Afbeelding

Theun Wiersma namens 50PLUS kandidaat voor het Europees Parlement

Politiek

Theun Wiersma op het balkon van zijn woning in Opeinde. (Foto: Klaas Rozema)

“Net stimme is in ferlies foar josels”

Theun Wiersma namens 50PLUS kandidaat voor het Europees Parlement

OPEINDE – Zijn liefde voor Fryslân motiveert Theun Wiersma (55) uit Opeinde om zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement. Wat er in Brussel wordt beklonken heeft gevolgen voor iedere Fries, beseft hij.

Hij hoopt dat kiezers zich dat ook realiseren en op 22 mei gaan stemmen. “Earmoedebestriding, plattelânsûntwikkeling, wurk en ynkommen: dat giet elkenien oan.”
Een jaar geleden meldde Wiersma zich bij de Friese afdeling van de politieke partij 50PLUS. Al snel kwam hij in het bestuur van de Friese afdeling. Nu staat hij op nummer acht van de kandidatenlijst voor het Europees Parlement, zonder enige politieke ervaring. Temidden van andere kandidaten, vaak wethouders of statenleden, zegt hij de neiging te hebben zich bescheiden op te stellen. “Ik kom krekt te sjen!” Maar hij roert zijn mondje wel, mede dankzij avond aan avond inlezen en debatten volgen.
Nieuw is een dergelijke positie overigens niet voor Wiersma. “Se witte my wol te finen. Kenlik straal ik wat út, stean ik altyd foaroan.” Zo zat hij zeventien jaar geleden als nieuwe inwoner van Opeinde al snel in het bestuur van dorpsbelang, was hij lid van de medezeggenschapsraad van de school waar zijn kinderen naartoe gingen en kwamen meer bestuurlijke functies op zijn pad. Niet voor niets is hij in het dagelijks leven ’hoofd verenigingszaken en communicatie’ bij natuurbeschermingsvereniging It Fryske Gea. “Motivaasje, gedrevenheid, ferantwurdlikheid, dat past by my.”
Een baan alleen vindt hij niet meer genoeg. “As jo sels âlder wurde, komt der in soarte fan besinning. Wat dogge jo mei it libben? Ik wol wat betsjutte foar de maatskippij. Wurkje is leuk, mar de wrâld is breder.” Van de circa zeventien miljoen inwoners in Nederland is ongeveer dertien miljoen boven de achttien jaar, en zo’n zes miljoen boven de vijftig, beseft hij. “De groep âlderen sil groeie, mei in ûnbalans as gefolch. Is de maatskippij dêrop yn­rjochte?”, verklaart hij zijn keus voor 50PLUS.
Hij meldde bij het partijbestuur direct dat hij meer wilde dan alleen lid zijn. Al gauw was Wiersma bestuurslid. “Fan hûs út bin ik PvdA-er, mar dêr fiel ik my de lêste tiid net echt mear thús.” Toen hij werd gevraagd zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement voelde hij zich vereerd. “Mar set my net te heech”, zei hij, want daadwerkelijk vertrekken naar Brussel is een hele stap. Tot zijn grote verrassing werd Wiersma op nummer acht gezet. De kans dat hij naar Brussel vertrekt is niettemin klein: 50PLUS gokt op twee zetels. “Mar jo bliuwe wol de kommende fiif jier op dy list. Jo witte noait wat der gebeurt.”
Brussel klinkt ver weg. Ook de Europese regelgeving klinkt voor menigeen als een ver-van-mijn-bedshow. Maar stemmen op 22 mei is belangrijk, benadrukt Wiersma. De Europese Unie is er vooral om de veiligheid en welvaart voor de 28 lidstaten te verbeteren. Wat die landen beter zelf kunnen regelen, moet de EU niet besluiten, maar de Nederlandse regering. Het gaat dan om zaken als pensioenen, belastingen, cultuur, onderwijs en zorg. Momenteel is er binnen het Europees parlement echter een wind gaande die het pensioenstelsel wél Europees wil maken, vertelt Wiersma. “Wy wolle net dat Europa har dêrmei  bemuoit. Wy hawwe yn Nederlân in ferrekt goed pensjoenstelsel en sille der dan altyd op ynleverje foar in oar lân.”
Een stem op een kandidaat voor het Europees Parlement betekent dus zeggenschap over dergelijke vraagstukken. Ook over zaken als de zorg voor het milieu, het vinden van een alternatief voor de fossiele brandstoffen, het bestrijden van jeugdwerkloosheid en armoede, plattelandsontwikkeling en over het vrije arbeidsverkeer. “Dêr moat in goede wet oer komme”, vindt Wiersma, “dy’t der foar soarget dat ien út Poalen itselde taryf betelle krijt as in Nederlander.” Grote vraagstukken dus, waarvan de antwoorden zichtbaar zijn in je eigen dorp. Wiersma: “As jo net stimme, is dat in ferlies foar josels.”

Actueel

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 26 minuten geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 1 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 1 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 2 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 3 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 19 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 20 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 21 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 22 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 23 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen gisteren
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen gisteren
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00