Afbeelding

Snelle vlucht beslist Omloop

Nieuws

Fokke Postma (links) en Andries Weening van Wielervereniging Woonexpo Kapenga zijn actief in de koers, maar ook zij moeten toezien dat de kopgroep van drie niet is te achterhalen. (Foto: Klaas Rozema)

Wielrennen
Snelle vlucht beslist Omloop

DRACHTSTERCOMPAGNIE – Rick van Breda van het Parkhotel Valkenburg Continental Team heeft zaterdag de Omloop van De Kompenije gewonnen. Hij was de sterkste van een kopgroep van drie renners, die vrij snel in de koers een breuk met het peloton forceerde. Met steun van zijn ploegmaat Joris Blokker uit Wieringerwerf rekende de winnaar uit Den Helder af met medevluchter Harry Sweering uit Sneek, die naar het tweede plan werd verwezen.

Door Jelle Jeensma

De Omloop van De Kompenije was zaterdag voor veel renners een mooie generale repetitie voor het Nederlands kampioenschap voor eliterenners zonder contract, dat komende weekeinde in Ureterp wordt verreden.
Het weer was ideaal voor een snelle wedstrijd. Vorig jaar regende het nog pijpenstelen bij de Omloop. In het begin van dit criterium over honderd kilometer in de straten van Drachtstercompagnie waren veel renners van Wielervereniging Woonexpo Kapenga in het voorste gelid te vinden. Er ontstonden twee groepen. Een aantal renners van Wielervereniging Wadro Otto Ebbens was in de tweede groep vertegenwoordigd. De eerste afvallers meldden zich al snel. Het tempo in de eerste rondes werd vooral hoog gehouden door René Hooghiemster. De Drachtster rijdt momenteel voor het Koga Cycling Team.

Halverwege de koers viel de beslissing, toen vier renners het inmiddels weer complete peloton achter zich lieten. De ploegmaats Joris Blokker en Rick van Breda kregen gezelschap van Harry Sweering, winnaar van de Ronde van de Kerspelen en vrijdag nog de beste in de klimklassieker Limburgs Mooiste. Ook Umberto Atzori uit Zorgvlied zat erbij, maar hij moest door een lekke band snel lossen, waardoor er een trio overbleef. De drie werkten goed samen en bouwden een wisselende voorsprong op. De ambitie in het peloton om het gat dicht te rijden leek niet optimaal, waardoor er zich een enigszins voorspelbaar scenario ontwikkelde met de finale in zicht.

Pas in de laatste ronde ontstond er wat reuring in de koers, toen een groepje van vijf renners zich losmaakte van het peloton. Ze konden slechts sprinten om de vierde plaats, want de hoofdprijzen waren al lang en breed vergeven. Joris Blokker en Rick van Breda speelden hun troefkaarten uit in het ploegenspel, waarna Van Breda als eerste over de finish kwam en Harry Sweering tweede werd. “We bleven samenwerken en hielden het tempo erin”, zegt Joris Bakker, nummer drie in de koers.

Tjeerd van der Schaaf (Drachten) en Andries Weening (Harkema) waren namens Woonexpo Kapenga de best geklasseerde regionale renners met een zestiende en zeventiende plaats. Ploeggenoot Fokke Postma werd vijfendertigste, maar de plaatselijke favoriet had alles gegeven. “Ik siet der trochhinne en wie leech. Ik hie der mear fan ferwachte en woe graach by de earste tsien ride. Fan de start ôf is hurd riden. Us ploech hat attint koerst en wy sieten goed foaryn. Ik wie der in pear kear by doe ‘t besocht waard te ûntsnappen. Mar doe foel it tempo stil en koene de trije fuortride.”

Na de fusie met wielervereniging Olympia uit Heerenveen kan Woonexpo Kapenga putten uit een groot arsenaal goede renners. “Der is mear konkurrinsje yn de feriening, mar dêr wurde jo allinne mar sterker fan. Troch myn wurk kin ik no minder traine”, zegt Postma.
Hij richt zijn vizier nu op het nationaal kampioenschap in Ureterp. “Ik rekkenje net op in plak by de earste tweintich, mar wol my dêr al sjen litte.”

Nadat  winnaar  Rick van Breda de kussen van rondemiss Lisa Hozeman in ontvangst had genomen ging de vrouwenkoers van start. Na zeventig kilometer stond Daniëlle Lissenberg-Bekkering uit Den Ham op de hoogste trede van het podium. Tweede werd Ingeborg Kreuze uit Assen en derde Astrid Schuitema uit Groningen. Melissa Steenhof (vijfde) en Wendy Oosterwoud (elfde), beiden uit Ureterp, waren de best geklasseerde regionale renners.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 18 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 20 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30