Afbeelding

Nazorg voor betrokken kinderen en ouders bij drama Twijzel staat voorop

Nieuws

Mensen betuigen hun steun door bloemen te leggen op het sportveld in Twijzel, waar de betreffende dug-out vorige week instortte met dramatische gevolgen. In het clubhuis van het sportpark werd vrijdag een bijeenkomst gehouden voor betrokkenen. (Foto: Klaas Rozema)

Nazorg voor betrokken kinderen en ouders bij drama Twijzel staat voorop
“Mijd trauma niet, maar ook lachen en spelen is oké”

TWIJZEL – Het lijkt misschien alsof betrokken instanties stilzwijgender worden omtrent het noodlottige ongeval van vorige week woensdag op het sportveld van Twijzel, beseft Ymca de Graaf van de gemeente Achtkarspelen. “Maar niets is minder waar. Er wordt volop gewerkt om zo goed mogelijk nazorg te bieden.” En daar is behoefte aan, blijkt vooral op scholen.

Door Marije Blacquière

Hulp van jeugdgezondheidszorg, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), slachtofferhulp of pastoraal werk doet goed voor veel kinderen en ouders die al dan niet direct ge­tuige waren van het instorten van de dug-out op het sportveld van Twijzel, hoort Ymca de Graaf van allerlei betrokkenen. Bij het ongeluk kwam de tienjarige Yrsa uit Surhuisterveen om het leven en raakten meerdere kinderen (ernstig) gewond. Er waren zo’n duizend kinderen op de sportvelden aanwezig in verband met een schoolkorfbaltoernooi.

De Graaf, communicatiemedewerkster van de gemeente Achtkarspelen, is degene naar wie scholen en instellingen verwijzen voor vragen rondom het drama. “We willen met één mond spreken”, verklaart een schooldirecteur. Een directeur van een andere school vertelt over de emoties die het ongeluk losmaakt bij zijn leerlingen, maar voelt zich bezwaard om met zijn naam in de krant te verschijnen. “Voor iedere school die hierbij betrokken is, is het even erg.”

Hij vertelt hoe verschillend kinderen reageren en hoe goed het blijkt te zijn om alle tijd te nemen voor emoties, gesprekken en hulpverlening. De kinderen werden daarnaast uitgenodigd zich te uiten in creaties als tekeningen, verhalen en gedichten, bedoeld voor CBS De Bernebrêge in Surhuisterveen, waar Yrsa naar school ging. “Als steun, maar ook als een stukje verwerking voor onze leerlingen.”

Crisisteam

Terwijl de schuldvraag velen als een molensteen om de nek hangt, gaat de aandacht eerst bewust uit naar steun en hulp. “Wij krijgen wel veel vragen over de schuldvraag”, zegt De Graaf: de gemeente Achtkarspelen zou als eigenaar van de sportvelden, en daarmee ook van de dug-outs, aansprakelijk zijn. “Maar de onderzoeken lopen nog, wij kunnen daar nog niets over zeggen. De focus ligt nu echt op nazorg.” Zo ging burgemeester Gerben Gerbrandy vrijdagochtend op bezoek bij twee zeer aangeslagen families van slachtoffers en is er een crisisteam samengesteld dat regelmatig overlegt. Maandag in de namiddag gingen de inzittenden opnieuw om tafel. Zij konden nog niets zeggen over het aantal hulpvragen dat ze krijgen en waar die vragen dan over gaan.

Wel kan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), één van de ’ketenpartners’ van het crisisteam, in zijn algemeenheid tips geven voor ouders wiens kind een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt. Het CJG heeft een document op zijn website staan, waarnaar wordt verwezen op de website van de gemeente Achtkarspelen onder het kopje ’Nazorg ongeval Twijzel’. Hier staan tevens telefoonnummers en mailadressen vermeld voor mensen die behoefte hebben aan nazorg.

Ruimte en veiligheid

De normale dagroutine weer oppakken wordt als eerste advies gegeven door het CJG. “Dit geeft houvast en een gevoel van veiligheid.” Geef ruimte om te verwerken, praat met uw kind of doe iets in de vorm van een spel, en ga het trauma zeker niet uit de weg, adviseert het CJG verder in het document. “Geef uitleg over reacties op een schokkende gebeurtenis. Vertel dat het heel normaal is als je je een tijdje niet lekker voelt wanneer je iets ergs hebt meegemaakt. Geef aan dat ieder kind zich weer anders voelt en leg uit dat boos of bang zijn oké is.”

Laat verder merken dat lachen en spelen mág, benadrukt het CJG. Verder kan het volgens de instelling nut hebben om met een leerkracht te overleggen of zo nodig professionele hulp te zoeken. “Stressreacties in de eerste weken na een schokkende gebeurtenis zijn normaal. Als na vier weken geen afname in stressreacties te merken is, is het verstandig om bij een professionele instantie om advies te vragen.” Het document bevat naast extra informatie tevens een nulzesnummer van een coördinator van CJG Achtkarspelen.

Gepast

Het drama is nu precies een week geleden. In de tussentijd zijn er in Friesland al vele dug-outs geïnspecteerd en sommige vervolgens gesloopt of afgeschermd. Het gaat inmiddels een stuk beter met de zevenjarige Joanne uit Surhuisterveen die zwaargewond naar het UMCG in Groningen werd vervoerd, meldt Ymca de Graaf. Ze is van de intensive care af. Haar broertje Lloyd (10), die tevens gewond naar het ziekenhuis moest, is weer thuis, net als de andere gewonde kinderen Joop (10) en Jildou (9).

Afgelopen vrijdag werd in het clubhuis op het sportpark in Twijzel een bijeenkomst gehouden voor alle betrokkenen, waar een condoleanceregister kon worden getekend als steunbetuiging aan de familie van Yrsa. De begrafenis is woensdag. De directeur van een andere school twijfelt maandag over een gepaste manier om hiermee om te gaan. Met leerlingen ernaartoe? Iets anders organiseren om het diepe medeleven te tonen? “Dat hangt zo af van de wensen van de ouders en de school.”

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 8 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 9 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 10 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 12 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 13 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 14 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30