Afbeelding

Burgumer actiegroep komt op voor ‘bern fan Burgum’

Nieuws

Burgemeester Eric ter Keurs, Aynura Mammadova met haar kinderen Sems Anar (rechts voor) en Natahan Zuleyga (midden voor) en de groep ouders die de actie op touw hebben gezet. (Foto: Klaas Rozema)

Burgumer actiegroep komt op voor ‘bern fan Burgum’

BURGUM – Maandenlang volgde de Burgumer Marcel Smit de discussie die plaatsvond over het op handen zijnde Kinderpardon. Hoe zou de wet worden uitgelegd? Hij was nauw betrokken bij het onderwerp door Zuleyga, de klasgenoot en het vriendinnetje van zijn dochter. Volgens Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, komen zij en haar broer niet in aanmerking voor het Kinderpardon. Een schande, vindt Marcel Smit en hij besloot een actie op touw te zetten die inmiddels door velen wordt ondersteund.

Door: Karoline van den Donker
‘Lit bern fan Burgum yn Burgum bliuwe’ is de leus waarmee het actiecomité burgers oproept een  locaal gerichte petitie te ondertekenen.  Zuleyga woont samen met haar broer en moeder in het AZC in Burgum. Het gezin – dat inmiddels door de vader in de steek is gelaten – heeft veel meegemaakt, blijkt uit het dossier dat Vluchtelingenwerk samenstelde. “Het is een blij kind in de klas, met vele vriendinnetjes, maar geen zorgeloos kind”, zegt directeur Anne Engwerda van obs ‘t Partoer in Burgum waar het meisje in groep vier zit.
Haar broer zit op Papilio, een dependance van ‘t Partoer op het terrein van het AZC. “Een emotioneel kwetsbaar kind, dat goed Nederlands praat en lid is van BCV”, vertelt Marcel Smit. Het verbaast hem te zien welke verantwoordelijkheid deze kinderen al op jonge leeftijd nemen. “Mijn dochter was jarig en gaf een kinderfeestje. Van alle kinderen kreeg ze een gezellig prulletje. Maar dit achtjarige meisje was naar de Zeeman gefietst en gaf mijn dochter een rokje cadeau.”

Meerdere kinderen

Er woont nog een gezin op de gezinslocatie van het AZC in Burgum dat volgens dezelfde criteria (langer dan drie maand uit beeld bij de IND) is afgewezen voor het Kinderpardon. Een gezin met vier kinderen dat lange tijd in Nijmegen heeft gewoond. Zij waren al meerdere keren in het nieuws, onder andere dankzij acties die vanuit Nijmegen werden georganiseerd.

De FNP, de PvdA, het CDA en GrienLinks in Tytsjerksteradiel hebben zich positief uitgesproken over steun aan deze Burgumer kinderen. Burgemeester Eric ter Keurs steunt op verzoek van de fracties de petitie en schrijft een brief aan staatssecretaris Teeven. De FNP gaat een motie indienen “met dezelfde strekking als die van de gemeente Heerlen, waarin de raad zijn steun betuigd aan de burgemeester die op komt voor deze groep kinderen”. Het lijkt er op dat deze motie raadsbreed gedragen gaat worden, verwacht FNP-er Wiebe Postma.

“Daarnaast zijn er nog een keer ongeveer twintig kinderen in het AZC die om anderen redenen dan ‘langer dan drie maanden uit beeld van het Rijk’ niet aan de regels van het Kinderpardon voldoen, maar wel vijf jaar in Nederland wonen”, vertelt Elizabeth Tjerkstra, coördinator bij Vluchtelingenwerk Noord-Nederland voor de gezinslocatie in Burgum. “Een deel van hen heeft een beroep gedaan op de tijdelijke regeling voor het Kinderpardon en een deel van deze groep doet een beroep op de definitieve regeling.”

Help door steun te betuigen

In de lokale actie ‘Bern fan Burgum’ staan Zuleyga en haar 11-jarige broer centraal. Zij waren buiten hun schuld om meer dan drie maanden uit beeld bij de IND, maar wel altijd in beeld van een gemeente waarin ze ook naar school gingen. “De kinderen zijn in Nederland geboren, ze leven hier, ze voelen zich hier thuis. Ze worden nu naar een land gestuurd waar hun ouders niet geaccepteerd werden vanwege hun geloofsovertuiging. Het is een voor hen onbekend land. Onmenselijk”, zegt Klaas de Haan, woordvoerder voor het actiecomité ‘Bern fan Burgum’. Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen laten zien dat ze het oneens zijn met een samenleving die zo met mensen omgaat door het tekenen van de online-petitie. De verzamelde handtekeningen zullen worden aangeboden aan staatssecretaris Teeven.

De lokale petitie is te ondertekenen via www.bernfanburgum.petities.nl.

Landelijk wordt er ook actie gevoerd voor ‘een eerlijker Kinderpardon’

VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA  vinden dat ongeveer zeshonderd kinderen onterecht buiten het Kinderpardon vallen. “We willen dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning krijgen. (…) Samen met vele burgemeesters strijden we voor een Kinderpardon voor alle gewortelde kinderen in Nederland”, aldus de organisatie Defence for Childeren.

Het Kinderpardon geldt voor kinderen die vóór hun 18e ruim vijf jaar in Nederland verbleven en niet langer dan drie maanden buiten Rijkstoezicht zijn geweest. Half april maakte staatssecretaris Fred Teeven bekend dat 675 kinderen en 775 van hun gezinsleden een verblijfsvergunning krijgen. Meer dan de helft van de ruim 3200 gevallen werd echter afgewezen.

De Kinderombudsman – wiens taak het is om om wetgeving, beleid en uitvoering van beleid te toetsen aan het VN-Kinderrechtenverdrag – concludeert na analyse van een groot aantal dossiers dat de criteria én de uitvoering van de Kinderpardon-regeling niet in lijn zijn met het VN-Kinderrechtenverdrag. Hij publiceerde voorbeeld-dossiers van vierenvijftig kinderen van wie de aanvraag werd afgewezen. Daarmee wil hij laten zien dat groepen kinderen ten onrechte werden uitgesloten van het Kinderpardon. Hij pleit niet voor een ruimhartige uitvoering, maar voor een rechtvaardige grondslag van het Kinderpardon.

Vele kinderen werden afgewezen voor het kinderpardon omdat ze gedurende hun vijfjarige verblijf in Nederland niet altijd onder toezicht van de Rijksoverheid stonden, bijvoorbeeld omdat ze niet voortdurend in een asielzoekerscentrum woonden. Betrokken kinderen zijn echter wel bij de gemeentes bekend en gingen bijvoorbeeld wel gewoon naar school. In Burgum wonen zes van dit soort kinderen, afkomstig uit twee gezinnen.

Ook werden er mensen afgewezen voor het Kinderpardon, omdat zij niet aan de leeftijdscriteria voldoen. “Het leeftijdscriterium is relatief,” vindt de gemeente Smallingerland die drie inwoners heeft die een verzoek indienden voor het Kinderpardon, waarvan twee om deze reden werden afgewezen. “Als kinderen wel tijdig in Nederland waren volgens de regeling, maar uiteindelijk (net) te oud om de aanvraag te doen, zijn ze wel geworteld. In het algemeen weet de lokale overheid waar mensen verbleven en hoe zij hebben geleefd. Het Rijk weet dat op die grote afstand) niet voldoende.”

Een petitie is te ondertekenen via de website www.eerlijkkinderpardon.nu.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 9 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 10 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 11 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 12 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 13 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 16 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 17 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00