Suameer weer naar de vierde klasse

Nieuws

David Kloosterman (links), trainer van VV Suameer, en Niek van der Werf, de trainer van IJVC, staan in de eerste helft gespannen voor de dug-outs. Rechts op de voorgrond de spelersbank van VV Suameer. (Foto: Klaas Rozema)

Voetbal

“Een knotsgekke wedstrijd”, zegt Liekele Paulusma na de voor VV Suameer zwaar bevochten promotie, terwijl langzaam de kramp uit zijn benen wegvloeit. De topscorer van Suameer en zijn ploeggenoten kunnen hun geluk niet op. In een bloedstollende voetbalthriller waarin de spelers alles hebben gegeven, beperken ze de schade tegen IJVC uit IJlst. Suameer verliest het beslissende nacompetitieduel met 3-4, maar bewerkstelligt toch promotie.

Door Jelle Jeensma

Terwijl de spelers van Suameer een feestje bouwen na het behalen van de vierde klasse, staren de tegenstanders van IJVC op sportpark ‘de Heidkamp’ zaterdag berustend voor zich uit. Ze zijn gedegradeerd en dalen af naar de vijfde klasse, het laagste niveau. Vooral op basis van wilskracht klopt Suameer de tegenstander. “IJVC was de betere ploeg”, erkent Paulusma. Maar Suameer werkt hard en is collectief sterk. En het heeft twee spelers die in deze beslissende wedstrijd het verschil maken: Liekele Paulusma die een hattrick scoort en een handenbinder is voor de defensie van IJVC en keeper Gjalt Looyenga, die zijn ploeg in de race houdt met een groot aantal reddingen. “IJVC had voor rust met 3-0 kunnen voorstaan, maar Looyenga heeft ons gered”, weet Paulusma.

Meteen na de aftrap wordt duidelijk dat het geen gemakkelijke middag wordt voor Suameer, dat in IJlst met 0-2 heeft gewonnen en daardoor de return met een voorsprong ingaat. IJVC combineert gemakkelijker en creëert ook flink wat kansen. Suameer wordt in het defensief gedrongen. Keeper Gjalt Looyenga voorkomt een achterstand, maar na een half uur moet hij toch capituleren.

IJVC houdt het initiatief, maar Suameer kruipt zo nu en dan uit de schulp. Liekele Paulusma legt de bal terug op routinier André van der Meer, maar de prima uithaal van de spelverdeler, die zijn laatste wedstrijd speelt in de hoofdmacht, wordt gestopt door de keeper. Voor rust ontsnapt Suameer aan een grotere achterstand. De verdediging ligt helemaal open.  Gjalt Looyenga staat weer op de goede plek om de te slappe inzet te stoppen.

De tweede helft is ronduit sensationeel. De bloeddruk in beide kampen stijgt fors. De doelpunten vallen als rijpe appelen en de wedstrijd kan alle kanten op. Direct na rust komt Suameer op 1-1 nadat de keeper van IJVC zich verkijkt op de curve in de vrije trap van Liekele Paulusma. IJVC vecht daarna voor de laatste kansen en draait Suameer verder de duimschroeven aan. Als de IJlsters met 1-3 voor komen, lijken de promotiekansen van Suameer weg te smelten, maar de ploeg herpakt zich. Op de rechterflank ontplooit Suameer aan een goede en effectieve aanval. Theo Koster bereikt Gerard van der Veer en Liekele Paulusma rondt de voorzet van de laatste koelbloedig af: 2-3.

Daarna is de wedstrijd geenszins gespeeld. Het wordt 2-4 en daardoor houdt IJVC de kans op verlenging intact. Zover komt het niet, want nadat Suameer de bal hoog in het strafschopgebied pompt, troeft Liekele Paulusma voor de derde keer de verdediging van IJVC af: 3-4.
Deze tegenslag komen de IJlsters niet weer te boven.  Paulusma, die in de competitie ook al zeventien keer raak schoot, denkt dat Suameer in de vierde klasse meekan. “In de derby’s komen we het beste tot ons recht met ons karaktervoetbal.”

Voorzitter Binne de Vries hoopt dat Suameer, dat vorig seizoen degradeerde, maar nu terugkomt in de vierde klasse, wordt ingedeeld in de vierde klasse B. “Op dy streekderby’s komt in soad publyk ôf. Dat is goed foar kantine-opbringst fan de klup. As wy yn de fjirde klasse A spylje, komme der net folle taskôgers fan de tsjinpartij mei.” Suameer is een echte dorpsclub, die zelfstandig wil blijven, zegt De Vries. “It is spitich dat wy gjin A-junioaren hawwe, sels mei V en V út Garyp binne dêrfoar te min spilers.”

Suameer gaat het nieuwe seizoen in met een nieuwe hoofdtrainer. David Kloosterman vertrekt naar GSVV uit Gerkesklooster en André van der Veen, het afgelopen seizoen trainer van de B-selectie van ONT, wordt zijn opvolger.

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 12 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 13 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 14 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 15 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 16 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30