometer krijg ik het moeilijk. “Je hebt het zwaarste bijna gehad!”, roept een toeschouwer. Ik weet niet of ik dat positief moet opvatten. Twee loopsters naast me hebben het ook even lastig en we beuren elkaar op. Het viaduct is al in zicht, en daarna is het nog ongeveer net zo’n afstand tot de finish. Dat laatste stuk moet toch lukken! Ik knijp een nat sponsje leeg over mijn hoofd, onderweg gekregen van de organisatie, die alles geweldig voor elkaar heeft.

De paarhonderd meter tot de finish doe ik op mijn laatste kracht. Ik zie de finishboog. Ik zie Martijn staan met zijn duim omhoog. Twee lieve Drachtsters juichen me toe met een bos bloemen in de handen. “Mama!”, hoor ik plotseling en ik zie tot mijn grote verrassing het koppie van mijn dochtertje Fenna. Ik ren naar haar toe, kus haar gezichtje, vergeet bijna daadwerkelijk te finishen. Mijn ouders slaan me op mijn schouder. Pa was al lang binnen (39.38), Martijn zelfs nog eerder (38.07). We hebben het volbracht.

Als ik ‘s avonds de kinderen naar bed breng en mijn vermoeide lijf ook even te ruste leg, geeft Fenna me een dikke zoen. “Omdat je zo lief hardloopte.” Snel was ik dan misschien niet met 55.36, ik heb tenminste líef gelopen. Ik ben tevreden.

Inmiddels heb ik dankzij de 8 van Drachten al bijna wéér zin om te rennen. Dit ga ik volhouden, spreek ik met mezelf af. Maar niet zonder tegelijkertijd ook mijn spieren te versterken. Het is per slot van rekening wel de bedoeling dat hardlopen je vooruit brengt.

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 21 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00