Afbeelding

Gemeente Tytsjerksteradiel vraagt burgers om ideeën die geld besparen

Politiek

Wethouder Geerling Schippers: ”Ik wil geen lastenverzwaring voor de burger, geen kelderend voorzieningenniveau en geen afbreuk doen aan het minimabeleid.” Waar hij en zijn collega-wethouders wel op willen besparen: technische maatregelen en regelingen die kunnen worden vervangen door meer zelfredzaamheid van de burger. “Maar denk vooral mee”, verzoekt hij de inwoners van Tytsjerksteradiel. (Foto: Klaas Rozema)

Gemeente Tytsjerksteradiel vraagt burgers om ideeën die geld besparen

“Onbevangen en creatief nadenken over bezuinigen”

BURGUM – “Inwoners van Ty­tsjerksteradiel, denk mee over bezuinigingsmaatregelen”, nodigt de gemeente uit. Er moet een miljoen euro worden bespaard op diensten, en de gemeente hoopt dat burgers mogelijkheden zien.

Door Marije Blacquière

Niet dat de burgemeester en wethouders zelf geen ideeën hebben: zij hebben er al een sluitend meerjarenplan voor opgesteld. “Mar ús ideeën binne allegear fanút de amt­like hoeke betocht”, zegt wethouder Geerling Schippers (financiën). “Boargers komme miskien mei in oare ynfalshoeke, mei ’onbevangenheid en creativiteit’.”

Het college van burgemeester en wethouders bedacht bijvoorbeeld om te bezuinigen op zaken als wegenonderhoud. De gemeenteraad moet zich nog over hun ideeën buigen: 3 juli bespreken de raadsleden de grote lijnen voor de financiële toekomst van de gemeente. Twee miljoen euro moet er de komende vier jaar worden bezuinigd: de helft op de eigen organisatie, volgens Schippers grotendeels al gelukt door samenwerking met de gemeente Achtkarspelen.

De rest van de besparing moet komen uit gemeentelijke diensten voor burgers, bedrijven en instellingen, en ook op de taken van de gemeenteraad, burgemeester en wethouders. Of het college goede kostenbesparingen heeft bedacht, is dus aan de raad, die in november de definitieve begroting moet vaststellen. Tot 3 juli kunnen ook burgers hiervoor ideeën aandragen. “It kin dan samar wêze dat der minder besparre hoecht te wurden op bygelyks it ûnderhâld, as boargers mei in better idee komme”, zegt Schippers. Een financiële onderbouwing hoeven de inwoners niet bij te leveren, benadrukt hij: ambtenaren gaan met de ideeën aan de slag en toetsen ze op haalbaarheid.
Schippers en zijn collega-wethouders zoeken de besparing nu vooral in zelfredzaamheid van inwoners  (zoals de versobering van regelingen als de WMO) en ’technische maatregelen’ (zoals dus het bezuinigen op het wegenonderhoud).

Aan het voorzieningenniveau in de gemeente wil het college niet komen. “It swimbad fan Gytsjerk
bliuwt, de bibleteken bliu­we iepen”, zegt Schippers. Het minimabeleid blijft ruimhartig en duurzaamheid blijft op hetzelfde niveau, voegt hij toe. “En it is ek wol ris moai om as portefeuillehâlder finânsjes wat leuks te sizzen: wy wolle gjin lesteferheging ynfiere. De ûnreplik saakbelesting giet dus nét omheech.”

Vier jaar geleden was dat anders: toen moest er vier miljoen euro worden bezuinigd, en werden de lasten voor de burger nog bovenop de standaard inflatiecorrectie verhoogd. De gemeente zag toen ook geen andere mogelijkheid dan te snijden in voorzieningen, iets dat volgens Schippers altijd pijn doet. “Mar wy dogge der no ús foardiel mei dat wy doe goed besunige hawwe”, zegt Schippers. “De maatregels binne dêrtroch no minder pynlik.”

Niettemin: een aankondiging als versobering van het wegenonderhoud raakt mensen, beseft Schippers. “Seker wannear’t it sichtber wurdt.” Hij noemt het veranderde maaibeleid, een bezuiniging uit 2011. “De resultaten dêrfan binne no te sjen en dat ropt no emoasje op.”

Met maatwerk hoopt de wethouder te voorkomen dat wegen er echt slecht bij komen te liggen. Door het ’beeldkwaliteitsplan’ dat de gemeente hanteert, zal het trouwens zo’n vaart niet lopen, denkt Schippers: de circa tachtig mensen die in de gemeentelijke buitendienst werken, hebben de opdracht naar ’het totaalbeeld’ te kijken.

Als inwoners daarnaast hun eigen openbare ruimte in de gaten houden en er bruikbare besparingsideeën over indienen, verwacht Schippers een heel eind te komen met de bezuinigingsoperatie, die hij overigens grotendeels wijt aan bezuinigingen van het Rijk.
“It is net sa dat it slagjen fan de besparring ôfhinget fan de ideeën fan de ynwenners”, benadrukt de wethouder. “Mar miskien komme se wol mei hiel oare, ferrassende oplossings.”

Zie de pagina hiernaast voor de oproep van de gemeente Tytsjerksteradiel over meedenken over bezuinigen. Daar vindt u onder andere gegevens over inzend- en vergaderdata en adresinformatie.

Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 1 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen gisteren
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15