Afbeelding

Stichting Refuge: een thuis tijdens huwelijkscrisis

Nieuws

Edith en Piet-Hein Wielhouwer gooien het roer om. Hun huis staat open voor mensen die een time-out willen, waarmee ze mogelijk hun huwelijk kunnen redden. Stichting Refuge biedt onderdak. Ze tonen hier één van de ruime kamers waar de gasten kunnen verblijven. (Foto: Klaas Rozema)

Stichting Refuge: een thuis tijdens huwelijkscrisis

“Een time-out op een veilige plek kan veel ellende voorkomen”

DRACHTEN – Voorheen was het pand aan de Ratelwacht 7 in Drachten een logeerhuis van De Sprank. Na een periode van leegstand wordt het per 1 juni in gebruik genomen door Stichting Refuge. Piet-Hein en Edith Wielhouwer zijn de drijvende kracht achter het initiatief. Stichting Rufuge biedt tijdelijke opvang voor mannen en vrouwen die de verbinding binnen hun huwelijk zijn kwijtgeraakt.

Door
Karoline van den Donker

“Wij weten beiden uit eigen ervaring wat een scheiding betekent”, zegt Piet-Hein Wielhouwer. “Echter, sinds wij zijn aangeraakt door God heeft ons leven een enorme wending genomen.” Echtgenote Edith vult aan: “Ook dit project is ons door God aangereikt. Wij zijn blij dat wij met onze negatieve ervaringen nu iets positiefs kunnen doen.”

Alhoewel geworteld in het geloof staat stichting Refuge (‘schuilplaats’) open voor mensen die niet verbonden zijn met een kerk of religie. “Zo is eveneens ons eerste doel dat het huwelijk wordt voortgezet dankzij een time-out en passende hulpverlening, maar als mensen besluiten tot een echtscheiding, steunen wij hen ook”, aldus Edith.
Piet-Hein: “Onze gasten zijn zelf verantwoordelijk voor hun leven en maken hun eigen keuzes. Wij bieden ze enkel tijdelijk een plaats om te wonen. En een luisterend oor.”
Hulp verlenen gaat stichting Refuge niet zelf doen. Wel faciliteren ze in hulpverlening en ondersteunen ze de bewoners met coachinggesprekken. “Wij willen de mensen vooral stimuleren dat te doen wat voor henzelf het beste is.”

Beide echtelieden zijn in een eerder huwelijk gescheiden. Hij omdat zijn toenmalige vrouw er een punt achter zette. Zij omdat ze veronderstelde dat ze ongelukkig was met haar toenmalige echtgenoot.
“Als ik toen geweten had, wat ik nu weet, dan was het anders gelopen”, zegt Piet-Hein zeven jaar later.
“Ik ben door een moeras gegaan”, zegt Edith elf jaar na haar scheiding. Lange tijd na de huwelijksbreuk bleef het gezochte geluk uit. “Tot ik dankzij contextuele therapie ging begrijpen waarom ik was zoals ik was; hoe ik van kinds af aan gevormd ben tot wie ik nu ben.”

“Als ik meer zelfkennis had gehad en naar mijn inzien andere hulpverlening, had misschien heel wat ellende voorkomen kunnen worden”, zegt Piet-Hein Wielhouwer. Toentertijd ging hij met zijn huidige ex in relatietherapie. “Ik heb veel periodes van depressiviteit gekend. Later heb ik therapievormen leren kennen die beter bij mij passen en beter aansluiten. Bovenal heeft God mij door moeilijke tijden heen geholpen. ”

De tijd nemen, dat is belangrijk voor mensen in een huwelijkscrisis, zeggen Piet-Hein en Edith. Goed om je heen kijken waar je staat en wat je wilt. Uitzoeken of je hulp nodig hebt en zo ja, welke hulpvormen er bestaan. Welke hulpverlener sluit het meest bij jou aan?
“Maar je leven staat in zo’n periode op zijn kop”, zegt Edith. “Je hebt geen veilige woonplaats meer, geen rust. Daarin wil stichting Refuge verandering brengen.”

“Je voelt je enorm eenzaam als je huwelijk op de klippen loopt en je op de camping moet wonen”, zegt Piet-Hein voor wie het huren van een tweede huis toentertijd geen haalbare optie was.

Al deze ervaringen hebben nu geleid tot stichting Refuge. Edith en Piet-Hein (vormgever van beroep) hebben een pand gehuurd dat groot genoeg is om onderdak aan anderen te bieden. “Mensen kunnen hier een maand, een half jaar, maximaal een jaar terecht om te onderzoeken hoe ze verder willen.”

Gasten huren een kamer met douche en toilet. Totaal zijn er drie appartementen beschikbaar.  Gezamenlijk delen ze een keuken en een terras. “We gaan open per 1 juni. Niet alles is direct helemaal klaar, maar het is wel een nette plek waar mensen die de verbinding met hun partner zijn kwijtgeraakt in alle rust kunnen verblijven”, zegt Edith.

“Mensen denken vaak dat ze niet meer van hun partner houden en dat alles beter zal worden na een scheiding. In de praktijk is dat echter zelden waar. Het gevoel van ontevredenheid zit vaak in jezelf”, heeft ze geleerd in diepe dalen.

Piet-Hein vult aan: “De ellende die een scheiding veroorzaakt is veelal enorm. Vooral kinderen zijn er de dupe van omdat ze loyaal zijn naar beide ouders. Ook al zouden wij maar een paar mensen per jaar kunnen helpen om niet in zo’n pijnlijke situatie terecht te komen, dan ben ik al tevreden.”

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 2 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 5 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 22 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen gisteren
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32